אתר גליקול כמרכיב בתמיסת ניקוי

דיון מתוך פורום  בטיחות גהות ואיכות

07/07/2005 | 10:10 | מאת: עובד מצטיין

אצלנו מתכוונים לעשות שימוש בחומר ממס שומנים שמרכיב בין היתר את החומרים הבאים: סודיום הידרוקסיד 2%-5% סודיום מטה סיליקט 3.5% אתר גליקול 3.5% האם מישהו יודע אם אלה חומרים מסרטנים? כי בהוראות הבטיחות של היצרן מופיעות אזהרות מכאן ועד הודעה חדשה, זה הזמן להחליט אם להכניס את החומר לשימוש או לפסול אותו? אציין רק שיש מצב שאנשים ינשמו את אדי החומר וגם תרסיס מהאויר בחדר וגם סביר שיהיה מגע עם העור. תודה.

07/07/2005 | 22:56 | מאת: חבר הלאומים

מדובר בחומר קורוזיבי בסיסי שבהחלט יכול לגרום לכוויה במגע ובייחוד עלול לפגוע בעינים ובעור רגיש. המרכיב האתר גליקולי אינו מגדיר בדיוק את החומר אך בכל מקרה מגביר את פעילותו הקורוזיבית על השומנים והעור. חומרים כאלו יותר רעילים ממיסים כמו כהלים וקטונים. עצם העובדה שהחומר משמש כמסיר שומנים מזהירה אותך שההחומר יסיר את השומן הטבעי המגן על העור והוא הופך לרגיש ופגיע. בטח שממש ממש לא כדאי לנשום את התכשיר. אז העובדה שיש הרבה אזהרות היא לא סתם, כמו שאמרים: דיר באלכום! אני לא מציע לפסול אותו אלא לעבוד בצורה בטיחותית ומושכלת, אם יש תחליף בטוח יותר, ויש כאלו (התקשרו לרוטל) אז יופי.

החומרים אשר מרכיבים את התערובת - כולם חומרים מסוכנים הדורשים שימוש בציוד מגן איש מתאים, ובשום מקרה אין לגעת בהם בידיים חשופות או לנשום את האירוסול שנוצר (תרסיס באויר). גם פסולת החומר מסוכנת ויש לטפל בה בזהירות ולפנות באופן מסודר לרמת חובב. אחד הדברים הנוספים שיפים בגליונות בטיחות - MSDS - שהכתוב שם מדוייק ואמור לשמש לעזר ואיננו כיסוי. לכן הסיכונים שמוצגים שם מדויקים ויש לפעול לפי ההנחיות אם לא רוצים להפגע. אני מצרפת סיכום קצר רק של הסיכונים הבולטים של החומרים: משפחת אתר גליקולים שאתם מכירים למשל מתוסף למים באוטו כמונע קיפאון - מסוכנים - בליעה של כמות גדולה עלולה להוביל אפילו למוות! כמויות אחרות עלולות לגרום לבעיות של אבדן הכרה, בעיות לב וכליות ועוד. מסוכן במגע עם העור, יכול לגרום לאלרגיות קשות, רגישות בעיניים, פגיעה נשימתית ופגיעה במערכת העצבים. גליקול אתרים הנו אחד מהחומרים המופיעים ברשימת החומרים ובהתאם לתקנות מחייב בדיקה סביבתית תעסוקתית החומר לא מסרטן. באופן דומה גם סודיום מטה סיליקט בעיתי - מאוד קורוזיבי (מאכל) במגע עם העור, בבליעה, במגע עם העיניים או בנשימה! – עלולל לגרום לנזקים חמורים ביותר. לאחר מגע עם החומר יש לפנות לקבלת עזרה רפואית. חשיפה לאורך זמן עלולה לגרום למחלות עור קשות, פגיעה קשה בעיניים ולפגיעה בריאות. החומר לא ידוע כגורם סרטן. סודיום הידרוקסיד בסיס חזק קורוזיבי לכל חלק של הגוף שיבוא איתו במגע. רסס של החומר באויר יגרום לגירוי קשה של דרכי הנשימה, דלקת ריאות והצטברות נוזלים בריאות. מגע בעור יגרום לפגיעה וכן להופעת כיביים –פצעם כואבים שלוקח זמן ארוך מאוד עד לריפוי. כניסה לעין גורמת לכאב קשה. אם לא שוטפים מהר והיטב עלולים להתעוור! חשיפה ממושכת עלולה לגרום לכיבי עור חמורים ולפגיעה כרונית בדרכי הנשימה ובעור. החומר לא ידוע כמסרטן, ולא ידועה השפעתו על מערכת הרביה.

08/07/2005 | 15:38 | מאת: אותו חבר

אמנם ריכוז האתילן גליקול אתר נמוך בהרכב המוצג וסיכונו העיקרי הוא בפעולתו הסינרגתית על הבסיס. זה המיקרה שהחומר מסוכן יותר מ"סכום" סיכוני מרכיביו ולדעתי מחייב התיחסות ספציפית בMSDS. כבר ראיתי כוויות של עובדים מחומרים דומים. יש היום ממיסים ידידותיים פחות או יותר על בסיס שמני הדרים או דיטרפנים. החומר מותר בשפיכה לביוב משום שהוא מתפרק בסביבה מימית. אגב, החומר הנוגד קפיאה הוא אתילן גליקול עצמו ולא אתר שלו, זה חומר סירופי, מתוק......ורעיל וכבר היו אסונות מבליעתו בארץ.

13/07/2005 | 10:42 | מאת: עובד מצטיין

13/07/2005 | 10:43 | מאת: עובד מצטיין

תודה רבה לכל המשיבים

מנהל פורום בטיחות גהות ואיכות