תועלת פעילות גופנית

דיון מתוך פורום  שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני

25/04/2014 | 18:46 | מאת: יניב

שלום לרופא בן 40 עם עודף משקל וכולסטרול מעט מעל הנורמה, לח"ד משתנה, לעיתים גבולי, לעיתים תקין, לעיתים גבוה. לא מטופל בתרופות, ידוע לי עניין החשיבות בירידה במשקל (דבר לא קל) וכן לשמור על תזונה. אך רציתי לשאול בעיקר על עניין הפעילות הגופנית ותועלתה. עד כמה פעילות גופנית חשובה להורדת לחץ הדם בפרט? ובכלל לבריאות הלב וכלי הדם? האם פעילות גופנית במסגרת ביתית של הליכה על הליכון יכולה לענות על הצרכים? (מכון כושר זה דבר שקשה לשמר, והליכה בחוץ קשה בגלל מזג אוויר) באיזה תדירות רצוי לעשות את ההליכות על מנת לקבל את התועלת והורדת לחץ הדם ו/או בריאות הלב? מה המינימום הנדרש? וכן לגבי אורך הזמן של הפעילות, מה נדרש בכל פעם? ושאלה לסיום, האם במידה ויש לח"ד מעט גבוה יש הגבלה כלשהי על פעילות אירובית (הליכה/הליכה מהירה) יומיומית? אודה אם הרופא יוכל לענות על כל השאלות הנ"ל בכדי שאוכל ליישם את ההמלצות. תודה רבה ושבת שלום

יניב שלום רב, פעילות גופנית חשובה ביותר לאיזון לחץ דם. הפעילות הגופנית תורמת בהפרשת חומרים המרחיבים את כלי הדם ובכך מורידים את לחץ הדם, הפעילות מעלה את האלסטיות של כלי הדם ובכך תורמת לגמישותם והתרחבותם. בנוסף הפעילות הגופנית עם הזמן תורמת בהורדת הפרשת האדרנלין שגורם לכיווץ כלי הדם. כמובן שישנם יתרונות רבים אחרים הקשורים ללב, כגון התייעלות התכווצות הלב, העלאת כמות הדם שהלב מצליח להזרים לגוף ועוד. שימוש בהליכון יכול לענות על צרכים אלה בהחלט באותה מידה כמו הליכה בחוץ וחדר כושר. ההבדל העיקרי הוא בהרגל. מי שרגיל ללכת רק על הליכון, ימצא את עצמו לעתים מתקשה לבצע פעילות דומה בחוץ בגלל הקושי של התנאים בחוץ (הליכה על אספלט, משטח שאינו זז בעצמו, תנאימזג אוויר, תנאי הסביבה וכד'). להורדת לחץ דם, מומלץ ללכת לפחות 5 פעמים בשבוע. ברוב המקרים לחץ הדם יורד לאחר כל פעילות גופנית! לכן אם הולכים מידי יום רואים ירידה בלחץ הדם לאחר הפעילות שנמשכת למספר שעות לאחר הפעילות. חשוב לשים לב לירידה בלחץ הדם ולשתות הרבה לאחר הפעילות (ואם צריך גם במהלכה). הפעילות צריכה להתבצע למשך 45-60 דק'. בלחץ דם מעט גבוה אין שום הגבלה על הפעילות האירובית. במידה ולחץ הדם גבוה מ- 160 סיסטולי ו/או 95 דיאסטולי, אין להתחיל את הפעילות אלא להמתין שהוא יירד. במידה והוא לא יורד, יש לפנות לרופא. בברכה, יעל

מנהל פורום שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני