שאלה לגבי התרופה ציפראמיל

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה

15/07/2013 | 15:29 | מאת: ניב

האם התרופה ציפראמיל (ובכלל תרופות נוגדות דיכאון) מעודדות ירידת רמות הדופמין? (בניגוד לעלייה שיש בסרוטונין).

16/07/2013 | 09:24 | מאת: ד"ר גבריאל ברקאי

התשובה הקצרה לשאלתך: לא. אם בא לך לקרוא הלאה, הנה תשובה קצת יותר ארוכה: השאלה שלך נשענת על מין מודל שהיה מקובל בעבר להבנת מחלות פסיכיאטריות ופעולתן של תרופות פסיכיאטריות במוח. לפי המודל הזה המוח הוא מין צנצנת שמעורבבים בה חומרים כמו דופמין סרוטונין ואחרים ומחלות פסיכיאטריות הן מצב של עודף או חסר של חומרים אלה. למשל עודף דופמין(סכיזופרניה) או חסר סרוטונין (דיכאון). כיום ברור שהמודל הזה לחלוטין לא נכון. המוח מורכב מעשות מיליארדים של תאי עצב. חלקם קשורים בעשרות אלפי חיבורים עצביים לתאי עצב אחרים ובכל חיבור מופרשים חומרים. העודף והחסר הם מקומיים מאד ולא כלליים. החומר citalopram (החומר הפעיל בתרופה שהזכרת) פועל על חיבורים עצביים שחומר ההולכה העצבי שלהם הוא סרוטונין. אנחנו יודעים, ממחקרים גדולים מאד, שהתרופה הזו בהחלט עוזרת לדיכאון ועוד כמה מצבים פסיכיאטריים. איך בדיוק משפיעה פעולתו של חומר זה על המוח ואיך השפעה זו עוזרת לדיכאון, אנחנו לא באמת יודעים.

18/07/2013 | 02:09 | מאת: ניב

מעניין. אני שואל כי כבר מזה שנתיים וחצי (מאז שהעלתי את המינון של ציפראמיל לכדור וחצי וכעבור שנה ל-2) אני מרגיש צורך כמעט יומיומי לכווץ/למתוח מדי פעם את הצוואר, ידיים, רגליים, פנים כמעט כל מקום בגוף. בנוסף לאורך רוב השנתיים וחצי האלה הייתי יותר מנומנם וצריך בממוצע יותר שעות שינה, לכן אני חושד שאולי לפחות במקרה הספיציפי שלי כן יש קשר לדופמין. מה דעתך? אגב לפני כמה ימים התחלתי לראשונה מזה כמעט שנתיים להוריד חזרה ל-1.5 ואני רוצה להוריד עוד בהמשך.

מנהל פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה