האם השיטה מתאימה לכולם? מה ההכשרה לאיזון נפש?

דיון מתוך פורום  הרזיה ללא דיאטה

20/08/2006 | 07:56 | מאת: מעיין

ראיתי פה כבר מישהי שציינה שהשיטה נהדרת, אך לא מתאימה לכולן. האם היא באמת לא מתאימה לכולם? ובנוסף, אתן מציינות שעל מנת להרזות צריך להגיע לאיזון נפשי עם עצמך. שהוא דבר מבורך לכשעצמו לכל תחומי החיים. אבל נראה לי שהתהליך לקראת איזון הוא תהליך ארוך. ואם מותר לשאול מה ההכשרה שלכן להביא בן אדם לאיזון נפשי. ראיתי שבלה למדה פסיכותרפיה גופנית שלא הרבה שמעו על זה ויודעים מה זה (לא מכוונת זלזול אני פונה חלילה, אלא אולי כדאי שיותר אנשים ידעו מה זה כי זה תחום לא מוכר). ואם לאה תוכל להסביר מאיפה הכשרתה לאיזון נפש אשמח.

לקריאה נוספת והעמקה
20/08/2006 | 09:48 | מאת: בלה אגמון

שלום רב, מעיין שאלה לגיטימית וחשובה. אסביר על עצמי ולאה תסביר על עצמה. כאמור אני דיאטנית קלינית בעלת ניסיון של הרבה מאד שנים. משך שנות עבודתי כדיאטנית (בבית חולים , בקופת חולים ובאופן פרטי)הרגשתי צורך בכילים שיעזרו לי להבין קצת יותר את נפשו של אדם . בחרתי ללמוד פסיכותרפיה גופנית במכללת רידמן. זו תוכנית הכשרה של 5 שנים וכוללת בתוכה לימוד אקדמי מעמיק ורציני. (מכיון שאני בוגרת אוניברסיטה, היה לי חשוב מאד ללמוד בתוכנית טובה ובדקתי הרבה מקומות עד שנרשמתי לתוכנית זו). בתכנים הלימודיים נכללו קורסים רבים מאד על כל נושא של התפתחות האדם, תאוריות פסיכולוגיות שונות וכילים טיפוליים רבים ומגוונים (עבודה במגע, נשימה, דימיון מודרך, מיקוד, פסיכודרמה, קול ותנועה). המורים בתוכנית הם מהבולטים בתחום ובעלי הכשרה אקדמאית וניסיון מקצועי רב, או בוגרים של תוכניות פסיכותפריה גופנית בחוץ לארץ. עשינו סטאז תחת הדרכה צמודה ועבדנו עם אוכלוסיות קשות ומורכבות. אני ממשיכה ללמוד ולהשתלם וכיום אני אססיטנית בשנה שנייה ברידמן.בנוסף להכשרתי בפסיכותרפיה גופנית למדתי גם אימון אישי מה שנקרא coaching ואני משתמשת בכילים אלו כדי להעצים, לשנות תפיסות עולם ולקדם את מטופלי לעבר איזון והרמוניה בין הגוף לבין הנפש דבר שיביא לפי תפיסת עולמי , הרזיה ללא דיאטה אשר נשמרת לתמיד עכשיו אסביר קצת על פסיכותרפיה גופנית. פסיכותרפיה גופנית עובדת על הנפש דרך הגוף. היא יוצאת מנקודת הנחה שקונפלקטים רגשיים מוצאים את הביטוי שלהם בגוף וכדי לעזור לאדם להגיע לאיזון חשוב לשחרר אותו מדפוסי הגנה מגבילים ומעוותים אשר נוצרו בגוף אך באים לידי ביטוי בנפש - כלומרב תפיסת עולם פירוש מציאות רגש ותגובה. עודף משקל הוא כמובן לא יוצא דופן, זהו סמפטום פיזי אשר מבטא חוסר איזון פנימי ומשקף תפיסות עולם, הרגלים וטראומות אותם עבר הפרט . לכן, אני עובדת עם מטופלי בצורה כוללת גם עם הגוף וגם עם הנפש ונותנת לכל אחד מענה אישי למקום בו הוא נמצא באותו רגע.סוג הכילים בהם אשתמש, משך זמן הטיפול, והדרך בה אתאים את הכילים לאדם משתנים ממטופל למטופל. מקווה שקיבלת הסבר. אני חושבת שזה מצוין שאת שואלת ומבררת על הכשרה של מטפלים ,כי טיפול בנפש הוא אחריות גדולה וחשוב ללכת למטפלים מקצועיים שעברו הכשרה מעמיקה בברכה בלה.

20/08/2006 | 21:24 | מאת: לאה פינטו

כמובן שהתגובה היא בשמי בלבד, בלה ואני שותפות לניהול הפורום, מאמינות באותן עקרונות ובעלות הסמכה כדיאטניות, אך מעבר לכך כל אחת התפתחה ופיתחה את דרך עבודתה באופן עצמאי ובלעדי לה. אציין באופן מאוד ברור, אני לא פסיכולוגית ולא פסיכיאטרית ואינני מטפלת בנפשו של האדם בשום דרך. כך שהמושג איזון נפשי לא שייך לתחום עבודתי. באופן אישי, אצל רובה המכריע של האוכלוסיה המגיעה אלי אינני מתרשמת בצורך כזה. אחרי הכל 80% מהאוכלוסיה סובלת מעודף משקל ברמה כזו או אחרת ואצל רובה המכריע הבעיה איננה נפשית אלא תפישתית ורגשית. אני בהחלט מודעת לאפשרות שישנם מצבים שחוסר איזון נפשי או הפרעה נפשית יכולים להתבטא גם במשקל ובמימדי הגוף (לא רק השמנה, אגב), במקרים אלה (נתקלתי בשני מקרים כאלה) אני מפנה לאנשי מקצוע מתאימים. כי כל אחד ראוי לטיפול המיטבי עבורו. כפי שציינתי כאן בעבר עבודתי מתפרשת על 3 רבדים: הרובד הפיזי, הרובד הרגשי והרובד התפישתי-קוגנטיבי (שעומדים בבסיס כל תהליך שינוי של ממש). את הכשרתי השגתי באמצעות לימודי תואר ראשון לתזונה קלינית באוניברסיטה העברית, לימודי תואר שני בחוג לאפידמיולוגיה בפקולטה לרפואה בת"א, מאסטר בנושא תזונה ופיזיולוגיה של המאמץ, לימודי אימון עסקי והנעה לתהליכי שינוי. הכשרתי מבוססת על לימודים רשמיים אקדמאיים ונסיון מקצועי רב, קריאה ולימוד שאינם נגמרים לעולם (וטוב שכך). בנוגע לשאלתך הראשונה. השיטה יכולה להתאים לכל אדם בריא בגופו ובנפשו (כפי שציינתי אני לא עובדת עם אוכלוסיה הסובלת מחוסר איזון נפשי). מנסיוני, אם זה לא עובד בשביל מישהו זה יכול לקרות מכמה סיבות: 1. ההשמנה עצמה משרתת משהו שקשה לוותר עליו. ישנו רווח מעודף המשקל (ברוב המקרים המודעות לכך כבר עושה 50% מהעבודה, אך יש מקרים שהפחד מלשחרר גדול מאוד). השמנה יכולה לשרת את המקום הקורבני, את החשש מאינטימיות וזוגיות, הסתתרות וחשש מחשיפה ועוד (אגב, נתקלתי במקרה בו, באמצעות ההשמנה הגדירה בחורה צעירה את האמהות שלה). בחלק מהמקרים, זה חלק אינטגרלי מהתהליך (יצירת הקשרים חדשים). 2.אי שחרור דפוס השליטה המדומה על האכילה והמשקל. האחזות בהלך רוח דיאטטי. את מבינה, כדי להצליח צריך לוותר על משהו והויתור הוא אף פעם לא על עוגה או שוקולד. צריך לוותר על הישן לטובת החדש, אי אפשר לייצר כאן היבריד (ערבוביה של שתי גישות). באופן אישי חוויתי מכל לקוחותיי רק שני מקרים בהם הרגשתי שהתהליך צריך להפסק כיוון שלא הוביל לשום מקום משמעותי מבחינת המטרה שהוצבה. חשוב לי לציין כי אלה הן לא הסוגיות המרכזיות באימון להרזייה ללא דיאטה והן לא עולות אצל כל לקוח/ה. לא לכל אחד יש רווח מהותי בהשמנתו, לא לכל אחד קשה לשחרר (לעיתים רק חסרים הכלים המתאימים). מעיין, יתכן ויעלו עוד שאלות, אני מניחה שעיינת קצת בתשובותנו לשאלות בפורום, ועדיין הנושא חדש ולא מוכר. הכי נכון זה לשוחח עם אנשים שחוו זאת. ממליצה בחום. זו גם יכולה להיות דרך טובה לעמוד על טיבם של אנשי מקצוע מכל תחום. שלך לאה פינטו

20/08/2006 | 23:39 | מאת: מעיני

לאה לא ממש הבנתי . מצד אחד את אומרת שאת לא מטפלת בנפש מצד שיני מדברת על טיפול רגשי.אז איך את מתמודדת עם אכילה רגשית אם לא דרך טיפול בנפש?

מנהל פורום הרזיה ללא דיאטה