הסבר על מבחן מאמץ - ארגומטריה

דיון מתוך פורום  שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני

02/08/2016 | 21:22 | מאת: יובל

שלום מספר שאלות ברשותך על מבחן מאמץ א. בבדיקת א.ק.ג. רגילה, הנבדק מתבקש לשכב ולא לזוז בזמן הבדיקה, ותזוזה לא מאפשרת לקבל תרשים נורמלי, איך זה שבמבחן מאמץ כשזזים ופעילים זה מסתדר? ב. שאלה דומה גם לגבי מדידת לח"ד בזמן מבחן מאמץ, בדר"כ מתבקשים לשבת ועם יד על השולחן בזמן בדיקה, ובמבחן מאמץ היד פשוט שמוטה למטה? (נראה לי שככל שהיד נוטה למטה זה מעלה את ערכי לחץ הדם) ג. בשלבים המתקדמים של מבחן המאמץ, אם חשים עייפות, מאמץ נשימתי, איך ניתן לדעת האם זה מעיד על הלב או שזה פשוט עניין של כושר גופני לא במיטבו? (השאלה הזו נכונה גם לא בזמן מבחן מאמץ, סתם אדם שעושה הליכה ספורטיבית וחש עייפות ומאמץ בנשימה, איך הוא יכול לדעת האם זה בעיה לבבית או פשוט עניין של כושר?) ד. דופק בזמן התאוששות, משום מה לא כל כך מתייחסים לזה בבדיקה, ובאופן כללי לאחר מאמץ במשך כמה שעות הדופק אצלי מעל 100. איזו בעיה בלב יכולה לגרום לזה? או ששוב זה עניין רק של כושר גופני? תודה רבה

שלום יובל, אנסה לענות כמיטב יכולתי: א. הרעיון ב א.ק.ג במנוחה הוא לקבל תרשים של מנוחה אמיתית ולכן הסיבה היא לחוסר התזוזה. כאשר זזים לא מקבלים תרשים של מנוחה לגמרי, הדופק משתנה ונקבל תרשים שאינו עקבי. בזמן מאמץ שמים את האלקטרודות במקומות מעט שונים (לא שמים על הרגליים שזזות בבדיקה) על מנת לאפשר תרשים עם כמה שפחות הפרעות. אומנם הא.ק.ג מספיק משוכלל כדי לתת תרשים במאמץ אך יש לא מעט בדיקות בהן התרשים אינו יוצא "חלק" ויש הרבה הפרעות שמקשות על פיענוח ה א.ק.ג (זה נקרא ארטיפקטים). לרוב, ניתן לקבל א.ק.ג מספיק טוב על מנת לראות מה קורה מבחינה חשמלית בלב ולהסיק (באופן כללי) לגבי זרימת הדם ללב בזמן מאמץ. ב. כנ"ל לגבי לחץ דם במנוחה, על מנת לקבל ערכים שהם אמיתיים למנוחה יש לשבת ללא תזוזה. במנוחה ניתן למדוד עם מכשירים אוטומטיים. במאמץ, המטרה היא לראות את תגובת לחץ הדם למאמץ ואכן לא פשוט למדוד לחץ דם במאמץ בשל תנודות הגוף הרבות. לכן, המכשירים האוטומטיים כמעט לא מצליחים למדוד לחץ דם במאמץ (הקריאה שלהם לרוב לא נכונה). על מנת למדוד לחץ דם אמיתי במאמץ יש צורך באיש מקצוע מיומן היכול להתגבר על הקשיים הנ"ל. ג. בזמן מאמץ כאשר חשים קוצר נשימה או עייפות לא תמיד ניתן להבין את המקור. כמובן שצריך להבין את הרקע של הנבדק. כאשר מדובר באדם שאינו פעיל, יש לשקול כושר גופני ירוד כסיבה עיקרית. במידה ויש שינויים ב א.ק.ג המעידים על חשד להיצרויות בעורקים הכליליים, זה מעלה את החשד לסימן לבבי. כאשר ה א.ק.ג תקין לחלוטין והכושר נראה תקין, אפשר לחשוב על סיבות אחרות כגון סיבה ריאתית. ישנם פרמטרים נוספים שיש לשקול כגון: באיזה שלב של הבדיקה (או באיזה מאמץ) התרחשו הסימפטומים? ד. דופק התאוששות אכן נחשב לעתים כמדד חשוב. דופק לאחר מאמץ אמור לחזור לערכים של (כמעט) מנוחה כעבור 5-10 דק' וודאי לרדת מתחת 100 (בתנאי שיש מנוחה מוחלטת). גם אם הכושר ירוד, היינו מצפים מדופק לאחר מאמץ לרדת בחזרה לכיוון ערכי המנוחה לאחר זמן מה. אם דופק ההתאוששות שלך כאשר אתה נמצא במנוחה מוחלטת לא יורד מתחת 100 למשך שעות רבות, הייתי מתייעצת עם הרופא. ישנם מקרים בהם זה לא אומר כלום. בברכת כושר ובריאות יעל

מנהל פורום שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני