פרוביוטיקה

דיון מתוך פורום  תזונה טבעית

13/05/2011 | 17:29 | מאת: אביטל
14/05/2011 | 08:56 | מאת: טובה בר-שאן

אביטל שלום פרוביוטיקה היא מאוד חשובה לחיזוק של מערכת העיכול ומערכת החיסון. היום אנו יודעים את החשיבות העצומה שלה. http://gastro.sheba.co.il/Articles/178.htm לכן חשוב מאוד לקחתלאנשים עם בעיות במיוחד במערכת העיכול. בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

14/05/2011 | 09:32 | מאת: צביקה קורן

אביטל שלום, אכן לפרוביוטיקה יש יתרונות בריאותיים רבים, שאוששו במחקרים רפואיים. בבקשה אל שלחי אותי לקרוא מאמרים ברחבי האינטרנט ולחוות דעה. להלן מאמר שכתבתי בנושא: פרוביוטיקה – החיידקים הטובים לשיפור בריאות הציבור. במערכת העיכול שלנו יש כ – 400 סוגים של חיידקים הבונים את הפלורה הטבעית של המעיים. ירידה באיכותם, או במספרם תביא לשגשוג של חיידקים מזיקים (פתוגנים). במערכת העיכול מתקיים מאבק מתמיד בין החיידקים הפתוגנים לבין החיידקים הידידותיים. החיידקים הידידותיים שימשו בעבר ומשמשים כיום להחמצת חלב (יוגורט) ומיני מאכלים אחרים, על-ידי התססתם. בשנות ה-50 של המאה הקודמת החלו להצטבר מחקרים שהוכיחו, כי לשימוש בתוספת של חיידקים פרוביוטיים יתרונות בריאותיים רבים. פירוש המילה "פרוביוטיקה" (במקור מיוונית, Probiotics) הוא "למען החיים". פרוביוטיקה מתייחסת לקבוצת חיידקים ידידותיים החיוניים לשמירת האיזון בין החיידקים הטובים והמזיקים במערכת העיכול (מיקרופלורה). התפתחות חיידקים אלה הכרחית לתהליכי ניקוי הגוף ולשמירה על בריאות תקינה של הגוף ומערכותיו. החיידקים הידידותיים מסייעים במניעת מצבים פתולוגיים ובטיפול בהם. הם אינם רעילים ואינם מחוללי מחלות. ביכולתם לשרוד את המעבר בסביבה החומצית של הקיבה והבסיסית של המעי הדק. שימוש נרחב באנטיביוטיקה, אורח חיים לא בריא ומזון מתועש, עלולים להפר את האיזון הטבעי של החיידקים הפרוביוטיים במעי ולכן חשוב שהם יימצאו בכמות הרצויה במערכת העיכול. תפקידי הפרוביוטיקה ותרומתה לבריאות להלן כמה מהתפקידים והיתרונות של החיידקים הידידותיים, שרובם אושש במחקרים מדעיים: • עזרה בפירוק, עיכול וספיגה של רכיבי המזון. לדוגמה פירוק לקטוז (סוכר החלב). • יצור אנזימי עיכול, ויטמינים (K, 1B, 6B, חומצה פולית) וחומצות אמינו. • חיזוק דופן המעי ושמירה על פעילות מעיים תקינה ומאוזנת. • טיפול בקשיים וברגישויות במערכת העיכול (כיבים, עצירות, שלשולים, גזים, תחושת מלאות לאחר הארוחה). • נטרול חומרים רעילים ומסרטנים במערכת העיכול והגנה על רירית המעי מפני פתוגנים. • הפחתת תופעות הלוואי והנזק של מחלות מעיים דלקתיות (מעי רגיז, קוליטיס, קרוהן). • תרומה לירידה בשכיחות סרטן המעי הגס. • מניעת עצירות על ידי זירוז תנועתיות המעי והעלאת נפח הצואה. • שיפור ספיגת סידן ומגנזיום במעי הדק. • הפחתת ערכי הכולסטרול וטריגליצרידים בדם. • טיפול תומך במחלות עור ובהן אקזמה אטופית (אטופיק דרמטיטיס), סבוריאה ופסוריאזיס. • תמיכה במערכת החיסונית, מניעה והקלה במצבי אלרגיה ודיכוי צמיחת פטריות קנדידה אצל חולים בעלי מערכת חיסון מעורערת. • מניעה וטיפול בדלקות וגינאליות והקטנת שכיחות הישנות התופעה. • הקלה על הלוקים ב"שלשול מטיילים", קיצור משך שלשול אצל תינוקות וילדים. • הפחתת מקרי שלשול הנגרמים משימוש באנטיביוטיקה ונזקים אחרים של התרופה. • תמיכה טיפולית בכוויות קשות. במחקר שנערך בשיתוף הפקולטה לחקלאות, אוניברסיטת בן גוריון ובית החולים "סורוקה" ופורסם בכתב העת המדעי "Burns" באוגוסט 2007, נמצא, כי נטילת תוסף התזונה "אצידופילוס" עשוי להפחית מצבי אלח דם (ספסיס) ואת הסיבוכים הכרוכים בקרב חולים עם כוויות חמורות. • פרוביוטיקה לתינוקות: נטילת פרוביוטיקה בהיריון ובהנקה נמצאה כמשפרת את פוטנציאל ההגנה החיסונית של האם, המספקת הגנה כנגד אקזמה אטופית (גירוי בעור) במשך השנתיים הראשונות לחיי התינוק. בקרב תינוקות הרגישים לחלב פרה מופיעה לעתים קרובות תגובה אלרגית על העור, המוכרת בשם "אקזמה אטופית". בניסוי שנערך לבחינת התגובה לחלב, קיבלו 230 תינוקות רגישים תוספת פרוביוטית או פלסבו למשך 4 שבועות. תוצאות הניסוי הצביעו על הקלה של כ- 20%בתגובה האלרגית לחלב לאחר מתן החיידקים הפרוביוטיים. איך בוחרים תוסף יעיל? השוק מוצף במגוון מוצרים ומותגים. כאשר אנחנו בוחרים תוסף פרוביוטי כדאי לשים לב לקריטריונים הבאים: • חשוב שהתוסף יכיל מגוון של זני חיידקים פרוביוטיים, מכיוון שלכל זן השפעה שונה. • כמות החיידקים. • עמידות לחומציות הקיבה ולמיצי מרה של החיידקים והכמוסה. • יכולת הצמדות למעי. • נוחות שימוש – קפסולות, אבקה, או נוזל. • התאמה אישית - חלק מהתוספים עלולים לגרום לאי נוחות בבטן, גזים ושלשול. זני חיידקים ידידותיים הנמצאים בפורמולות החדשות והשפעתם: • Lactobacillus acidophilus ל. אסידופילוס - חיידק עמיד, יעיל ועוצמתי במיוחד השורד את חומציות הקיבה, ונמצא בסוף המעי הדק, במעי הגס ובנרתיק. תיעודים מדווחים על פעילות אנטי מיקרוביאלית, הורדת רמות כולסטרול וכן חיזוק פעילות מערכת החיסון. • Lactobacillus ramnosus ל. רמנוסוס - מרכיב טבעי במיקרופלורת המעי הדק, הנרתיק והמעי הגס, בעל השפעה חיובית במיוחד לבריאות ובעל עמידות גבוהה בפני מיצי הקיבה. מחקרים מראים על יכולת החיידק להפחית וגיניטיס פטרייתי, חיידקים ודלקות בדרכי השתן. יעילות החיידק הוכחה במקרי רגישות ללקטוז, שלשולים, גזים ועצירות. • Lactobcillus casei ל. פאראקסי - נמצא בירקות מותססים, בחלל הפה ובמעי האדם. מחקרים מראים על יכולתו למנוע ולטפל בשלשולים, והוא מסייע בחיזוק מערכת החיסון וחיזוק מיקרופלורת המעי. בנוסף, הוא מזרז תגובה חיסונית ברירית הנרתיק. • Streptococcus thermophilus ס. תרמופילוס - מיקרואורגניזם אנארובי החי בחמצן וגם במצבי חוסר בחמצן. לתרמופילוס יכולת לייצר חומרים אנטיביוטיים טבעיים הנלחמים בפטריות שמרים ובחיידקיםפתוגניים. תרמופילוס משגשג ביעילות במעי ובנרתיק. • Lactobacilus lactis ב. לקטיס - חיידק המוסף לבשר ונפוץ בירקות מותססים ויוגורט. מקטין את תסיסת הבשר במעיים ואת שגשוג חיידקים דוגמת סלמונלה ו- E.coli . נמצא יעיל במניעת סרטן המעי וכן יעיל מאוד בשילוב עם ב. לקטיס המגביר את אפקטיביות החיידק. מקורות: • מאמר באתר סולגאר, יוכי עזיז, נטורופתית בכירה "סולגאר", ראש מחלקת הדרכה וייעוץ טלפוני. קישור: http://www.solgar.co.il/?CategoryID=225&ArticleID=1072 • הרצאה, ליאורה חוברה, דיאטנית קלינית ומטפלת בתזונה סינית, צמחי מרפא ותוספי מזון. בהצלחה צביקה קורן

מנהל פורום תזונה טבעית