מיעוט מי שפיר וצואר רחם קצר

דיון מתוך פורום  הריון ולידה

22/06/2017 | 17:01 | מאת: יעל
24/06/2017 | 17:43 | מאת: ד"ר סרגיי קוסטין

שלום, יעל בדרך כלל בדיקת אורך צוואר הרחם מבצעים באולטרסאונד עד שבוע 34. קיצור צוואר ל17 מ"מ מראה אפשרות ללידה מוקדמת אבל זה לא המדד היחיד, צריך גם לבדוק צירים במוניטור ובדיקה וגינלית עם אצבע. לידה מוקדמת נחשבת לפני שבוע 37. בכל מקרה מעל שבוע 34 לא עוצרים התפתחות לידות מוקדמות בעזרת תרופות ומסתפקים במנוחה בבית. נקודה חשובה, עד שבוע 34 אם יש סיכון ללידה מוקדמת נותנים לאישה זריקת צלסטון (סטרואידים), זה חומר שמאיץ התפתחות ריאות של העובר למקרה של לידה מוקדמת. למה רק עד שבוע 34 כי חושבים שלאחר מכן התינוק יכול לנשום מחוץ לרחם ללא בעיה. לאחורנה בחלק מביתי חולים בארץ נותנים את החומר (צלסטון) עד שבוע 37 כי ראו במחקרים רפאויים שזה משפר תוצאות של התחלואה הנשימתים אצל תינוקות לאחר הלידה מתחת לשבוע 37. לגבי מיעוט מי שפיר, קודם כל צריך לשלול ירידת מים, זה אפשר לבצע בבדיקה גניקולוגית רגילה. צריך לבצע הערכת משקל של העובר על מנת לשלול עיכוב בגדילה, גם מיעוט מי שפיר וגם משקל נמוך של העובר יכולים להיות תוצאות של אי-ספיקה שליתית. צריך מעקב הריון צמוד כולל ניטור עוברי, אולטרסאונד הערכת משקל של העובר, כמות מי שפיר וזרימות דם בשליה, מעקב יש לבצע במרפאת הריון בסיכון או אפילו באשפוז. אם העובר ירגיש טוב לפי הבדיקות יש לבצע מעקב עד שבוע 37 ולשקול ילוד במקרה שעדיין יהיה מיועט מי שפיר. בברכה, ד"ר קוסטין מחלקת נשים ויולדות בית חולים יצחר שמיר (אסף הרופא לשעבר)

מנהל פורום הריון ולידה