עישון ורפואת שיניים

דיון מתוך פורום  רפואת שיניים

14/02/2000 | 23:29 | מאת: דן

אני מעשן 49 סיגריות ליום וצריך לעבור השתלות של שיניים . הכירורג אמר לי שאיננו מוכן לבצע שתלים אצלי בגלל סיכויי כשלון גדולים הקשורים בעישון הכבד שלי . מה הקשר ? ולמה לא לקחת סיכון ?

15/02/2000 | 00:18 | מאת: ד"ר גרינבאום

דן היקר ! מחקרים שנעשו לאחרונה הראו תופעה של אחוז גבוה של כשלונות של השתלות דווקא במעשנים כבדים ולכן מקובל לא להיכנס לטיפולים עם אחוז הצלחה נמוכים ויכויי סיבוך גבוהים . מקוב לחשוב לא לסבך את המצב הכריאותי שלך ולבצע רק טיפולים שיש להם סיכויים להצליח מאותה סיבה נוהגים גם המומחים לפריודונטיה לא לבצע ניתוחי חניכיים במעשנים כבדים . חברות הביטוח בארה"ב המממנות את טיפולי השיניים מסרבות לרוב לממן טיפולים עם סיכויי נמוך להצלחה ! ככל הנראה הריפוי במעשנים איטי יותר וסיכויי זיהומים עולים וגם קליטת שתלים מצליחה באחוזים נמוכים ! כנראה שעישון הוא לא כל כך בריא לגופנו !!

16/02/2000 | 21:28 | מאת: ד"ר רונן ר.

דן שלום! מסקירת הספרות בנושא העישון וכישלונות בשתלים עולה כי מיחסים לו משקל כבד מידי בכישלון השתלות. מחקרים ארוכי טווח (שאם תרצה אפנה אותך אליהם) מראים כי באזורים מסוימים בפה העישון לא הביא לכישלונות גדולים יותר מאשר אצל לא מעשנים. אולם,ישנם השתלות באזורים שמושפעים מהעישון בדרך עקיפה ,למשל בעת ניתוחי השתלות שמערבים את הסינוסים - מה שקרוי בעגה המדוברת "הרמת סינוס", אז סיכויי הטיפול פחותים יותר בגלל אופיו הטכני של התהליך. כל המקטרגים על העישון כגורם לכישלון מרכזי בהשתלות מסתתרים מאחורי מאמר אחד (Bain 1993 ) שמצא בקבוצה קטנה של אנשים ומעט השתלות אחוזי כישלון גבוהים יותר במעשנים מאשר לא במעשנים. הוא גם המליץ על פרוטוקול להפסקת עישון (Bain 1996 ) והראה כי אצל האנשים שהפסיקו לעשן 6 שבועות לפני הטיפול הניתוחי ושבוע אחרי הניתוח, הרי שאצליהם אחוז הכישלונות היה קטן יותר. מאד חשוב להדגיש שהספרות לוקה בחסר בהבט של כישלונות בשתלים מעישון ומנסים להשליח מניתוחי חניכיים והבעיות שמביא העישון על מחלת החניכיים ,על הצלחת שתלים. לא כך הדבר. כדאי שתברר אם רופא השיניים שלך באיזה איזור הוא עומד לבצע את ההשתלה ובהתאם לכך ולתוצאות המחקרים ארוכי הטווח ,להחליט אם אתה מעונין לקחת את האחריות לבצע את ההשתלות או לאו. אני בטוח שגם רופא השיניים שלך יוכל להפנותך למקורות שהזכרתי.

18/02/2000 | 12:49 | מאת: ד"ר גרינבאום

תודה לדר' רונן ר' על הריענון של המידע ! אני בטוח שתמיד נשמח להתעדכן בחומר עדכני מהסמינרים של הפקולטאות לרפואת שיניים . אנא אל תהסס להוסיף מידע כזה אשר עוזר לשואל הנבוך לדעת היכן יוכל רופאו לבצע השתלות בפיו כמעשן והיכן לא ,על פי הספרות העדכנית ביותר .כמו שאמרה עו"ד שלהבת מור בפורום רפואה ומשפט :תם עידן הפטרנליזם הרפואי -זכותו של הפציינט להחליט על פי המידע העדכני והסיכונים שהוא לוקח כפי שהם חייבים להמסר לו על ידי רופאו על פי חוק זכויות החולה ! שוב תודה !

מנהל פורום רפואת שיניים