הזנה מלאכותית עקב חור במעי הדק

דיון מתוך פורום  פרוקטולוגיה, כירורגיה קולורקטלית ומחלות מעי דלקתיות

12/04/2008 | 08:13 | מאת: גידי ארנס

הקרנות בעקבות סרטן צוואר הרחם גרמו לחורים במעי הדק של אחותי (60), כשנתיים לאחר ההקרנות. ניתוח ראשון לא חשף את הבעיה (למרות שחלל הבטן היה מוצף במוגלה). כעבור שבועיים עברה ניתוח נוסף, בו נמצא חור במעי הדק. כרתו לה חלק מהמעי וחיברו אותה לסטומה. כעבור עוד שבועיים נמצא שיש לה חור נוסף שלא טופל. אך עקב חולשתה (ירדה ל- 40 ק"ג!!) הוחלט לא לנתחה בפעם השלישית. כיום היא מוזנת ע"י TPN בלבד. נאמר לנו שיחברו אותה לאיקמה. מה זה? מה משמעות הדבר? האם לנצח היא תחיה עם סטומה ואיקמה? האם זו מחלה ש"יוצאים ממנה"? (נכון לעכשיו, הסרטן לא חזר). האם לאחר שתתחזק - אפשר יהיה לנתחה ולוותר על האמצעים המלאכותיים?

13/04/2008 | 13:49 | מאת: ד"ר בנימין פרסון

גידי שלום רב, הרופאים של אחותך כנראה התכוונו לקטטר מסוג היקמן - HICKMAN המשמש לצורך הזנה תוך ורידית (TPN) אותה היא כבר מקבלת, בינתיים ככל הנראה דרך עירוי מרכזי מסוג כלשהו. ההיקמן הוא סוג של קטטר תוך ורידי שיכול לשמש לאורך זמן גם כשהחולה בביתו. הכוונה בהזנה תוך ורידית ממושכת היא להביא את החולה למצב תזונתי אופטימלי בו הוא יוכל לעמוד בניתוח עתידי מתוכנן. פגיעה במעיים כתוצאה מקרינה נקראת בלעז Radiation Enteritis, והסיבוך הקשה ביותר שלה הוא התנקבות של המעיים - מה שאכן כבר קרה. עקב העובדה שמדובר במחלה שפירה (לא סרטנית), יש מקום לתקווה שניתוח עתידי יתקן את הסיבוך ויחזיר את המצב לקדמותו, אך בכדי שהניתוח יצליח, החולה צריך להיות במצב תזונתי טוב כדי שלא יתפתחו סיבוכים המהלך ההחלמה לאחר הניתוח. הרופאים של אחותך נוהגים כראוי בכך שהם לא נמהרים לרוץ ולנתח אותה שנית מיד, אלא מתכננים להזין אותה דרך הוריד במשך זמן מה (מספר שבועות לפחות) בכדי לשפר את מצבה התזונתי הירוד. בהצלחה

13/04/2008 | 16:09 | מאת: גידי ארנס

דר פרסון, תודה!

מנהל פורום פרוקטולוגיה, כירורגיה קולורקטלית ומחלות מעי דלקתיות