בדיקות גנטיות של דור ישרים

דיון מתוך פורום  אבחון טרום לידתי וייעוץ גנטי

21/08/2017 | 21:27 | מאת: שואלת בנוגע לדור ישרים

אני בחורה דתיה רווקה. אני עשיתי בדיקות גנטיות של דור ישרים עם בחור שאני נפגשת איתו למטרת חתונה וקבלנו תשובה שאין בעיה בהתאמה בינינו (לא אומרים מה התוצאות של כל אחד אלא רק אם יש התאמה מבחינה גנטית). הייתי אצל יועצת גנטית לעניין מסוים והיא אמרה שבדיקות אלו לא מספקות ואני צריכה לעשות בדיקות סקר בקופה ולא הסבירה למה. 1. למה בדיקות אלו לא מספיקות? 2. מה עוד אני צריכה לעשות וכיצד עושים זאת? 3. אם הקופ"ח כבר השתתפה בהוצאות של דור ישרים-האם ישתתפו גם בזה? אשמח להכוונתכם. בתודה מראש!

דור ישרים הינו פרויקט מצויין שמונע לידה של ילדים החולים במחלות קשות, בקרב האוכלוסיה הדתית - על ידי בדיקת ״התאמה״ של בני זוג טרם החתונה. על פי שיטתם, לא מדווח לזוג האם הם נשאים או לא, ורק במצב ששניהם נשאים לאותה המחלה לא תהיה ״התאמה״. היתרון של הפרויקט הוא ש אין סטיגמה למשפחה או לפרט שהינו נשא - דבר חשוב מאוד. החסרון: אין עדכון בדיקות סקר לאחר החתונה בדכ, ויש דברים שלא נבדקים. דוגמא חשובה היא תסמונת ה x השביר, שרק האישה עלולה להיות נשאית לו. בנוסף, בטכנולוגיות של היום- גם עם בן זוג אחד נמצא נשא והשני לא, עדיין יש סיכון יתר שאפשר לצמצם אותו על ידי בדיקות נוספות. בפועל אם אתם מתכננים להקים משפחה יחד אני ממליצה 1. לבצע לך בדיקת x שביר (בכל מקרה כדאי לעשות, ללא קשר לחתן המיועד) 2. לעבור על הרשימה של הדיקות שביצועת, ובכל חשש שלא נעשה משהו, או ליתר בטחון- לבצע את הבדיקות על פי מוצא משותף של שניכם. חלקן מבוצעות על חשבון משרד הבריאות (ללא עלות מבחינתכם) וחלקן עם השתתפות של קופח. בכל מקרה זה עשיתם בדיקות דרך דור ישרים לא מוריד את הזכאות שלכם בהצלחה!

מנהלי פורום אבחון טרום לידתי וייעוץ גנטי