ממאירות ריאתית עם גרורות מוחיות לאחר הקרנות לראש.

דיון מתוך פורום  נוירוכירורגיה

27/11/2011 | 10:32 | מאת: פאדי

שלום רב, אבא שלי בן 60, ללא מחלות רקע, אובחן לפני שנתיים עם small cell lung carcinoma, בשלב של limited disease, עבר מספר קורסים כמותרפיים והקרנות לבית החזה בפרוטוקול המקובל. באותו שלב הייתה תגובה מלאה לטיפול. בנוסף עבר ביולי 2010, הקרנות מניעתיות לראש, והתחיל מעקב. בינואר 2011, התגלתה גרורה בודדת במוחון, עם תלונות של הפרעות קלות בדיבור ושיווי משקל, הגרורה הייתה בגודל כ-23 ממ לפי בדיקת MRI, אז הוחלט על ביצוע פרוצדורה רדיוכירורגית לאותה גרורה. הפרוצדורה בוצעה בפברואר, עברה ללא סיבוכים ובבדיקת מעקב לאחר כחודש נראתה תגובה טובה לטיפול, עם הקטנה בגודל הגרורה והיעלמות הבצקת. ב-MRI ביקורת נוסף לאחר כחודשיים נתגלו מספר גרורות קטנות, מספרן כ-5 מתוכן אחת נוספת במוחון, ו-4 גרורות באזור מעל לטנטוריום. גודלן נע בין 3ממ עד 7ממ. הוחל מעקב אחר גרורות אלו ולאחר כחודש נצפתה דינמיקה מינימלית ברובן, פרט לאותה גרורה חדשה במוחון שגדלה עד 17 ממ. לאחר הטלבטויות מקצועיות רבות, בשל העובדה כי הראש כבר קיבל מנת קרינה של כ-2800 RAD ביולי 2010, הוחלט על הקרנה חוזרת של הראש בבית חולים רמבם, אך במקום שימוש ב-whole brain radiation, הוחלט להקרין באופן יותר ממוקד את האזורים מסביב לגרורות בשיטה הדומה יחסית לשימוש ברדיוכירורגיה. כעת לאחר כחודשיים מביצוע ההקרנות. בוצע MRI ביקורת, בו נצפתה דינמיקה אך ורק בגרורה במוחון אשר גדלה ל-20 ממ ומסביבה כעת בצקת. לציין, מבחינת סימפטומים ישנה הפרעה קלה בשיווי משקל אך ללא שום החמרה מלפי כמה חודשים, אפילו אפשר להגיד שמחינת אותה תלונה יש שיפור. פרט לכך ללא תלונות או סימפטומים. שאלתי היא: האם ניתן לבצע פרוצדורה רדיוכירורגית בראש שעבר מספר הקרנות כמצויין? והאם בבן אדם שאינו סובל ממחלות נוספות, ועקרונית מרגיש טוב וחזק ניתן להמשיך לטפל בגרורות בעייתיות בכל פעם ולעקוב אחר גרורות נוספות?

לפאדי ערב טוב, תודה על פנייתך המדוייקת והמפורטת. המצב כרגע מייצג גרורות בשליטה מול גרורה בודדת במוחון שגדלה וכמוכן המוחון הגיב ביצירת בצקת סביבה. מצב זה דורש טפול. האופציות הן נתוח או רדיוכירורגיה. בלקיחת המצב הכללי והתנהגות הגרורות עד כה-צפי החיים (למרות מצבו הכללי הטוב שציינת)הוא מוגבל,ודרוג מחלתו הממארת הבסיסית הוא גבוה=מתקדם. במצב זה השקול שלנזק עתידי רחוק טווח של טפולים רדיוכירורגים חוזרים איננו רלבנטי. בברכה

מנהלי פורום נוירוכירורגיה