קרוהן, הריון ופיסטולה

דיון מתוך פורום  כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה

01/11/2007 | 09:42 | מאת: שאלה

שלום, אני חולת קרוהן כבר 20 שנה ונמצאת בחודש שישי להריון ראשון. בתחילת המחלה עברתי ניתוח פתיחת בטן עקב פרפורציה. כמו כן ישנן 2 פיסטולות פריאנליות-אחת שקטה ואחת מפרישה צואה. שאלותיי: נאמר לי שעליי לעבור ניתוח קיסרי עקב הפיסטולות. האם כל מצב של פיסטולה מחייב ניתוח קיסרי? מהם הסיכונים למעי לאחר ניתוח קיסרי? האם הניתוח הקיסרי גם במצב שיש כבר צלקת (אורכית) בבטן יהיה רוחבי? מה עדיף? האם כדאי לערב גם כירורג רגיל בזמן הניתוח הקיסרי על מנת לוודא את מצב המעי בזמן הניתוח הקיסרי? תודה רבה

03/11/2007 | 22:24 | מאת: ד"ר עודד זמורה

במצב בו יש פיסטולות סביב פי הטבעת נראה לי שיהיה חכם לעבור ניתוח קיסרי, למרות שאין המלצה גורפת כזו בספרות הרפואית. במקרה של לידה נרתיקית אחד הסיבוכים השכיחים הוא קרע של הרקמה סביב הנרתיק, עם או בלי פגיעה בשריר הסוגר סביב פי הטבעת, ובנוכחות זיהום פעיל תיקון קרע כזה יכול להיות בעייתי ולהסתבך בזיהום ניכר. לאחר כל ניתוח בטן קודם, ובעיקר לאחר פרפורציה של מעי, נוצרות הדבקויות בחלל הבטן, שיכולות להקשות במידה מסויימת על ניתוח קיסרי ולהאריך אותו, וזו עוד סיבה בעיני לבחור בניתוח קיסרי מתוכנן, עם צוות מנוסה שזמנו בידו, ולא להסתכן בצורך בניתוח קיסרי דחוף במקרה של סיבוכים בזמן הלידה. אם המעי מופרד בזהירות בזמן הניתוח מאיזור דופן הבטן והרחם, אין סיבה שיהיו בעיות הקשורות למעי בזמן הניתוח. כדאי לעשות את הניתוח בבית חולים בו יש כירורג שניתן קרוא לו בעת הצורך (יש כזה בכל בית חולים ציבורי בישראל), והחתך הנכון הוא זה שאיצו בגניקולוג המיילד ירגיש הכי נוח. בהצלחה!

מנהל פורום כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה