שאלה דחופה על נפילות

דיון מתוך פורום  גריאטריה

20/05/2010 | 13:39 | מאת: חן

שלום רב, סבתי, בסביבות גיל ה85 סובלת מבעיות רגליים. היא מתלוננת כל הזמן שאין לה כוח ולכן היא כמעט ולא הולכת ורוב הזמן יושבת. כאשר היא הולכת היא נעזרת במקל וביד השנייה כל הזמן נאחזות בארונות ודברים שבצדדים. מידי פעם כאשר אין לה כבר כוח לללכת (-להחזיק את עצמה) היא נופלת על הריצפה (היא בעצם מפילה את עצמה כי אין לה כוח להחזיק את עצמה ובעצם כדי למנוע אח"כ נפילה לא רצונית). ממה דבר זה יכול לפעול? זה בעצם כאילו תוך כדי ההליכה הרגליים כבר לא מקבלות פקודה מהמוח ולא מצליחות ללכת.. (אנו רוצים לתת לה הליכון אבל השאלה אם בכלל זה יעזור כי מדובר פה בחוסר כוח וחוסר יכולת של הרגליים ללכת) האם זה בעיה מהמוח או מה? אשמח לתשובה כמה שיותר מהר תודה רבה חן

20/05/2010 | 16:00 | מאת: אילן שפר

חן שלום "חוסר כוח או חוסר של ברגליים ללכת" עלול להגרם מסיבות שונות, לאוו דווקא במוח. לפי התאור שלך לא סביר שהרגליים לא מקבלות פקודה מהמוח משום שאז היא לא היתה הולכת בכלל, יחד עם זאת ייתכנו שינויים במוח שיכולים לגרום להפרעה בהליכה, כמו הליכה על בסיס רחב (כשמה כן היא), אבחון של בעיה מוחית יכול להתבצע ע"י CT או MRI. מקור הבעיה יכול להיות גם בעמוד השדרה וייתכן גם שזהו סממן לבעיה נוירולוגית אחרת, בכל מקרה אני ממליץ על התייעצות עם נוירולוג. סיבות שכיחות שיכולות להתאים למקרה שאת מתארת: א. חולשת שרירים קיצונית (נקראת סרקופניה) שנגרמת כתוצאה מחוסר פעילות של הרגליים כמו שכיבה ממושכת או פעילות מועטה מאוד. רקמת השריר פשוט מתנוונת והם אינם יכולים לשאת את משקל הגוף (בגוף המבוגר שריר הופך לשומן), חולשה כזאת לא קוריית באופן פתאומי אלא בד"כ בהדרגה. הפתרון במקרה כזה הוא פיזיותרפיה שיכולה לסייע לשקם את השרירים. ב. שימוש בכדורי הרגעה/ שינה שאינם מתאימים לגיל המבוגר ואז הסיבה לנפילות תהיה ישנוניות של המטופל. ג. לחץ דם נמוך מאוד או ירידת לחץ דם בשינוי תנוחה משכיבה לישיבה ומישיבה לעמידה ואז הרבה פעמים התוצאה תהיה נפילה.(עלול להגרם גם מורידים מורחבים ברגליים, במקרה כזה מומלץ להשתמש בגרביים אלסטיות ) ד. הבעיה עלולה להיות בשיווי משקל לקוי ולאוו דווקא ברגליים עצמן. ה. חוסר בויטמין B12 עלול גם הוא לפגוע בהליכה ובשיווי המשקל אני כן הייתי ממליץ על שימוש בהליכון משום שהוא נותן בסיס הרבה יותר רחב ויציב מאשר מקל. אני גם ממליץ כמובן שסבתך תלך עם השגחה צמודה של בן אדם נוסף לכל מרחק, גם בבית. התייחסתי נקודתית לבעיה שאת מעלה אבל כדאי גם שסבתך תעבור הערכה כוללת של רופא משום שבמרבית המקרים שום בעיה או תופעה לא עומדת בפני עצמה, במיוחד בגיל המבוגר.

25/05/2010 | 08:30 | מאת: רינת

והערה נוספת קטנה וחשובה. ההשלכות שנגרמות כתוצאה מנפילה כה חמורות על כן אני ממליצה להכין את הבית והסביבה לשינויים החלים בגיל המבוגר על מנת למנוע או לפחות להקטין את הנפילות. ועל כך אשמח לענות ברצון

מנהל פורום גריאטריה