תרופות חלופיות בשל תופעות לוואי

דיון מתוך פורום  ייעוץ תרופתי

11/08/2020 | 06:44 | מאת: רוני (שם כינוי)

ב"ה לאחרונה אמא מראה סימנים של בעיות זכרון , על מנת לנסות להמנע כמה שיותר מכדורים המוכרים כ בעלי תופעות לוואי לגבי זכרון , אשמח אם תוכלו לומר אם יש משהוא חלופי שאוכל לבקש מרופא המשפחה 1 ) אמא משתמשת בכדורים להורדת כולסטרול , סימבסטטין וראיתי ברשת שבחלק מהדיווחים אלו שנטלו , דיווחו על בעיות זכרון , האם יש כדור חלופי לסימבסטטין שאוכל לבקש מרופא המשפחה, שאין לו תופעת הלוואי לזכרון ? 2) אמא קיבלה בעבר ומאז ממשיכה בצורה קבועה לקחת נורמטין 25 ( נוטלת חצי כדור בבוקר וחצי בערב) לצורך האטת דופק לב ולסיוע בהורדת לחץ דם , וראיתי ברשת שחלק מהתופעות לוואי של נטילת חוסמי ביתה , היא זכרון והפסקת נטילת הכדור לגמרי הביאה לחזרת הזכרון , האם יש כדור חלופי לנורמטין שאוכל לבקש מרופא המשפחה , שאין לו את תופעת הלוואי לזכרון?

שלום, קיים ויכוח בספרות המקצועית האם אכן סטטינים גורמים לפגיעה בזיכרון (כן או לא), מכיוון שהיה דיווחים על כך בספרות אבל מצד שני תהליך הדימנציה וירידה בזיכרון היה גם קשור מבחינה פיזיולוגית בעודף שומנים בדם ותהליכים דלקתיים שהסטטינים מפחיתים אותם. ולכן ההמלצה היום שאם בגיל מבוגר יש הצדקה למתן סטטין אז יש להמשיך ולקחת (כלומר אם החולה עבר צינתור לב, אוטם מוחי, סוכרת עם פגיעה באיברי מטרה וכו') אבל אם אין הצדקה, וערך ה- LDL בטווח הנורמה אז אפשר לוותר על הטיפול. יש לציין שטיפול בסימוביל איננו נחשב למספיק יעיל היום לטיפול בהיפרליפדמיה, וניתן לשקול חלופה אחרת כגון CRESTOR ולתת מינון נמוך עם יעילות יותר מסימוביל. מבחינת הנורמטין אין מספיק הוכחות בספרות שאכן גורם לירידה בזיכרון. יש לציין שירידה בזיכרון הינו תהליך שמתפתח בהדרגה על עלייה בגיל, ולכן יש לנסות ככל האפשר להעסיק את האמא בכל מיני פעילויות שתשמר את הזיכרון שלה. רופא המשפחה שלכם אמור בנוסף לעשות בירור נוסף לשלילת סיבות אחרות לירידה בזיכרון ולאבחון MCI כולל : בדיקה תפקוד בלוטת התריס, בירור אנמיה אם יש, ויטמין B12, ויטמין D, בנוסף לשליטה במחלות רקע אם יש כגון יתר לחץ דם, היפרליפדמיה, השמנה סוכרת. בריאות שלמה,

מנהלי פורום ייעוץ תרופתי