אשפוז מועיל? מתי ולמי?

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה

23/09/2013 | 19:00 | מאת: חני

אבי, בן 72 סובל בחודשים האחרונים ממצב נפשי מידרדר והולך. הוא נתון בדיכאון עמוק, התקפי חרדה קשים, והתנהגות אובססיבית חסרת שליטה. במקביל חלה גם הידרדרות דרסטית בתפקודו הקוגנטיבי, הוא שרוי בבלבול נוראי, חוסר אונים ותלותיות מוחלטת. יש לציין כי על פי דברי הרופאים ותוצאות הבדיקות לא מדובר על דמנסיה או אלצהיימר אלא על תופעות לוואי של המצב הנפשי, (סוג של פסודודמנסיה), ולמעשה יכולותיו הקוגנטיביות לא נפגעו עד כדי כך (זאת ניתן אכן לראות בזמני רגיעה בהם הוא מתעסק בקריאה ועיון ומגלה הבנה וזיכרון מפתיעים). הוא מטופל בתרופות ונמצא במעקב פסיכיאטרי, אולם טרם נמצא ההרכב והמינון המתאימים ומעבר לשיפור קל בנושא הדיכאון, המצב רק מחמיר. ביומיום מטפלת בו אימי, שרתוקה אליו 24 שעות, בסיוע תורנויות של שאר בני המשפחה. בימים האחרונים חלה החמרה במצב והתקפי החרדה מלווים בהתפרצויות זעם אלימות, כולל בעיטות ברהיטים, הרמת ידיים על הסובבים וזריקת כסאות. כולנו הולכים על ביצים לידו ועושים הכל כדי שלא להעלות את חמתו, מפחד ההתקף הבא. אנו רועדים להשאיר את אימנו לבד בחברתו, מחשש שיפגע בה באופן חמור (עד עכשיו היו פגיעות קלות בלבד- מכות יבשות, שריטות שטחיות וכדו') אולם לא יודעים מה ניתן לעשות. אמא לא מוכנה בשום אופן לאשפז אותו מאחר וברור לה שבבי"ח יסממו אותו בזריקות הרגעה ותו לא. אשמח לשמוע דעה מבעלי ניסיון מה ניתן לעשות במצבים כאלו, והאם אשפוז בבית חולים עשוי לתת מענה מעבר להרגעה מקומית, עד לחזרה לתפקוד כמה שניתן.

24/09/2013 | 12:19 | מאת: אילן

על פסיכיאטר פרטי שיסדר אותו עם קצת קלונקס שמעת??

25/09/2013 | 06:53 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

שלום חני, אשפוז הוא דבר שיש להימנע ממנו ככל שניתן. הסיבה לכך אינה ושוב פעם: אינה שיסממו אותו בזריקות הרגעה ותו לא! יש כמה סיבות אחרות לכך שאשפוז אינו דבר רצוי: 1. זה מוציא את האדם מסביבת חייו הטבעית. אצל אדם מבוגר זה יכול לגרום לבלבול. 2. זה גורם לאדם סבל רב להיות במחיצת אנשים חולים אחרים. 3. אם האשפוז הוא בבית חולים אחרים אז האדם נחשף לכל מיני חיידקים ויכול לקבל מחלות זיהומיות שבבית הוא לא יקבל. למרות זאת מאשפזים אנשים ובתי החולים הפסיכיאטריים והכלליים מלאים במטופלים. הסיבות לכך: 1. יש טיפולים ושי בדיקות שאי אפשר לעשות בבית. 2. בבית חולים יש השגחה הרבה יותר הדוקה ואז אפשר להגיב לשינויים במצב ולאזן את הטיפול הרבה יותר מהר. 3. ההשגחה ההדוקה בבית חולים מאפשרת לשמור על אדם שמסכן את עצמו או את זולתו. בהינתן כל זה ובהינתן מה שאמרת, צריך שאביך ייבדק על ידי פסיכיטאר והאפשרות של אשפוז בהחלט צריכה להישקל. זה נשמע שהוא מסכן את עצמו ואת הסובבים ואתם בהחלט מאד מודאגים שמישהו ייפגע. נשמע גם שמצבו בהידרדרות ולכן אי אפשר לחכות הרבה. דוקא לסמם בתרופות הרגעה הכי קל בבית. אבל זה לא הכיוון הנכון.

מנהל פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה