פורום סרטן העור ונקודות חן (שומות)

בשנים האחרונות חלה עלייה ניכרת בשכיחות של מלנומה ממאירה בישראל. לגילוי המוקדם של מחלה זו חשיבות מכרעת לסיכויי ההחלמה. פורום זה עוסק בגורמי הסיכון, בגילוי המוקדם, באבחנה ובטיפול במלנומה ממאירה של העור ובסוגים הנוספים השכיחים של סרטן העור - קרצינומת תאי בסיס (BCC), קרצינומת תאי קשקש (SCC) ולימפומה של העור (mycosis fungoides). מאחר שריבוי שומות הוא גורם הסיכון העיקרי למלנומה ממאירה של העור, יעסוק הפורום גם בדרכים למעקב ואבחנה של נקודות החן.
2974 הודעות
2868 תשובות מומחה

מנהל פורום סרטן העור ונקודות חן (שומות)

07/04/2024 | 15:22 | מאת: ניסים

היי אשמח לקבל מענה לפני כשנתיים נבדקה אצלי נקודת חן קטנה שהייתה תקינה. מאז לא היה שינוי של צבע/גודל/מרקם/צורה הכל נשאר זהה כמו שהיה. 1.האם יש צורך לבדוק אותה שוב? 2.והאם יש משהו חריג בנקודת חן מרגישים /רואים לרוב? וכמובן שאני אגש בקרוב לבדיקת כללית בלי קשר אשמח למענה על השאלות. תודה

07/04/2024 | 15:18 | מאת: ניסים

היים

שלום, אתמול לקחתי את הילד לים.היה נדמה שאין שמש חזקה (לפחות לא כמו בקיץ), מיותר לציין שזוהי חשיפה ראשונה לאחר עונת החורף. כשחזרנו ראיתי שהילד אדום בכתפיים ובמקומות מסוימים בפנים. קראתי שהחשיפה הראשונה לשמש הכי גרועה ושבמידה וילד מקבל 5 פעמים כוויות בתקופת הילדות קורים דברים שאני אפילו לא רוצה להעלת על הכתב. האם הנזק שנעשה מצטבר לטווח הארוך? האם הוא הפיך? יש מה לעשות עכשיו בדיעבד? חוששת.

06/04/2024 | 13:17 | מאת: קורין

היי אשמח לדעת האם זה תקין שיש נק חן/נמש ממש קטנה (1מ״מ) על שטח עור הפיטמה ? (האיזור העגול שמקיף את הפיטמה) האם על עור זה יתכן שיצוצו נקודות חן/נמשים מכיוון שזה לא עור רגיל כמו בגוף זה עור שהוא קצת במרקם שונה . אשמח למענה

נקודות חן יכולות להופיע גם באיזור שציינת. כמובן שנדרשת בדיקה על ידי רופא עור.

03/04/2024 | 17:19 | מאת: רינה

היי דוקטור ניר היקר 1.האם זמן מרגע ששומה הופכת סרטנית ועוברת חצי /שנה עד שמגלים אותה זה מסוכן וקריטי? כי אני כל חצי שנה/שנה מבצעת בדיקת נק חן 2.האם הגיוני שיש לי בבטן 2 נקודות חן במרחק 5 ס״מ אחת מהשניה ממש קטנות שזהות אבל בתוכן יש פגמנט בהיר יותר סוג של חום בהיר וחום כהה יותר מלבד זה הן סימטריות עם גבולות סדירים וקטנות מאוד 1 מ״מ לא יודעת למה נתפסתי עליהן דוופקא לדעתך נשמע חריג? אשמח לקבל את דעתך המקצועית דרך הפורום עד כמה שאפשר ל2 השאלות בתודה מראש

1. לרוב זהו זמן סביר לבדיקה שגרתית. לעיתים נדירות שומות הופכות למלנומה אגרסיבית בזמן קצר יותר. 2. לא ניתן לאבחן על סמך תיאור בלבד.

03/04/2024 | 11:15 | מאת: רונן

שלום רב אשמח להבין 2 שאלות האם נק חן קטנה בערך 2 מ״מ עלולה להיות סרטנית ? ושמתי לב לנק חן בבטן ממש 2 מ״מ קטנה ובערך לידה במרחק 5 ס״מ יש עוד אחת ממש אותו הדבר אבל שאני מסתכל מקרוב ומותח את העור רןאים שהפגמנט שלה מורכב גם מחום כהה וחום קצת פחות כהה יכול להיות 2 גווני חום באותה הנקודה? ובכללי האם נקודות חן מסוג זה שהן קטנות צריכות לגרום לי לחשש? אני כל שנה מקפיד להיבדק לנק חן בגוף אבל בכל זאת אשמח לשמוע את דעתך המקצועית לגבי השאלות תודה מראש

1. כן. 2. לא ניתן להתיחס לשומות ללא בדיקה ע"י דרמוסקופ. בדיקה בעין הבלתי מזוינת אינה אמינה מספיק.

03/04/2024 | 13:50 | מאת: רונן

לא הבנתי את תשובתך באם יכול להיות 2 גוונים וזה תקין? והאם נק חן של מילימטר בודד יכולה להיות סרטנית?

01/04/2024 | 20:48 | מאת: נקודת חן להסרה

הייתי לפני חודש בבדיקה של נקודות חן והייתה לי נקודה לא סימטרית אבל הרופא רשמה שאין פרט לכך שום מבנה חשוד קלינית ולהיות במעקב לעוד חודשיים היום הלכתי לרופא אחר (לאחר חודש) הוא בדק אותה הרבה זמן ורשם שומה אסימטרית בתבנית כליה שטוחה קוטר 3 מ''מ בחלקה האינפריורי מעט כהה יותר בדרמוסקופיה תבנית רשתית שומה אטיפית . מופנה להסרתה . אז רציתי לשאול 1. מה זה אומר מה שהרופא רשם זה ממאיר או שזה סתם מומלץ להוריד (כמו שהרופאה רשמה כי רשום בדמוסקופיה תבנית רשתית) ? 2. אם זה בסדר שלוקח יותר מחודש עד לניתוח או שזה דחוף ממש?

1. הרופא מפנה לכריתה כי הוא חשד שיתכן שהיא ממאירה (זנהו חשד בלבד). 2. אני מניח שאם הרופא חשד זהנתיוח דחוף הוא היה כותב זאת.

01/04/2024 | 10:35 | מאת: שי

שלום רב דוקטור יש לי 2 שאלות. 1. ביצעתי אצל רופא עור בדיקה שיגרתית לנק חן , הייתה נקודה אחת ספיציפית שרציתי שאבדוק שהיא קיימת הרבה זמן אצלי . וזאת פעם ראשונה אצל הרופא ולאצאמרתי לו כלום על זה שהיא מלא שנים בגןפי ובלי שאומר לו הוא אמר זאת נקודת חן שקיימת הרבה זמן( היא תקינה אגב) אבל השאלה האם רופא עור יכול להבחין מבלי שיגידו לו שזאת נקודת חן שקיימת הרבה זמן? 2. מזה כיומיים יש לי בתנוך האוזן החיצוני סוג של אודם קל וטיפה טיפה עור פחות חלק מהרגיל? האם זה סימן לסוג של סרטן ? מה עלי לעשות? אשמח ממש אם תוכל להשיב ל2 הסעיפים שלי תודה מראש שי

1. חייבים לבדוק כל שומה עם דרמוסקופ. ללא קשר כמה זמן הא נמצאת. 2. לא ניתן לדעת ללא בדיקת רופא.= עור.

03/04/2024 | 13:48 | מאת: שי

הוא אכן בדק עם דרמוסקופ אבל השאלה שלי אחרת איך הוא ידע שהיא קיימת הרבה זמן? רופאי עור יכולים חדעת כזה גבר מבלי שאומרים להם? ו יתכן שבדיקת שומה עם דרמוסקפ היא בדיוק שנייה?

31/03/2024 | 11:23 | מאת: אני

היי ענית לי על השאלה שלי למטה "את יכולה להתיחס לניתוח כריתת הצקת כאל ניתוח הרחבה. לכן אין כל חשש כעת." גם אם ניתחתי רק אחרי שנה?

כן

שלום, אני בת 80. עברתי כריתת נגע עורי ורדרד בזרוע שמאל שהתפתח בעקבות פצע מקומי ומתמיד מזה מספר חודשים - חשד ל-dermatofibroma או למלונומה. להלן הפתולוגיה: Most of the cell infiltrate expressed CD79a and MUM1. CD138 is positive in 30% of the cells, mainly plasma cell. CD20 is positive in small to medium-sized cells as well as scattered large lymphoid cells, comprising 30% of the infiltrate. Negative for CD10, BCI16, BCI12 and CD56. No evidence of light chain restriction was identified on Kappa Lambda light chain. Ki67 shows a proliferation rate of 30%. There are many T-lymphocytes (most probably reactive) expressed by CD3, CD4 and CD8. In conclusion: Dense dermal lymphoplasmacytic infiltrate highly suspicious of Cutaneous marginal zone lymphoma, plasmacytic variant.

מדובר בלימפומה של העור- מחלה לא שכיחה ולרוב אינה מסוכנת כלל. נדרש לבצע בירור לוודא שאין מעורבות של איברים אחרים, אולם ברוב המקרים מדובר בממצא המוגבל לעור בלבד, והטיפול של כירתת הנגע הוא היחיד הנדרש.

31/03/2024 | 05:57 | מאת: אנונימי

אני בת 80. ״יש לי קליטה פתולוגית של FDG רק באזור של הכריתה בעוצמה נמוכה, ייתכן חלק משינויים פוסט אופרטיביים.״ מתוך הפענוח.

27/03/2024 | 23:38 | מאת: רפי

שלום רב יש לי מזה כמה שנים נקודת חן בגודל של 5.2 מילימטר בזרוע האחורית. בביקורי האחרון אצל רופא העור לפני כחודש הוא התסכל עלייה ממש לשנייה במכשיר השחור הזה שמגדיל לדעתי זה בדרמוסקופ ואמר שאפילו שהיא גדולה היא סימטרית ותקינה . יש לי 2 שאלות 1.האם באמת בכזו מהירות ניתן להבחין בנק חן תקינה? 2. האם יש נקודות חן שהן בגודל כזה של בין 5ל6 מילימטר ונחשבות תקינות?

1. תלוי במיומנות הרופא. לרוב אבחנה דרמוסוקפית היא מהירה מאוד. 2. יש גם שומות בקטרים של מספר ס"מ ששנחשבו תקינות. קוטר השומה הוא מדד לא אמין באבחנת מלנומה.

16/03/2024 | 16:07 | מאת: גיל

שלום מה זה אומר ? תיאור מאקרוסקופי קטע עור קרומי בקוטר 1.4 ס"מ על פניו נגע אפור בקוטר 0.4 ס"מ 1.1 קצוות 1.2 מרכז. תאור מיקרוסקופי ואבחנה : skin lesion of left shoulder: compound nevus, predominantly junctional, with high grade dysplasia, situated about 1.3 m"m from the side resection margin. immunohistochemical stain: melanoma cooktail is diffusely positive, demonstrating the number and distribution of nevus cells. prame is positive in a small number of nevus cells (less than 25%) . snimed m87270 t01000 פרופ מאורה פיינמסר

זאת שומה שפירה, אבל עם סימנים של "כמעט" מלנומה. במקרים כאלו אני ממליץ להתיחס לשומה כאל מלנומה ולבצע הרחבת כריתה (ליתר ביטחון). הקודים שצינת בכותרת משמשים את המעבדה הפתולוגית בלבד ואין להם משמעות מבחינת המטופל או רופא העור.

09/03/2024 | 20:41 | מאת: שלום ד"ר

נקודת חן גדולה שני צבעים מגרדת בחודש האחרון. שני רופאים אומרים שהיא תקינה כי היא עגולה בגבולות רגילים אז לדעתם לא צריך לבדוק מעבר. אבל אני רואה שהיא ממשיכה לגרד ובבטן משהו מרגיש לי לא תקין שזה מגרד ומעקצץ כי יש לי אותה מעל 15 שנה ואף פעם זה לא היה כך. מה לדעתך אני צריכה לעשות?

או שתסמכי על רופאי העור או שתבקשי הפניה לכירורג פלסטי... תלוי במידת האמון שיש לך ברופאי העור. (כמובן בתנאי שבדקו אותך עם דרמוסקופ- בדיקה ללא דרמוסקופ אינה אמינה )

08/03/2024 | 16:01 | מאת: תאיר

רופא עור דרך הקופה גם עושה סקירת נקודות חן או שזה נעשה רק באופן פרטי?

כל רוחפא עור אמו רלבדוק שומות עם דרמוסקופ במסגרת קופת החולים. רק מיפוי שומות ממוחשב היא בדיקה פרטית (לא בסל הבריאות).

06/03/2024 | 19:43 | מאת: רותי

האם רופא עור עושה את הביופסיה במידת הצורך או שרק נותן הפניה לכירורג פלסטי שהוא יעשה את זה?

יש רופאי עור שמבצעים ביופסיות (זה חלק מההכשרה שלנו) ויש שמפנים לכירורג פלסטי. תלוי בהחלטת הרופא והאם אוהב לנתח....

06/03/2024 | 19:37 | מאת: רותי

נקודת חן עם כמה צבעים בהכרח סרטנית?(אפילו אם סימטרית) האם כדאי בכל מקרה להסיר אותה כי בעתיד זה יכול להתפתח?

ממש לא בהכרח. אסור להסתמך על כללים כלשהם - בשביל זה יש רופא עור שיבדוק עם דרמוסקופ. לא צריך להסיר כל נגע עם 2-3 צבעים.

06/03/2024 | 02:15 | מאת: אני

ניתנה לי אבחנה גם לעוד שומה שהוסרה ולא נשלחה לפתולוגיה (מדד הרשלנות של רופאים מסויימים) וממנה מסתבר שכן נשארו תאים והיא לא הוסרה בשלמותה, אני חושדת שהאבחנה לא נכונה או מדוייקת משתי סיבות 1 כתוב באבחנה right lower breast wall אבל למעשה השומה הוסרה בכלל מהבטן 2. כתוב junctional nevus (אגב האם מדובר בנגע טרום סרטני)? שאני בכלל מבינה שהסוג הזה של הנגעים הוא שטוח ואצלי הנגע המקורי היה מורם ובולט לא מצליחה להבין.. יכול להיות שמדובר בטעות ושאני צריכה לפנות למעבדה? ולחשוב שכל הסיבוך הזה לא היה קורה לו היו עושים לי בשיטת האקסיזיה מלכתחילה

junctional nevu היא שומה שפירה לחלוטין. יכולה להיות מעט בולטת.

06/03/2024 | 02:10 | מאת: אני

ככל שאני קוראת יותר באינטרנט כך אני מתבלבלת ואני אשמח שתעשה לי סדר: באם עשו לי את שיטת הגילוח והמחט החשמלית ולא שלחו לביופסיה ולאחר רק כשנה ניתחתי את הצלקת כדי לבדוק אם נשארו תאים. במידה והיה מדובר ב-melanoma in situ ולא ידעתי יכול להיות שהיא חדרה לעור? זאת אומרת, אני יודעת שלתוצאה כמו melanoma in situ (שאין לי באמת אבחנה לשומה שהייתה לי על הגוף) נדרשת הרחבת הכריתה כדי שהמלנומה לא תחדור לעומק. זה נכון? אז זה אומר שהניתוח של כריתת הצלקת לא עזר במאום ותמיד תהיינה הסכנה שאם זה מה שהיה לי אז זה ישלח גרורות? תודה

את יכולה להתיחס לניתוח כריתת הצקת כאל ניתוח הרחבה. לכן אין כל חשש כעת.

05/03/2024 | 18:47 | מאת: שרית

בשבועיים האחרונים מרגישה תחושה של עיקצוץ/צריבה בנקודת חן באיזור העורף הנקודה יחסית גדולה , בולטת, עגולה, בגווני שחור-חום הלכתי לרופא עור לפני שבוע בדק אותה אמר תקין אך הנקודה ממשיכה לעקצץ האם זה יכול חלילה להעיד על סימני סרטן בנקודת חן הזאת? אני דואגת

נדיר שזהו סימן לסרטן. לכן נדרש מעקב רופא עור עם דרמוסקופ.

05/03/2024 | 16:54 | מאת: סיון

האם compound nevus שזה סוג של שומה שפירה יכול להיות בקוטר של מעל 1 ס"מ?

כן

05/03/2024 | 16:51 | מאת: מודאגת

היי ענית לי על השאלה שלי ש"כריתה נרחבתה מבצעים רק לאחר שמוצאים מלנומה" אבל אם לא שלחו את השומה לביופסיה והכריתה הייתה אקסיזיה רגילה ולא נרחבת, (שנמצאה בה רקמת צלקת בלבד) בהנחה ומדובר היה במלנומה, אין לי מה לעשות כריתה נרחבת על מנת לנקוט באמצעי בטיחות? או שאין לי יותר מה לעשות?

לא צריך כעת לעשות שום ניתוח נוסף.

05/03/2024 | 10:41 | מאת: רחל

שלום רב אודה לך מאוד מאוד אם תוכל לענות לי על כמה שאלות. הרופא כמה זמן לא יהיה זמין ואני מאוד מודאגת. קיבלתי לשים על נגע עור במצח משחה אפידקס. לאחר ששמתי עשרה ימים התחיל לצאת דם וגם משהו בצבע חום אולי הפרשה הרופא אמר בינתיים להפסיק את הטיפול באפידקס, ולמרוח בטאקורטן G. שמתי כבר 4 פעמים ועדיין יוצא משהו כמו הפרשה. השאלות שלי - האם התופעה הזו מוכרת? האם יכול להיות שמהאפידקס זה קרה? האם זה בסדר שכעת כמה זמן אעשה הפסקה מהאפידקס בגלל שאני שמה את הבטאקרטון, ואחכ אמשיך עם האפידקס? זה לא ישפיע על הטיפול ההפסקה? והאם יצירכו לעשות רק השלמה או להתחיל הכל מהתחלה? אני מאוד מאוד בלחץ. אודה לך מאוד מאוד על תשובותיך.

התגוה מוכרת. ההחלטה האם לחדש את הטיפול באפודיקס צריכה להתקבל ע"י הרופא המטפל רק לאחר החלמת העור.

05/03/2024 | 07:02 | מאת: מודאגת

אני גם מודאגת כי עשו לי אקסיזיה רגילה ולא wide local excision האם יש צורך בסוג אקסיזיה הזו כדי למצוא תאים או מה שעשיתי זה די והותר?

כריתה נרחבתה מבצעים רק לאחר שמוצאים מלנומה.

04/03/2024 | 03:23 | מאת: מודאגת

שלום ד"ר, לגבי השומה שלי שהוסרה בגילוח ובמחט חשמלית ולא נשלחה לפתולוגיה (כן - אחרי שקראתי באינטרנט כולל בפורום את הסכנות הטמונות בכך אני עדיין חרדה ודואגת), ועשיתי ביופסיה של הצלקת באזור ובתשובה הפתולוגית נכתב "keloid scar. No melanocytic lesion was seen" האם זה אומר שהנגע הוסר בשלמותו או שאין וודאות לגבי זה מהתשובה העולה? ודבר נוסף, חלילה היה מדובר במשהו סרטני שכבר שלח גרורות - האם אני אראה את זה עכשיו בבדיקת Pet CT או כל בדיקה אחרת? אני שוקלת לבקש לעשות את הבדיקה הזו כדי להרגיע את עצמי. הסיבה שאני כ"כ אובססיבית לעניין זה כי לשומה לא היו מאפיינים של שומה שפירה, וכל הסביבה העירה לי עליה בטרם ההסרה, ובגלל שאני לא יודעת בוודאות מה טיב הנגע המקורי אני לא רגועה. תודה.

בכריתה החוזרת לא נצפו תאי שומה, כך שסביר שהשומה הוסרה במלואה. אין שןם סיבה לבצע PET CT - מדובר בבדיקה עם קרינה לא מועטה.

03/03/2024 | 19:55 | מאת: רחל

רופא העור לא יהיה זמין כמה זמן. אודה לך מאוד אם תוכל לענות לי על כמה שאלות בנושא בטאקרטן G. קיבלתי את המשחה הזו שאשים לאחר 14 ימי משחה אפידקס. אבל לאחר 10 ימים ששמתי את המשחה התחיל לצאת דם מהנגע, אז הרופא אמר להפסיק עם המשחה ולשים בטאקרטן G . שמתי לפני כמה זמן ולאחר ששמתי למרות שלא נגעתי במשחה כי שמתי עם מקל אוזניים התחיל קצת לשרוף לי בעיניים. הנגע נמצא במצח. האם יש במשחה הזו איזה חומר שיכול לגרום לזה? האם זה מסוכן? האם לדעתך אוכל להמשיך לשים את המשחה? כי הרופא אמר פעמיים ביום. האם באופן כללי זו משחה מסוכנת? האם יש הגבלה כמה זמן לשים אותה? אודה לך מאוד על תשובותייך.

אם המשחהלא נגעה בעיניים א לא ברור לי למה העינים שורפות. המשדחה אינה מסוכנת, אולם רצוי לא למרוח אות הלמשך יותר מחודש.

03/03/2024 | 02:51 | מאת: מישל

איך מגיעים לדרמטו פתולוג שיתן חוות דעת נוספת על ביופסיה שנלקחה? יש לך המלצה למישהו כזה?

איני יכוללהמליץ על רופאים בפורום זה.

יכול להיות שנגע שנמצא על העור מס' שנים והוא אינו משתנה הוא סרטני?

כן, לעיתים השינוי הוא קטן מאוד ולא ניתן לאבחן בעין הבלתי מזוינת. לכן נדרשת בדיקת רופא עור עם דרמוסקופ.

02/03/2024 | 00:31 | מאת: עירית

1. האם בשיטת הגילוח וצריבה לאחר מכן במחט חשמלית יכול להיות שהשומה תוסר במלואה או שתמיד היא מוסרת רק באופן שטחי? 2. האם תמיד אודם סביב השומה הוא סממן לממאירות (מלנומה) או שיכולות להיות לכך סיבות אחרות?

1. ניתן להסיר בשלמות, כמוב תלוי בעומק הגילוח. הבעיה היא שבשיטה זו לא ניתן לגעת האם השומה הוסרה במלאות. 2. אודם הוא סימן אפשרי (אך נדיר) לממאירות. כל גירוי (חבלה, שפשוף וכו') יכול לגרום לאודם מסביב לשומה.

01/03/2024 | 02:39 | מאת: תובל

האם שומה שמופיעה מסביבה קצת אדמומיות בצורת עיגול על העור מעידה על דלקתיות או על משהו מסוכן?

אודם = דלקת. לעיתים נדירות זהו סימן לממאירות. לכן נדרשת בדיקת רופא עור בעזרת דרמוסקופ.

היי ד"ר אני יודעת שכתבת שענית לי על השאלות בהודעות קודמות שלי אבל על זה לא ענית לי אז אשמח אם תענה לי תשובות בהתייחס רק לביופסיה. הממצא: The specimen (received in formalin) consists of an elliptical skin fragment measuring 17x8x7 mm, unmarked, with single tan nodule 7x5x1 mm, localized on the skin, non-ulcerated. Minimal distance to surgical lateral margins <1 mm Surgical edges inked. Skin excisional biopsy, proximal posterolateral right arm: Keloid scar. No melanocytic lesion was seen. 1. האם ניתן להסיק מזה שהשומה הוסרה במלואה והשוליים נקיים? לא ברור לי מהאבחנה. 2. האם סביר שבפעם השנייה גם לא נכרת מספיק עור על מנת לאבחן מלנוציטים ושעדיין קיימים מלנוציטים בעור? 3. האם האבחנה במקרה כזה מספיקה או שבגלל שהנגע המקורי אינו נבדק ונשארה צלקת סביר שהקשתה על האבחנה הפעם והיא לא מדוייקת? (אני יודעת שגם פתולוגים יכולים לטעות) האם במקרה כזה היית ממליץ לשלוח את הצלקת שנכרתה לבדיקה פתולוגית נוספת במקום אחר או שאין צורך? תודה

1. מה שנכרת הוא הצלקת. אין כל מידע על השומה שהוצאה. עם זאת מאחר שכעת אין שומה ברקמה, נראה שהיא אכן הוסרה במלואה. 2. סיכוי נמוך מאוד. 3.אין צורך בבדיקה נוספת. כעת יש רק צלקת.

29/02/2024 | 22:54 | מאת: אני

שלום רב ד"ר, הסירו לי שומה פיגמנטארית מיד ימין בשיטת הגילוח ומחט חשמלית. כמובן שלא ידעתי בזמנו את החשיבות של ביופסיה והרופא בחוסר אחריותו זרק את השומה לפח. לאחר שקראתי קצת בפורום ובעצתך ניגשתי לבצע אקסיזיה- ניתוח של כריתה ותפרים על הצלקת המוגבהת והאדומה שנותרה לי במטרה לנסות לאתר תאים בעומק ולהרגיע את עצמי שלא מדובר בשומה סרטנית. להלן הממצא: The specimen (received in formalin) consists of an elliptical skin fragment measuring 17x8x7 mm, unmarked, with single tan nodule 7x5x1 mm, localized on the skin, non-ulcerated. Minimal distance to surgical lateral margins <1 mm Surgical edges inked. Skin excisional biopsy, proximal posterolateral right arm: Keloid scar. No melanocytic lesion was seen. שאלותיי: 1. האם ניתן להסיק מזה שהשומה הוסרה במלואה והשוליים נקיים? לא ברור לי מהאבחנה. 2. האם סביר שבפעם השנייה גם לא נכרת מספיק עור על מנת לאבחן מלנוציטים ושעדיין קיימים מלנוציטים בעור? 3. האם האבחנה במקרה כזה מספיקה או שבגלל שהנגע המקורי אינו נבדק ונשארה צלקת סביר שהקשתה על האבחנה הפעם והיא לא מדוייקת? (אני יודעת שגם פתולוגים יכולים לטעות) האם במקרה כזה היית ממליץ לשלוח את הצלקת שנכרתה לבדיקה פתולוגית נוספת במקום אחר או שאין צורך? 4. בגלל שלא ידוע טיב הנגע המקורי, מה הסיכויים שבעתיד אופתע ואגלה גרורות בגוף? 5. האם סביר שהשומה הייתה שפירה למרות שהיא הייתה אדומה, קצת מגרדת, ובקוטר של מעל ל-1 ס"מ? (על פניו זה עונה על כל הקריטריונים למלנומה) לי זכור שבדקתי את השומה אצל רופא עור ב-2019 (האבחנה שלו בסיכום ביקור הייתה nevus compound), אני לא זוכרת אם הוא אבחן עם דרמוסקופ את השומה (אם זכרוני אינו מטעה אותי הוא האיר עליה עם פנס - שאני לא יודעת אם זה הדרמוסקופ למעשה) אבל הוא אמר לי בזמנו שהיא שפירה ואין צורך רפואי להסיר אותה. מה הסיכויים שלמרות שהאיר עליה עם פנס טעה באבחנה שלה? בזמנו הערתי את תשומת ליבו לעובדה שהשומה מגרדת ונראת קצת מגורה מסביב. והוא הסתכל וחזר שזה כלום. במידה ולא טעה באבחנה שלו - והשומה אכן הייתה nevus compound והסרתי את השומה הרבה אחרי 2019 - רק בשנה שעברה, ולא ממש חשתי בשינוי שלה, האם לנבוס קומפאונד יש פוטנציאל ממאיר גבוה? בכל אתר שבו בדקתי באינטרנט כתוב משהו אחר. אני מאוד מוטרדת מהעובדה שהשומה לא נשלחה לבדיקה בפעם הראשונה. האם העובדה שמי שהסיר לי אותה (פלסטיקאי שהיה מנהל שירות לכירורגיה דרמטולוגית בבלינסון- אין לי ממש מושג מה זה אומר) אמורה להרגיע אותי? הוא אבחן אותה בעין הבלתי מזויינת. אשמח שתתן לי מענה לכל שאלותיי. תודה.

כב ר עניתי על כל השאלות בפניות קודמות שלך.

29/02/2024 | 18:35 | מאת: מרים

האם שומה גדולה בקוטר של 1 ס"מ יכולה להיות שפירה או שנדיר שזה יקרה?

ממש לא נדיר. רוב השומות הינם שפירות.

האם אתה חושב שלחלות בקורונה או להתחסן בחיסוני הקורונה יכול להשפיע על הסיכויים של התפתחות מלנומה? (בגלל שהמערכת החיסונית נחלשת) או שלא סביר?

לא.

28/02/2024 | 20:17 | מאת: ג29

שלום, אשמח ממש למענה כי ניסיתי בפורמים אחרים ולא ידעו לענות לי. רופאת עור אבחנה לי אקנה בגב. בממצאים רשמה כי יש ציסטות שטחיות ו-SP. הייתי אצל רופאה אחרת וגם היא רשמה בממצאים סמני SP. מה זה SP? אם רשמו לי את זה רופאים שונים, אז כנראה שזו אבחנה מוכרת, אבל אף אחד לא ידע להגיד לי מה זה. בבקשה.. מה זה SP? תודה !

אני לא מכיר ראשי תיבות כאלה ברפואת עור. למה שלא תשאל.י את הרופא שכתב?

29/02/2024 | 11:44 | מאת: ג29

כי אין לי איך לשאול. ראיתי את זה רק אחרי התור בסיכום שנכתב. הדרך היחידה לשאול זה לקבוע תור נוסף לאותו הרופא (שיהיה בעוד כמה חודשים) ולשלם שוב על התור הזה. לכן אין טעם לקבוע תור רק כדי לשאול. הלוואי והייתה דרך ליצור קשר עם הרופאים אחרי התור. לפעמים זה לא כדי לשאול, אלא באמת חיוני ודחוף (מניסיון) אבל זה לא קיים. ופה, כבר 2 רשמו לי את זה וזה ממש מפריע לי שאני לא יודעת מה זה אומר. תודה בכל זאת..

28/02/2024 | 16:48 | מאת: יוחאי

הי האם נדרשת פעולה נוספת כי יש לשומה מסוג Junctional nevus פוטנציאל ממאיר?

לא. זוהי שומה תקינה לחלוטין, שלומר סיכויי להפוך לממאירה זהים לכל שומה אחרת על העור שלא הוצאה כלל.

28/02/2024 | 16:31 | מאת: שילת

שלום ד"ר מה זה אומר surgical edges inked?

המשמעות היא שהרופא המנתח סימן את שולי החתך עם דיו לפני הניתוח. זהו נתון טכני לחלוטיו ללא כל משמעות רפואית.

27/02/2024 | 11:18 | מאת: אורית

שלום בעקבות ממצא של נגע מסוג BCC על האף, בוצע ניתוח מוז, 10 מ"מ. נתפר עם תפרים נספגים, והנחיה לחבישה (והחלפה) עם פלסטר ומשחה אנטיביוטית למשך 7 ימים. האם יש דרך לזרז לאחר מכן את ריפוי הפצע ומניעה עד כמה שאפשר של הצלקת? יש טיפול כלשהו שכדאי ליישם לאחר סיום ה-7 ימים? וזלין? משחה כלשהי? ממתי אפשר להתחיל ולמשך כמה זמן צריך? תודה רבה

שאלה זו יש לשאול את הכירורג.

27/02/2024 | 00:57 | מאת: רונן

שלום בשנות הארבעים כבר שנים שיש לי נגעים אדומים כהים בשק האשכים, מדי פעם מדמם, ויש גם גרד. לפני כמה שנים הייתי אצל רופא עור שאמר שמדובר באנגיוקרטומה, אך שלח ליתר בטחון לביופסיה אצל כירורג פלסטי, והבנתי שהאבנה נשארה אותו הדבר. 1. עד כמה שכיח התופעה, והאם גם בגיל צעיר? 2. האם זה משהו שדורש מעקב? יכול להתפתח משהו מזה? 3. אני סובל לא מעט מגרד בשק האשכים, האם זה קשור לאנגיוקרטומה או שהגרד קשור לבעיה אחרת? 4. במידה והגרד קשור לזה, האם יש טיפול לזה? והאם בכלל יש טיפול לאנגיוקרטומה במסגרת סל הבריאות וקופת החולים או שבכל מקרה זה נחשב לבעיה אסתטית בלבד גם אם הדבר כרוך בסבל מגרד? תודה

1. מאוד שכיחה. 2. אלו נגעים שפירים. עם זאת מומלץ מעקב שנצי, כי לעיתים בין נגעים שפירים יכול להופע נגע שאינו שפיר. 3. נגעים אלו לא גורמים לגרד. 4. אין טיפולים לאנגיוקרטומות מלבד לייזר. (טיפול פרטי בלבד) לגרד יש כמובן טיפולים אולם כאמור אנגיוקרטומות לא גורמות לגרד.

26/02/2024 | 16:33 | מאת: שני

הי, לפני שנה הסירו לי שומה בלייזר ובתקופה האחרונה התחילו לי דקירות בגוף באזור הצלעות וכפות הרגליים יכול להיות שמדובר בגרורות? איך אפשר לבדוק את זה?

לא סביר שמדובר בגרורות. אם את עדיין חוששת, פני לרופא המשפחה.

24/02/2024 | 19:46 | מאת: דליה

שלום רב גם אם אני שמה שכבה דקה חלק נספג וחלק לא. שמתי כבר 5 פעמים והעור מסביב לא אדום. שאלותיי זה שחלק נספג וחלק לא זה אומר שמשהו לא בסדר? וזה שאחרי 5 פעמים העור מסביב לא אדום מראה שמשהו לא בסדר? אודה מאוד לתשובתיך.

הכל בסדר, תמשיכי למרוח שכבה דקה פעמיים ביום ולעסות למשך 21 יום.

25/02/2024 | 07:21 | מאת: דליה

תודה רבה על תשובותך המהירה

23/02/2024 | 14:37 | מאת: אילנה

לגבי הגילוח שעשו לי ולא שלחו לפתולוגיה אם עברו כמה חודשים ולא רואים תאי שומה על הצלקת זה אומר בהכרח שלא נשארו תאי שומה בעומק או שלא מחייב? תודה רבה על כל העזרה אני עדיין מודאגת מהמצב הזה

זה לא מחייב. יכולים להישאר מספר תאים בעומק שלא עולים כל פני השטח. אבל לדעתי את דואגת יותר מדי. מה שהיה היה, והרוב המוחלט של הסיכויים שהנגע היה שפיר ולכן לא נגרם כל נזק.

23/02/2024 | 11:53 | מאת: דליה

שלום רב קיבלתי משחה אפידקס. שכחתי לשאול את הרופא. האם צריך לשים שכבה דקה על הנגע? אם שמתי קצת יותר ממה שצריך יכול להיות שבגלל זה, זה לא נספג והמשחה נשארה על העור? או שזה בסדר שזה נשאר על העור כל הזמן? אודה לך מאוד על תשובתך.

צריך למרוח שכבה דקה פעמיים ביום ולעסות היטב. אם נשאר מעט קרם לאחר העיסוי סימן שמרחת קצת יותר מדי (זה לא מסוכן, אך יכול לגרום לגירוייותר חזק).

20/02/2024 | 21:26 | מאת: משה

האם זה נפוץ שפתולוגים טועים באבחון של כריתה בפעם הראשונה ועוד יותר מזה, בשנייה? מפחד מפענוח לא נכון של תוצאות או מרשלנות

לצערי פתולוגיה אינה מדע מדויק. פתולוגים הם רק בני אדם ויכולים לטעות. אבל זה נכון לכל רופא, ולכל בדיקה- אין 100% דיוק.

20/02/2024 | 14:56 | מאת: חלי

שלום. אובחנתי עם ליכן סקלירוזיס בפות. אין גרד, אין כאב. קיבלתי טיפול. קראתי שיש סיכוי קטן לסרטן העור. אני חרדתית מאוד והמידע הזה הוציא אותי מהאיזון. מה הסיכוי לכך? תודה מראש

סיכוי נמוך. פשוט תלכי לבדיקות במרפאת ערייה כל 4-6 חודשים.

19/02/2024 | 18:45 | מאת: מורן

אם הוסרה שומה סרטנית בלייזר ולא הוציאו את הכל תוך כמה זמן גרורות יכולות להתפשט בגוף?

לא ניתן לחזות מראש. לכל גידול סרטני קצב התפשטות משלו.

19/02/2024 | 17:12 | מאת: לירון

האם מדובר בנבוס שיכול במרוצת השנים להפוך למלנומה או סיכויים נמוכים מאוד ? תודה

כל שומה יכול הלהפוך למלנומה. אך הסיויים הסטטיסטים לכך נמוכים.

19/02/2024 | 00:18 | מאת: מירה

שלום שמעתי ששומה עם שערות מעידה על כך שהשומה שפירה זה נכון? שומה עם שערות לא יכולה להיות סרטנית/עם מלנומה? תודה מראש על תשובתך.

אין כל קשר בין נוכחות שערות לכך שהשומה תקינה או לא.

האם צלקת מוגבהת (קלואידית או היפטרופית) לאחר הסרת שומה יכול להעיד על זה שהשומה הייתה לא שפירה או על חזרה של הנגע?

לא. מדובר על תופעה שכיחה הקשורה לתגובת העור שלך. אין קשר לטיב השומה.

17/02/2024 | 22:53 | מאת: בשמת

מה זה אומר שומה מגורה? זה יכול להעיד על סרטן עור? תודה

לא. מדובר בשומה שהשתפשפה או נחבלה מכל סיבה אחרת. (כלומר חבלה חיצונית)

17/02/2024 | 20:27 | מאת: ליאור

"בעצם ביצוע ביופסיה יש סיכון מסוים בהיווצרות צלקת אשר עלולה להקשות על איתור סרטן בעתיד" - זה נכון?

נכון חלקית. רתוי ללהסיר נגע בשלמות. אם הנגע גדול אז ניתן לבצע ביופסיה אולם רצוי שרופא מנוסנ בדרמוסקופיה יכוון את המנתל מהיכן הכי כדאי לקחת את הביופסיה.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > ... 60