האם זה משמין?
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
היתי רוצה לדעת האם פולי סויה או בשם המוכר "א דה ממה" משמינים, ומה תרומתם התזונתית, אם בכלל. תודה
עינבר שלום לפולי סויה יש חשיבות תזונתית מאוד רבה יתרונות הסויה 1. הסויה נותנת תגובה בסיסית בגוף (בגלל ריכוז גבוה של אשלגן) בניגוד לשאר הקטניות שהן בעלות תגובה חומצית. 2. הסויה מכילה פיטואסטרוגנים (הורמונים צמחיים). מבנה הפיטואסטרוגן דומה לאסטרוגן האנושי. בגיל המעבר מזונות המכילים פיטואסטרוגנים מהווים יתרון היות ובגיל זה כמות האסטרוגן יורדת וגורמת לתופעות לוואי של גלי חום, יובש בנרתיק, נדודי שינה, אוסטיאופרוזיס ועוד. בתקופת המנופאוזה מחליפים הפיטואסטרוגנים את תפקיד האסטרוגן החסר וכך מצמצמים תופעות הלוואי הקשורות לירידה באסטרוגן. לעומת זאת בתקופת הפוריות כשרמת האסטרוגן תקינה הפיטואסטרוגנים מקטינים את פעילות האסטרוגן על ידי תפיסת אתרי קישור וכך מקטינים את הסיכון ללקות בסרטן שד או צואר רחם. 3. הסויה מכילה ליגנינים (סוג של סיב) בקטריות המעיים הופכות ליגנינים לנגזרות בעלות פעילות אסטרוגנית ואנטי אוקסידנטית חלשה. 4. הורדת כולסטרול - מבנה הפיטואסטרוגן דומה לכולסטרול והם מתחרים על הרצפטורים לספיגת כולסטרול במעיים וכך מקטינים ספיגת כולסטרול מהמזון. בנוסף סיבי הסויה עוזרים בהורדת כולסטרול דרך מנגנון ספיחת מלחי מרה. 5. הסויה עשירה במינרלים: ברזל, סידן, מגנזיום. 6. הסויה עשירה בויטמנים בעיקר: E B A . 7. הסויה מספקת חלבון צמחי שכמעט משתווה לחלבוני הבשר. למרות שחלבון הסויה דל בחומצה אמינית מטיונין יש לו ערך חלבוני גבוה מקטניות אחרות. 8. הסויה עשירה בחומצות אמינו ארגינין וגליצין שגורמים לירידה ברמת אינסולין וירידה בייצור כולסטרול. 9. הסויה מכילה כמות קטנה של חומצות אמינו המכילות גופרית מסיבה זו אכילת סויה גורמת לפחות הפרשת סידן בשתן. 10. שמן הסויה מכיל את שתי חומצות השומן ההכרחיות: לינולאית ולינולנית. שתיהן חשובות לבריאות מערכת דם ולב. 11. הסויה מכילה לציטין. הלציטין מסייע בהרזיה ולהורדת כולסטרול. 12. פולי סויה מכילים מרכיבים אנטיקרצינוגנים כמו ספונינים וחומצה פנולית. יחד הם מונעים פעילות של גנים מעודדים היווצרותם של תאים סרטניים וכן מנטרלים רדיקלים חופשיים. 13. מרכיבים אנטי אוקסידנטים איזופלבונואידים במיוחד ז`ניסטאין ודיאדזין שפועלים כאנטי אוקסידנטים ומעכבים פעילות אנזים טירוזין פרוטאין קינאז שאחראי על שגשוג תאים. 14. הסויה מכילה כחצי מכמות הפחממות של שאר הקטניות ולכן קלה יותר לעיכול. לכן אכילה בכמות נאותה היא בריאה ועוזרת לחילוף החומרים של הגוף. בהצלחה ובברכה טובה בר שאן