טיפול שורש

דיון מתוך פורום  רפואת שיניים

04/01/2006 | 00:42 | מאת: אלון

שלום רב לך דוק' הייתי מעוניין לדעת יותר בנושא טיפולי שיניים ושורש בפרט. מהן ההשלכות של טיפול שכזה? יתרונות וחסרונות... בעיקר הייתי מעוניין לדעת, מתי יודע או מהן הנסיבות בהן מחליט רופא השיניים לבצע את טיפול השורש? מהם הרמזים אשר יגרמו לרופא לומר "פה צריך טיפול שכזה"? תודה רבה לך על תשובותיך המלאות

06/01/2006 | 08:17 | מאת: ד"ר גרינבאום

לגבי האינדיקציות לביצוע של טיפול שורש בשן אלה מתחלקות ל: 1) אינדיקציות פרוטטיות כלומר :הכנת שן לקראת קליטת שחזור גדול שהרופא מעדיף לבסס אותו על שן מומתת מוך ועם מילווי שורש כדי לחסוך צרות בעתיד מתחת לשיחזור 2) מוך פגוע מעששת באופן בלתי הפיך אין כאן חוקים מובנים וכל מקרה לגופו .טיפול אנטיביוטי לא מסוגל לרפא דלקת מוך השן בגלל הקירות הגרמיים המקיפים את המוך ואינם מאפשרים לנפיחות והרחבת כלי דם שהם חלק מתופעות הדלקת ולכן מראש אין לנסות לרפא את המוך אלא בטיפול שורש . 3)מקרים של דלקת זיהומית בשורש שן לפי המקרה השן נעקרת או לא תחת כיסוי אמטיביוטיקה זיהומים בטיפול בשינים מטופלים בכל השיטות כולל עקירות ,טיפולי שורש ופעולות טיפוןליות אחרות בהתאם לצרכי המטופל ובהתאם ללצורך ניתנת גם אנטיביוטיקה לפי המקרה . 4)שן חבולה ממכה :סדוקה ,שבורה או עם פגיעה בקצה השורש שגורמת נזק בלתי הפיך למוך או לרקמת העצם מעבר לחוד השורש. 5) מצב של נמק במוך השן עקב פגיעה מעששת או משחזור גבוה או עמוק מהנדרש או ממכה מצבים שקשה לאבחן אך מחייבים בהחלט טיפול שורש . 6) מצבים של פגיעה רטרוגרדית כחומר דלקת חניכיים עמוקה שפגעה במוך פגיעה בלתי הפיכה . 7) מצבים יאטרוגניים (שנגרמו ע"י רופא שיניים )כגון:חימום יתר של שן בזמן קידוח בשן פגיעה במוך השן שלא במתכוון בתנועה בלתי זהירה . הרופא מסתמך על הבדיקה הקלינית והרדיולוגית של השן וביחד מגיע לאבחנה תוך כדי קידוח ,לפני או אחרי הקידוח בשן.שילוב של הידע הנסיון והמיומנות של רופא השיניים מביא לאיבחון מדוייק יותר .אם יש ספק באבחנה עדיף להחמיר מאשר להקל.כלומר לבצע טיפול שורש אם יש אפילו ספק עדיף על הזנחה של שן ! בספר THE PULP של BENDER AND ZELZER מתואר תהליך האיבחון של כל מצב ודרך הטיפול המומלצת במקרה כזה או אחר .רופא השיניים לומד זאת ו מיישם בטיפול .

מנהל פורום רפואת שיניים