מאמר חשוב בנושא מעי רגיז
דיון מתוך פורום מעי רגיש
האם המעי רגיז ? או שהנך סובל מאי סבילות למזון כלשהו? תפוחי אדמה ושאר ירקות ממשפחת הסולניים יכולים לגרום לך להיות אומלל ולהרוס את איכות חייך (מבוסס על מאמר של ד"ר הארי מורו בראון www.foodmatter.com) IBS , תסמונת המעי הרגיז, שלל סימפטומים של מערכת העיכול שאין להם הסבר רפואי ברור. לאחר שלילת רגישות ללקטוז, לגלוטן, דלקות מעי אוטואימוניות, טפילים במעי. הרופא מאבחן שהנך סובל ממעי רגיז. תפוח אדמה וירקות או פירות סולניים נוספים כגון: עגבנייה, חציל, פלפלים, צ'ילי, פפריקה וכו', מאוד נפוצים בתזונת היום יום. רובינו יכולים לצרוך אותם ללא בעיה. אך לחלקינו מזונות אלה יכולים לגרום לרגישויות שונות (אי סבילות למזון) שגורמות לסימפטומים כגון: נפיחות בבטן, כאבי בטן, שלשולים, שלרוב מוגדרים תחת ההגדרה הכוללת: "מעי רגיז", הגדרה כללית להשפעה על המעי. מה גורם לתגובה במקרה זה? סולנין, אלקלואיד שמצוי בירקות אלה. כאשר תפוח אדמה מתעכל הוא חודר למחזור הדם ואצל אדם רגיש מתפתחים סימפטומים. אם העור רגיש תופיע אקזמה. אם המפרקים רגישים תופיע דלקת. מערכת העצבים תושפע ע"י אפקט רגשי. ובמעי סימפטומי מערכת העיכול. בדר"כ כשפונים לרופא מומחה לאותו תחום רגישות הוא אינו מעלה על דעתו את נושא אי הסבילות למזון. במסעדות רב השימוש בתערובות תיבול המכילות פפריקה וצ'ילי, תפוח אדמה, חציל ורסק עגבניות. בתעשיית המזון נפוץ השימוש בעמילן תפו"א והוא לעיתים אינו מסומן לפרטיו והיצרן מסתפק בסימון עמילן מעובד ללא פירוט מקור העמילן. וכן שמצוין בתווית המוצר "תבלינים" ללא פירוט, יש לחשוד כי הנ"ל מכיל פפריקה או צ'ילי. לכן לסובלים מאי סבילות זו יש לקרוא היטב תוויות של מוצרי מזון ולשים לב מה מותר להם לצרוך ומה לא. כנ"ל במסעדות, זה לא תמיד נעים, אך יש לתחקר את המלצר מה מכילה המנה. (אבקת מרק ואינסטנט פודינג גם חשודים כמכילים עמילן תפו"א). בתזונה נטולת סולניים חל שיפור תוך 3 שבועות אצל אנשים בעלי אי סבילות זו. צריך הרבה מאוד סבלנות לממש את שלושה שבועות אלה. Craving, השתוקקות, משיכה לסוג מזון מסוים, יכולה להצביע על אי סבילות אליו. צריך לתחקר את עצמינו מה אנו צורכים מדי יום. וכך יש סיכוי לגלות את הגורם לבעיה. יש גם נתונים המראים תגובות של דיכאון, חרדה, מגרנה, חוסר ריכוז, דיסלקציה וקשיי למידה אצל ילדים, בעיות אקזמה, אסתמה ודלקות מפרקים. ההמלצה לכל סוגי האי סבילות למזון הוא "לחיות" במשך 3 שבועות ללא סוגי המזון החשודים ואם חל שיפור, זה מצביע על רגישות למזון זה. במשך כשלושה חודשים הגוף "מתנקה" לחלוטין. כשאתה סובל מאי סבילות זו, אתה מייחס את גורם בעיות העיכול למגוון מוצרי מזון אחרים שכלל אינם האשמים בתופעה. למוצרי חלב, קפאין, אלכוהול, פירות הדר וכו'. אחרי שלושת השבועות כשחל השיפור יש להתמיד בתזונה זו ואז פתאום תגלה כי דווקא מוצרים אלה כן ניתן לצרוך וליהנות מהם ביום יום כמו קפה ומוצרי חלב. הנ"ל נכתב מעדות אישית ולאחר אבחון עצמי בעקבות קריאת המאמר של ד"ר בראון. הכותבת הינה מהנדסת מזון במקצועה. הנ"ל נכתב כהמלצה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.
שלום רציתי לברר בנוגע לבן שלי. הוא בן 10 וחצי וכבר למעלה משנה סובל מהתקפים של כאבי בטן כמה פעמים ביום. גילינו לאחרונה שחוץ מזה שהוא התחיל בהתקפות של אלרגיה הוא עבר טסטים על היד. אבל בנוסף הוא הראה גם אלרגיה למזון ששוב התבטא בכאבי בטן. ראינו שכאבי הבטן מתגברים באכילת תפוא. ועגבניה. לפני מספר ימים אכל מעט צימוקים שחורים והתנפח לו הלשון נהיה לו בצקת בחלק הפנימי של הלשון ומעל שלפוחיות והגענו למר"מ. למרות שהורדנו מהתפריט את הרכיבים הנ"ל עדיין יש כאבי בטן. פחות אבל עדיין יש...מה עוד מומלץ לעשות במצב כזה??? והאם הוא לא יוכל לאכול את המוצרים האלה יותר לעולם...הוא אכל אותם בעבר בלי בעיה...