אינפורמציה
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
שלום רב ותודה מראש על תשומת הלב. הנני בן 36 לאחר ניתוח מעקפים שעברתי לפני חודשיים. שומנים בדם אצלי היו ברמות גבוהות שכללו כולסטרול גבוה(מעל 300), HDL נמוך,LDLגבוה. כמו כן עישנתי. כעת בבדיקה ראשונה לאחר הניתוח כולסטרול 168, HDL 44,LDL110 TRIG 69, שאלותי הם 1) פעילות גופנית מה היא משפרת את הכולסטרול הטוב או הרע. 2) פיצוחים כמו גרעינים, פיסטוקים האם מעלים רמות שומנים בדם. 3)מה ניתן לעשות כדי להוריד LDL מתחת ל100 ( נוטל ליפיטור). 4)מרגרינה ויקול האם מועילה. 5) נאמר לי שחומצה פולית וויטמין Q-10 אני צריך ליטול כדי לשפר את תפקוד הלב האם זה נכון? בבדיקת הדם הרמות של חומצה פולית וB-12 תקינות.
אבי, על חלק מהשאלות אני כן יכולה לענות: 1. פעילות גופנית משפרת את ההרגשה הכללית ומונעת מחלות לב. 2. פיצוחים - אם בכלל, רק בכמות קטנה. 3. כעקרון, ההשפעה של התזונה על הכולסטרול היא מועטה. מוטב אולי לשאול את הרופא לגבי תרופות. 4. ויקול היא לא בדיוק מרגרינה. היא מיוצרת בשיטה שנקראת p.n.p. ז"א מה שמרכיב אותה: מים, שמן, וסיבים תזונתיים. היא לא עברה תהליך שנקרא: הידרוגנציה. 5. אין לי מושג. עדי
שלום אפי המספרים בשאלה שלך יצאו מאד מבולבלים, לכן לא אתייחס אליהם, אלא רק לשאלות ששאלת. 1. פעילות גופנית היא עד היום האמצעי היחידי המוכר לנו שמסוגל להעלות את הHDL ולהוריד את הLDL, תוך כדי הורדת רמת הכולסטרול הכללית. זהו כמובן הכיוון הרצוי , ולכן פעילות גופנית היא הדבר הטוב והמועיל ביותר שאתה יכול לעשות למען עצמך. הפעילות הרצויה היא פעילות אירובית מתונה: הליכה, שחיה, ריצה, אופניים, ריקודים, טניס, כל פעילות שגורמת לך להתנשם ולהזיע, אך ברמה בינונית, שבה תהיה מסוגל להגיד בקול רם ובנוחות משפט ארוך בלי לשאוף אויר באמצע. לכן, לדעתי לפחות בהתחלה, עדיף שתנסה לעשות פעילות לבד, ותלמד את הקצב הנכון עבורך, בלי להגרר אחרי אחרים. 2. בעיקרון כל מזון עשיר בשומן שנאכל בכמות שהיא מעל הצרכים הגופניים שלך תגרום לעליה ברמת השומן בדם. מהבחינה הזו שומנים רוויים (חמאה, מרגרינה, שומן בשר, בשרים שמנים, איברים פנימיים) הם הגרועים ביותר, שומנים רב בלתי רוויים (פיצוחים, אגוזים, אבוקדו, שמנים צמחיים, טחינה )דווקא בריאים ורצויים, אך בכמות קטנה יחסית (למשל לא יותר מחופן בינוני של פיצוחים או אגוזים, המנעות מטיגון, 2 כפות שמן ליום ולא יותר). השמנים הבריאים והרצויים ביותר הם שמן זית, שמן קנולה, וכן שקדים. אגוזי מלך נמצאים באמצע, הם עדיפים על פקאנים למשל. אך גם שמנים רצויים אלה, חשוב לצרוך רק בהגבלה, כפי שכתבתי כבר למעלה. שמן זית, אבוקדו ושקדים מכילים שומן חד בלתי רווי, שאינו משפיע על רמות הכולסטרול כלל. אין שמן משום סוג שמוריד כולסטרול. שומנים רוויים מעלים את רמת הכולסטרול. 3. אצל רוב האנשים, בודאי אדם בגילך שהוא אחרי ניתוח מעקפים, חלק עיקרי מרמות הכולסטרול נובע לא מאוכל, אלא מייצור מוגבר של כולסטרול בכבד. נגד מצב כזה אין כל פתרון מלבד לקיחת תרופות שמפריעות לכבד לייצר את הכולסטרול. אך, כאמור, אם תקפיד על פעילות גופנית, רמת ה LDL תרד. 4. יצרני מרגרינה ויקול מצהירים שבתהליך ההכנה לא השתמשו בתהליך של מיום (שהופך את המרגרינה הרגילה לשומן רווי ומזיק). יחד עם זאת אין לי מידע באיזה תהליך כן השתמשו. באופן אישי אני מעדיפה כמה שפחות התערבות תעשייתית באוכל. לטעמי עדיף שתמרח ממרחים דלי שומן , או טחינה בשכבה דקה, מאשר מרגרינה מכל סוג שהוא. לטיגון, שכאמור כדאי להמנע ממנו, אפשר להשתמש בשמן זית או בשמן קנולה. 5. יש הוכחות (לא חותכות) שקואנזים Q10 יכול לגרום להורדה מסויימת בלחץ הדם. לא כתבת מידע על לחץ הדם שלך, אם יש לך בעיה של לחץ דם גבוה, תוכל לנסות, לא נראה לי שזה מזיק. לגבי הויטמינים- אם נבדקה רמתם בדם והיא תקינה, אין צורך שתיקח תוספים סתם ככה. לא תהיה בכך כל תועלת. בהצלחה.