שאלה עבור צ. קורן
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
שלום רב צביקה, בעיה די מביכה, לא נעימה ומציקה. בן 34 ומזה שנים בעת התעוררות / קימה בבוקר, קם בתחושות לא נעימות של גזים בבטן (כמעט כל בוקר), לאחר ששם לב לא לאכול דברים בעייתיים לפני השינה, ואף שומר טווח די גדול לפני השינה, ובכל זאת.. (והאם העניין יכול להיווצר גם מתוצאה של שתייה בלבד, לא מוגזת), העניין פשוט קצת החמיר, ולכן רציתי לשאול אותך, מה יכולה להיות הסיבה הישירה לתופעה הזו, האם רצוי לבדוק משהו, ומה אם בכלל יכול לסייע בעניין הטבעי. תודה מראש על תגובתך לנושא!!!!!
ש. שלום, ראשית כדאי שתדע שמדובר בתופעה טבעית ונורמלית. כל אדם חי, נושם ואוכל מייצר גזים ביום ובלילה. חלקם משתחררים במהלך השינה וחלקם בבוקר כשקמים. לפני היציאה בבוקר יש יותר גזים עקב נוכחים צואה במעי הגז. בכל אופן, אם אתה מוטרד, תפנה לגסטרואנטרולוג לבירור רפואי. להלן מאמר קצר שכתבתי בנושא גזים ונפיחות ובו טיפים טבעיים: "נפיחות וגזים במערכת העיכול היא בעיה מציקה, מעיקה, מביכה ולעיתים גם מכאיבה. עם זאת, כל עוד אנחנו חיים ואוכלים נייצר גזים. הגזים נוצרים במערכת העיכול על-ידי חיידקים אשר גורמים לתסיסה של פחמימות וחומרים נוספים. תוצרי הלוואי של תסיסה זו הם גזים כגון: חד תחמוצת הפחמן, חנקן, מתאן ומימן. לסוג המזון ולאיכותו ישנה השפעה ישירה על כמות הגזים וריחם. מזונות צמחיים העשירים בסיבים תזונתיים "מגיזים", אך בד"כ לא מסריחים. חלבון מהחי כמו: ביצים בשר, בשר מעובד נרקב במערכת העיכול וגורם לגזים מסריחים המכילים מימן גופריתי. הגורמים ליצירה מוגברת של גזים רבים ומגוונים ובין השאר כוללים: בליעת אוויר, פרוק לא שלם של המזון, חוסר באנזימי עיכול, עצירות, אלרגיה למזון (לדוגמה חלבון החלב קזאין, או חלבון החיטה גלוטן), אי סבילות לסוכר החלב (לקטוז), פטריות וטפילים במעיים (כמו קנדידה), מחלות מעיים (קוליטיס, קרוהן, מעי רגיש וכד'), צריכת מזונות "מגיזים" (כרוב, כרובית, ברוקולי, צנון, בצל, שום, קיטניות, סוכרים, ממתיקים מלאכותיים, קפה, משקאות מוגזים ועוד), אי הקפדה על צירופי מזון נכונים, אכילה מהירה ואי הקפדה על לעיסה יסודית, עודף מלח בגוף, לפני מחזור, קשיי עיכול תלויי גיל תרופות ותכשירים להרזיה. גיל מעבר וגיל שלישי ורביעי, מצבים נפשיים כמו: מתח, עצבנות, חרדה וכעס יכולים לגרום לגזים. ברוב המקרים אין סכנה במקרה ואפשר לתקן בקלות, ולעיתים זהו סממן של בעיה רצינית יותר. לא ידוע לי על נזקים בריאותיים חמורים כתוצאה מגזים, למעט אי נוחות וכאבי בטן. במקרים מסוימים קיימת סכנה של התרחבות המעי הגס. מומלץ לשחרר גזים כשהתנאים החברתיים והסביבתיים מאפשרים. הנושא הופך בעייתי כאשר הוא מלווה בכמות רבה של גזים, כאבי הבטן חזקים וכאשר אין שליטה על פליטת הגזים. להלן כמה טיפים למניעת גזים: (במקביל כדאי לפנות לרופא המשפחה, או למומחה למערכת העיכול (גסטרו') לשלילת מחלת מעיים, לבדיקת אלרגיות למזון, אי סבילות ללקטוז, חוסר אנזימי עיכול' וכד'). תזונה נכונה והקפדה על כללים לתזונה נכונה. לנסות לאתר מזונות שגורמים לנו לגזים ולהימנע מצריכתם. לדוגמה: מוצרי חלב, קטניות, מוצרי סויה, צנון, כרוביים, קפה, משקאות מוגזים, סוכרים, מוצרים המכילים את הממתיקים: סורביטול, קסיליטול ואספרטיים. לא ללעוס מסטיק. להימנע ממשקאות מוגזים, מתוקים או "דיאט". ללעוס את המזון לאט וביסודיות. לא לאכול סוגי מזון רבים באותה ארוחה. אם ניתן לשמור על צירופי מזון. להימנע ממצב של עצירות. לטחון במטחנת קפה זרעים של: קימל, כמון, שומר, סלרי, אניס, הל ולפזר על המזון. לשתות 3 פעמים ביום תה מהצמחים הבאים: שומר, אניס, מנטה, מרווה, לבנדר, בבונג. (לקנות בתפזורת ולערבב בכלי. לא חייבים את כולם). לאכול פרי פפאיה ואננס - בעונה. בפירות אלה קיימים אנזימים המפרקים חלבונים ומסייעים בעיכולם. תוספי מזון: פרוביוטיקה (אצידופילוס וכד'), אנזימי עיכול (digestive aid), פחם פעיל (בהגבלה). לשלול קיום קנדידה, כרסת (ציליאק), אלרגיה למזון, מחלת מעיים". בהצלחה צביקה קורן