תנועה מתקנת ומשקמת

דיון מתוך פורום  צ'י קונג - טיפול בתנועה

03/07/2008 | 15:02 | מאת: התענינות אישית ללימודים

אני מתענין על לימודי תנועה מתקנת ומשקמת (לא לימודי פיזיותרפיה). אני מתרגל כבר חמש שנים טאיצ'י וצ'יקונג . אני מבקש לדעת האם צ'יקונג טיפולי פרקטי נתפס גם בקטע של טיפול תנועה משקמת או רק נשאר בענין של האנרגיה במרידיאנים אשמח לקבל המלצות למורים

שלום- כן בהחלט ובהסתייגות מה. במידה ומדובר בסגנון צ'י קונג פיזי- תנועתי בניגוד לסגנונות הרוחניים או הסטטים, הרי שניתן לתרגם תירגול צ'י קונג פיזי-תנועתי גם להיבט משקם או תנועה מתקנת כמו שאתה מכנה זאת. לצורך כך צריך להקדים ולערוך ניתוח מדוקדק ברמה מקצועית ומוסמכת של תנועה או תרגיל צ'י קונג תנועתי ולהבין היטב את ההיבט הפיזי שלה, את ההיבט המוטורי של התנועה. (אני בהתאם לצורך בבניית תוכנית עבודה למטופל, נוהג להתייעץ פה שם עם פיזיותרפיסט). בקליניקה שלי, חלק מתירגולי הצ'י קונג הם בהיבט שיקומי פיזי. צ'י קונג תנועתי הוא כלי יעיל לכך היות ואחד העקרונות שלו הוא ביצוע תנועה מוטורית יעילה ועוצמתית ללא מאמץ המכוונת לאזורי גוף עמוקים יותר ועמוקים פחות.... ובהחלט יש תוצאות משביעות רצון. כמובן שלצד האפקט הפיזי של התרגיל, קיים גם האפקט האנרגטי של תנועת הצ'י קונג בראיית הרפואה הסינית. מורה טוב לצ'י קונג אמור לדעת לשלב בין שני ההיבטים הפיזי והאנרגטי של תירגול צ'י קונג לטובת המטופל שלו; מה שהופך את הצ'י קונג הטיפולי ליעיל מאד. לשאלות נוספות אתה מוזמן לפנות אלי (מספר נייד ודוא"ל בהקלקה על התמונה שלי משמאל). בברכה – גרשון קום

05/07/2008 | 08:22 | מאת: אביטל אהרוני

שלום לך אני עובדת כבר זמן מה עם אנשים חולים ומבוגרים. ההשפעה של הצ'י קונג עליהם היא גם נפשית וגם פיסית. במהלך תקופה של כחצי שנה, רבים מהם מדווחים על שיפור ניכר בטווח התנועה שלהם, בגמישות ובכוח. הייחוד של הצ'י קונג הוא בכך שהאדם החולה מתרגל להתיחס אל גופו לא כמו אל מכונה שהתקלקל בה בורג מסוים וצריך לתקן אותו או להחליף אלא בצורה הוליסטית. דרך תרגול הצ'י קונג משתנים דפוסי תנועה עמוקים ובסיסיים המייצגים את המחשבה שלנו על עצמנו ועל החיים. מכיוון שהסינים יוצרים חיבור בלתי ניתן להפרדה בין גוף לנפש, הרי שלכל תנועה שלנו יש בסיס עמוק בתפיסה שלנו את עצמנו, בדימוי העצמי שלנו ובעולם הרגשי והמנטאלי שלנו. התנועות הן ביטוי לצורה שאנחנו תופסים את עצמנו מבחינה רגשית ומחשבתית ולכן כשאנו עובדים על היבטים אלה באמצעות הצ'י קונג אשר פועל בו זמנית גם על הגוף וגם על הנפש, משתנים דפוסי תנועה לא בדרך של תיקון או החלפה אלא בדרך איטית, כמעט בלתי מורגשת ועמוקה מאוד. כתוצאה מן התנועה משתנים דפוסי חשיבה, כשם שהמחשבה הולכת ומתגמשת, גם הגוף וחלקיו השונים הולכים ומתגמשים. אם יש למשל תקיעות באזור מסויים בגוף - למשל הגב התחתון - שרובנו סובלים ממנו - במקום לעבוד בתנועה משקמת או מתקנת על מנת לתקן את הגב התחתון - נעבוד באמצעות הצ'י קונג גם על המחשבות והרגשות שגורמים לגב התחתון להתקע מה שיצור שינוי עמוק בכל תפיסת החיים שלנו והתפיסה שלנו את עצמנו. מתוך נסיוני בעבודה עם אנשים חולים אני יכולה לספר שמעבר לעובדה שהם מרגישים רגועים ושמחים יותר, טווחי התנועה שלהם משתפרים, כאבים מפסיקים וגם אנשים עם נכויות, כאלה שזקוקים למקל בהליכה, מדווחים על יתר יציבות וגמישות. מקווה שזה עונה על שאלתך, בכל מקרה, אתה מוזמן לקרוא את המאמר של המורה שלי - סיני הראל, שהוא גם מנהל המגמה לצ'י קונג בווינגייט וכן, להכנס לאתר המגמה בווינגיט ולהכיר את האפשרויות ללימודים שם. אשמח לדבר איתך, גם בטלפון, כתוב לי אישית ואענה לך. המאמר של סיני הראל: http://chikong.wincol.ac.il/paper4.mht אתר המגמה: http://chikong.wincol.ac.il/

מנהל פורום צ'י קונג - טיפול בתנועה