טרשת עורקים ואימון גופני.

דיון מתוך פורום  שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני

10/01/2011 | 21:02 | מאת: דניאל

לא מזמן קראתי על עשרת הדיברות שמדברות על עשרה דברים שכדאי לעשות על מנת לנסות להקטין את הסיכויים בלחלות בטרשת עורקים, ויש לי שאלות שהתעוררו בעקבות 3 סעיפים שהיו שם: 1. רשום לשמור על משקל גוף תקין. אני מבין למה לא טוב כשיש עודף משקל. אבל אני סובלל מתת משקל, איך זה בדיוק משפיע על מחלת טרשת העורקים? אם בכלל. 2. רשום להפחית את צריכת המלח מן המזון. כמה בערך מלח מומלץ לצרוך ביום (עבור גיל 18)? 3. רשום שצריך לעשות בפעילות גופנית לפחות חצי שעה ביום. אני לצערי לא מבצע שום פעילות גופנית. הייתי רוצה לדעת האם הליכה במשך כחצי שעה או שעה נחשבת... אשמח מאוד אם אקבל תשובות על השאלות האלה. מחלות לב הן דבר מאוד מאוד שכיח במשפחתי, לכן נורא חשוב לי הנושא. תודה.

דניאל שלום, תודה על פנייתך, אנסה לענות לך על שאלותיך באופן מפורט: 1. נכון שנמצא שעודף משקל קשור למחלות לב יותר בעיקר דרך גורמי סיכון נוספים. כלומר עלייה במשקל לרוב גורמת לעליה בלחץ דם, סוכרת, כולסטרול וטריגליצרידים (שומנים בדם) גבוהים וכד', וכל אלה קשורים באופן ישיר למחלות לב. גם משקל יתר בפני עצמו נמצא בקשר עם מחלות לב, על אף שהיום יודעים שעודף משקל קל (מה שנקרא BMI בין 25-28 ואפילו 30) אינו מדד ישיר למחלות לב אלא משקלים גבוהים יותר. ציינת שאינך סובל מעודף משקל ואפילו מתת משקל. מחקרים הראו שאנשים עם משקל עודף קל (כמו זה שציינתי מקודם) היו מוגנים יותר ממחלות לב לעומת אלה הרזים מידי או השמנים מידי. תלוי בכמה תת משקל אתה. לתת משקל בגיל המבוגר (לא בגילך הצעיר) יש קשר למחלות לב מאחר ותת משקל יכול לנבוע מתזונה לא מספקת שתגרום לחוסר מינרלים וויטמינים החשובים לבריאות הלב. לכן רצוי להיות במשקל תקין. מאחר ואתה צעיר מאוד, לא הייתי מוטרדת מהמשקל שלך בינתיים. 2. צריכת מלח קשורה ללחץ דם על אף שישנם מחקרים שאומרים שלא כל האנשים הצורכים מלח בצורה מוגזמת יסבלו מעליה בלחץ הדם. דעות אלה טוענות שרק אחוז מסוים מהאנשים "רגיש" למלח ויפתח לחץ דם גבוה כתוצאה מצריכה מוגזמת. אבל עדיין הדעה הרווחת היא להימנע מכמויות גדולות של מלח על מנת למנוע את הסיכון. מבוגר צריך לצרוך עד 2,300 מ"ג מלח ביום. רק לסבר את האוזן - בכפית אחת של מלח יש 2,300 מ"ג סודיום (מלח)!!! ההמלצות אומרות: • בחר ירקות טריים, מוקפאים, או בקופסאות (עם סודיום נמוך או ללא מלח). • בחר עופות טריים, דגים ובשר רזה (ולא בקופסאות, מעושנים, או מעובדים). • הגבל שימורים. מומלץ לצרוך פחות מרקים מקופסאות, אבקות מרק ורטבים לסלט אשר לרוב מועשרים בסודיום. • יש לצרוך פחות אורז ופסטה מוכנים (מהירים להכנה) אשר כבר מתובלים • מומלץ לשטוף מאכלים מקופסא כגון טונה, שעועית וכד' על מנת להוריד את כמות הסודיום. • השתמש בתבלינים אחרים במקום מלח כגון עשבי תיבול, לימון, חומץ וכד'. 3. אחד הנושאים החשובים ביותר, הקרובים ביותר ללבי (אולי אני משוחדת) הוא הפעילות הגופנית. על כך אין שום עוררין, פעילות גופנית סדירה מסייעת למניעת מחלות לב באופן משמעותי! מהי פעילות גופנית ? בעצם כל פעילות של הגוף שנעשית בכוונה או לא בכוונה. כלומר: ללכת ברגל לסידורים (סופר, דואר, בית ספר, חברים), לטייל בשבת, לשחק כדורסל עם חברים, לצאת לרכיבה על אופניים בעיר/בפארק - כל דבר נחשב. אם תצבור פעילות כזאת לפחות 60 דק' ביום (בגילך הצעיר צריך יותר מחצי שעה), אזי השגת את המטרה. כמובן שרצוי שמספר ימים בשבוע, הפעילות תהיה נמרצת כגון: כדורסל, אופניים, ריצה וכד'. זה לא "הכל או כלום", כל דבר שתבצע יהיה לטובתך. בגילך רצוי להיות פעיל מידי יום 60 דק' לפחות בפעילות נמרצת, תבחר לך פעילויות שאתה אוהב לעשות ולא "סתם הליכה" אם זה משעמם אותך. ציינת את ההיסטוריה המשפחתית. לצערי למשפחה יש השפעה על מחלות לב לכן כדאי שתקפיד על ההמלצות, תיוועץ אולי עם דיאטנית אבל הכי חשוב כרגע זה הפעילות הגופנית, כי לפעילות גופנית יש השפעה מצטברת וכמה שתתחיל יותר מוקדם, כך תעזור לעצמך יותר! לא צריך להילחץ ולבצע בדיקות מיוחדות כלשהן בגילך (תתחיל מגיל 35), אבל תהיה מודע לכך שיש לך את היכולת להשפיע ולמנוע! בהצלחה!!! יעל

11/01/2011 | 13:27 | מאת: דניאל

אז הליכה (אני אוהב ללכת) מהירה במשך 60 דקות נחשבת לפעילות נמרצת נכון? כי לרוץ 60 דקות פשוט יהרוג אותי חחח.

הליכה מהירה היא בהחלט פעילות מספקת. ממש לא חייבים לרוץ! אל תהסס לפנות אליי שוב, יעל

מנהל פורום שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני