בדיקת אגרגציה ושאלה לגבי תרופה לדילול דם

דיון מתוך פורום  קרדיולוגיה וצנתורים

08/07/2017 | 14:55 | מאת: יעלה

שלום, בת 63, יש לי שאלה לגבי תרופה לדילול הדם. משנת 2009 אני נוטלת פלויקס (לא נוטלת אספירין) עקב אירוע לבבי שעברתי. בשנת 2009 הושתל סטנט מפריש תרופה בלבי, בשנת 2011 הושתל סטנט בעורק נוסף בלבי. לפני כחצי שנה עברתי אירוע מוחי חולף ובעקבותיו (בינואר 2017) עברתי צינתור + השתלת סטנט בעורק האינומינייט שיוצא מקשת אבי העורקים. כל השנים האלה נטלתי פלויקס בלבד (ללא אספירין). לכאורה, הרושם היה שפלויקס מספיק טוב עבורי, כשביצעתי צינתור אבחוני בשנת 2015 מצאו שעורקי הלב "פתוחים" עם היצרות באחד מהם של כ- 50% בלבד ולכן הצינתור היה אבחוני בלבד ולא הפך לצינתור טיפולי. יתר על כן, כאשר נטלתי אספירין בנוסף לפלויקס לתקופה קצרה של 3 חודשים (בינואר-מרץ 2017) היו לי דימומים בגוף מעבר לרגיל (דם ברוק, דם גלוי בצואה, וכו'). עקב כך, הרופאים הסכימו שאמשיך עם פלוויקס בלבד. לאחרונה ביצעתי בדיקת אגרגציה (עמידות לפלויקס) ולהלן תוצאות הבדיקה: Maximal Aggregation with Ristocetine 87 (bounds 70-100) Maximal Aggregation with Collagen 88 (bounds 70-100) Maximal Aggregation with ADP 72 (bounds 70-100) Maximal Aggregation with Epinepherine 73 (bounds 70-100) Maximal Aggregation with Arachidonic acid 78 (bounds 70-100) פניתי לרופא המשפחה, הוא טען שמשמעות התוצאות שאין לפלוויקס השפעה על הגוף בשבילי ואני חייבת להפסיק את הפלויקס ולהתחיל ליטול קרטיה (אספירין) 75 מ"ג, אחרת אני מסתכנת באירוע מוחי ועדיף שיהיו לי דימומים על אירוע מוחי. פניתי לקרדיולוג והוא אמר שאין משמעות לדעתו לבדיקה של האגרגציה, ושהוא ממליץ שלא אשנה את הטיפול התרופתי, כלומר אמשיך עם פלוויקס ולא עם קרטיה. ברצוני לשאול: 1. מה משמעות שהתוצאות שהתקבלו לי בבדיקת האגרגציה של העמידות לפלויקס? עד כמה הפלויקס מצליח לדלל את הדם שלי לפי הבדיקה? האם ניתן להסיק מתוצאות הבדיקה שפלויקס לא משפיע עלי כלל, כמו פלצבו? איזה ערך מבין התוצאות מראה זאת? 2. האם יש בדיקה נוספת שבאפשרותי לעשות כדי להגיע להחלטה אם להחליף את הפלויקס באספירין? 3. שמעתי שיש תרופה שגם מכילה אספירין אבל עם ציפוי אחר, בשם בופירין 25 מ"ג. האם אתם מכירים תרופה זו (לא הצלחתי למצוא את התרופה, מה השם המדויק של התרופה)? נאמר לי שאולי אוכל ליטול תרופה זו מבלי שיהיו לי את תופעות הלוואי של הדימומים הרבים (בגלל המינון הנמוך והציפוי השונה של התרופה). מה דעתכם לגבי תרופה זו? 4. ישנם מספר טיפולים אפשריים: פלויקס בלבד, אספירין בלבד , או גם פלויקס וגם אספירין ובאיזה מינון. איזה טיפול נראה לכם הכי מומלץ עבורי? איזה אספירין כדאי (קרטיה / בופירין / משהו אחר) ובאיזה מינון? כמובן רק שאקבל החלטה רק לאחר התייעצות עם הרופא האישי ובאישורו, אבל אשמח להבין מה היתרונות והחסרונות של כל אחד מהטיפולים המוצעים. בברכה, יעלה

יעלה שלום, את מעלה מקרה קלאסי של בדיקה מיותרת אשר מובילה להתלבטויות ולברורים נוספים אשר חלקם יכול להזיק. מחקרים לא הראו התאמה בין בדיקת מעבדה לעמידות לפלביקס לבין ארועים קליניים, וגם לא הראו ששינוי הטיפול בהתאם לתוצאות המעבדה משנה את התוצאים הקליניים. אם לא היו ארועים תרומבוטיים תחת טיפול בפלביקס גם לאחר השתלת סטנטים, אינני רואה סיבה ממשית לשנות טפול תרופתי. תודה על פנייתך לפורום

מנהל פורום קרדיולוגיה וצנתורים