אי ספיקה שלייתית: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

עלייה במספר הלידות במשקל נמוך: האם יש דרך למנוע?

ארגון הבריאות העולמי פרסם לאחרונה כי חלה עלייה מדאיגה במספר הלידות במשקל נמוך ברחבי העולם. מהם הגורמים ללידות במשקל נמוך? מהן הסכנות הכרוכות בכך וכיצד ניתן למנוע את התופעה? לאחרונה הודיע ארגון הבריאות העולמי (WHO) כי משקל לידה נמוך ממשיך להוות בעיה משמעותית בבריאות הציבור ברחבי העולם, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. על פי ההערכות 15%-20% מכלל הלידות ברחבי העולם הן במשקל לידה נמוך, זאת אומרת - אחד מכל שבעה תינוקות נולד במשקל לידה נמוך, ובסך הכל למעלה מ-20 מיליון לידות בשנה.   מהו משקל לידה נמוך? ההגדרה הרפואית של משקל לידה נמוך נחלקת לשני סוגים: משקל לידה נמוך אבסולוטי (LBW - low birth weight) - הגדרה זו מתייחסת למשקל היילוד האבסולוטי, ללא קשר לגיל ההריון. משקל לידה נמוך על פי ההגדרה הזו הוא משקל הנמוך מ-2.5 קילוגרמים. מרבית המקרים של משקל לידה נמוך מיוחסים ללידות מוקדמות. במקרים אלה, משקלם הנמוך של היילודים נובע לרוב מהעובדה שהעובר לא הספיק...
ללמוד עוד על אי ספיקה שלייתית
עלייה במספר הלידות במשקל נמוך: האם יש דרך למנוע?-תמונה

ארגון הבריאות העולמי פרסם לאחרונה כי חלה עלייה מדאיגה במספר...

מאת: ד"ר רינת...
15/07/2019
קרישתיות יתר-תמונה

מערכת קרישת הדם היא אחת המערכות החיוניות והמשמעותיות ביותר...

מאת: ד"ר שרגא...
25/02/2007
האטה בצמיחת העובר-תמונה

כיצד קובעים כי חלה האטה בצמיחת העובר; מהן הסיבות לכך ומה...

מאת: ד"ר שרגא...
11/03/2007
בדיקות הריון: מי שפיר - וייעוץ גנטי-תמונה

קיימות מס' בדיקות שנועדו לבדוק את תקינות מצב העובר במהלך...

מאת: ~~פרופ'...
10/02/2016

אי ספיקה שלייתית: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום פרופסור . אני בת 30 בעברי 10 הפלות חוזרות כאשר 3 האחרונות היו ספטיות בשבוע 12. לפניי כשנה וחצי ילדתי בשבוע 32 היה אי ספיקת שליה והיפרדות. ילדתי בקיסרי בחתך טי.(למרות שנטלתי קלקסאן ואספירין). עכשיו - אני רוצה לנסות שוב הריון אבל מתלבטת. יש לי פריחה שנתיים שהחמירה בהריון. חושדים שאולי יש לי לופוס מערכתי. או דרמטומיוזיטיס או mf . בביופסיה הראשונה נמצא וויסקוליטיס. חזרתי על הביופסיה שוב.. האם בכל מקרה להמתין לתוצאות,?טרם נסיון הריון ? או שאני יכולה לנסות כן ? ומה הסיכוי שההיפרדות תחזור על עצמה שוב? אודה למענה .כי גם אחרי שיהיו תשובות... הברור עדיין ארוך. בבדיקות יצא ANA 1:160 גמפותיה 20.2 האם כדאי ליטול סטרואידים בהריון ?

את צריכה לפנות למרפאה בהיריון גבוה, רצוי בבית חולים, היכן שיושבים ביחד ראומטולוגיים ומומחים להיריון בסיכון גבוה ולקבל יעוץ מסודר ותוכנית טיפול.

שלום. אני בת 29. הועלה אצלי חשד ללופוס עקב anti ds dna חיובי. וגנטיקה. אמא~סקרלודרמה. פריחה כרונית .10 הפלות חוזרות... בבירור נוסף שעשיתי נמצא גם בבדיקת שתן שלמעלה מ 9 חודשים האחרונים באופן קבוע נמצא אצלי בשתן חלבון 10 וכדוריןת אדומות 0.3 . ככה נמצא ב 9 בדיקות שתן לפחות. ובנוסף בהריון האחרון נטלתי קלקסאן ואספירין אמפירי. אך ההריון הסתיים בשבןע 32 עקב אי ספיקת שליה. והיפרדןת שליה. האם הדברים הנ"ל מחזקים את החשד,ללופוס? האם מוצדק ליטול קלקסאן ואספירין בהריון?

הי טלי, שילוב של סיפור משפחתי כפי שציינת, פריחה, מעבדה (אנטי DS-DNA חיובי), חלבון בשתן והפלות חוזרות- יכול מאוד להתאים ללופוס וסינדרום קרישיות יתר מיילדותי (APS). במקרה כזה את צריכה להיות במעקב ראומטולוגי מסודר בין ההריונות , גם כדי לבסס את האבחנה של לופוס (או לשלול, או למצוא הסבר אחר) ואולי לקבל טיפול קבוע, ובעת ההריון במעקב של גניקולוג מומחה להריון בסיכון. באיכילוב יש מרפאה משולבת של שני רופאים- מרפאת לופוס והריון- הכוללת ראומטולוג+גניקולוג. יתכן ויש מקום לקחת אספירין וקלקסאן במינון גבוה ממה שלקחת. בנוסף לראות אם מחלה אוטואימונית אחרת (לופוס?) פעילה ולטפל בה. שיהיה המון בהצלחה ורק בריאות

שבוע 34. עד כה הריון תקין אך בבדיקה אחרונה נמצא צואר באורך 17ממ ומי שפיר 7.4. מה אתה מציע?

שלום, יעל בדרך כלל בדיקת אורך צוואר הרחם מבצעים באולטרסאונד עד שבוע 34. קיצור צוואר ל17 מ"מ מראה אפשרות ללידה מוקדמת אבל זה לא המדד היחיד, צריך גם לבדוק צירים במוניטור ובדיקה וגינלית עם אצבע. לידה מוקדמת נחשבת לפני שבוע 37. בכל מקרה מעל שבוע 34 לא עוצרים התפתחות לידות מוקדמות בעזרת תרופות ומסתפקים במנוחה בבית. נקודה חשובה, עד שבוע 34 אם יש סיכון ללידה מוקדמת נותנים לאישה זריקת צלסטון (סטרואידים), זה חומר שמאיץ התפתחות ריאות של העובר למקרה של לידה מוקדמת. למה רק עד שבוע 34 כי חושבים שלאחר מכן התינוק יכול לנשום מחוץ לרחם ללא בעיה. לאחורנה בחלק מביתי חולים בארץ נותנים את החומר (צלסטון) עד שבוע 37 כי ראו במחקרים רפאויים שזה משפר תוצאות של התחלואה הנשימתים אצל תינוקות לאחר הלידה מתחת לשבוע 37. לגבי מיעוט מי שפיר, קודם כל צריך לשלול ירידת מים, זה אפשר לבצע בבדיקה גניקולוגית רגילה. צריך לבצע הערכת משקל של העובר על מנת לשלול עיכוב בגדילה, גם מיעוט מי שפיר וגם משקל נמוך של העובר יכולים להיות תוצאות של אי-ספיקה שליתית. צריך מעקב הריון צמוד כולל ניטור עוברי, אולטרסאונד הערכת משקל של העובר, כמות מי שפיר וזרימות דם בשליה, מעקב יש לבצע במרפאת הריון בסיכון או אפילו באשפוז. אם העובר ירגיש טוב לפי הבדיקות יש לבצע מעקב עד שבוע 37 ולשקול ילוד במקרה שעדיין יהיה מיועט מי שפיר. בברכה, ד"ר קוסטין מחלקת נשים ויולדות בית חולים יצחר שמיר (אסף הרופא לשעבר)

1. האם לחץ הדם בהריון יכול לעלות באופן פתאומי? כלומר אם מדדתי היום לחץ דם 140/90 תוך כמה זמן יכול לעלות למדדים גבוהים? האם זה תלוי שליש הריון? 2.אם רק לחץ הדם גבוה בהריון נניח 170/100- האם זה כשלעצמו יכול לגרום לאי ספיקה שלייתית? 3. אם עובר מת (נפסק דופק פתאומי) במקרה של אי ספיקה שליתית כמו בשאלה 2- כלומר רק כתוצאה מלחץ דם גבוה -האם מוצאים סימנים לכך בשיליה? איזה סימנים? האם יש סימנים לכך בעובר חיצוניים כמו מראה פנים/פצעים...סימנים פנימיים , אחרים.... 4. האם קלקסן או אספירן יכולים לעזור במקרה של איזון לחץ דם גבוה? 5. האם לחץ דם גבוה קשור גם לעלייה בגורמי קרישה בזמן הריון (גם אם לא אובחנה קרישיות יתר לפני הריון)? 6. האם אפשר לבדוק את רמת הקרישיות בהריון? איזו בדיקה בודקת זאת? 7. אם עובר מתפתח תקין, מי שפיר תקינים, זרימות דם תקינות וכו'... ורק לחץ הדם של האם גבוה- האם זה כשלעצמו יכול לגרום להפסקת דופק אצל עובר? למה?

1. כן. לא תלוי. 2. כן. 3. לעתים. 4. לא 5. כנראה שלא 6. בדיקת קרישיות 7. בד"כ בגלל התפתחות רעלת