צהבת אצל תינוקות

דיון מתוך פורום  המטולוגיה

12/02/2001 | 00:48 | מאת: ספיידר

בשעה טובה נולדה לי תינוקת. בפחות מ12 שעות לאחר הלידה גילו אצלה צהבת ברמה גבוהה נכון לרגעים אלו היא נמצאת תחת תאורה מיוחדת... (אינני מבין בזה). נאמר לנו שאם טיפול זה לא יעזור היא תצטרך לעבור טיפול הכרוך בהחלפה של דם. הייתי שמח לשמוע קצת יותר פרטים על הנושא הזה. א' - האם זה שכיח אצל תינוקות? ב'- מה הסיכונים הכרוכים בטיפול של החלפת דם? ג'- הילד הראשון שלנו לא עבר או סבל מצהבת מהן הסיבות לכך שהתינוקת כן? תודה מראש ספיידר

12/02/2001 | 02:34 | מאת: תשובת מנהל הפורום

שלום רב צהבת אצל יילודים יכולה להיות פיזילוגית (=קרי, "נורמלית") או להיגרם עקב בעיה כלשהי. הצהבת הפיזילוגית, השכיחה יותר, נגרמת מכך שאצל העובר טרום הלידה יש כמויות גדולות של כדוריות אדומות כדי לאפשר לו ל"גנוב" יותר חמצן מהאם לצרכיו כי הרי אינו נושם בעצמו. לאחר הלידה, כאשר מתחיל לנשום בכוחות עצמו, אין ליילוד צורך בכל הכדוריות האדומות הללו וחלקן מתפרק ומושמד. במהלך פירוק הכדוריות האדומות מתפרק ההמוגלובין שבתוכן והופך לבילירובין "בלתי ישיר". הבילירובין ה"בלתי ישיר" אינו מסתנן דרך הכליות וכדי לסלקו מן הגוף הכבד הופך אותו לבילירובין "ישיר" אשר מפונה מן הגוף בשתן ובצואה. לפעמים העומס על כבד גדול מכפי יכולתו לטפל בבילירובין, בעיקר יילודים שנולדו אולי מעט מוקדם, אך גם ביילודים שנולדו בזמן תקין, והבילירובין מצטבר בדם וגורם לצהבת. רמה גבוהה מאוד של בילירובין בלתי ישיר עלולה להיות טוקסית למוח ולכן עוקבים אחרי הרמה ומנסים להוריד את רמת הבילירובין בעזרת טיפול באור (פוטותרפיה). במקרים בהם הרמה ממשיכה לעלות ועוברת סף מסויים, כנראה בגלל המשך פירוק הכדוריות האדומות העובריות, מחליפים אותן בכדוריות אדומות אחרות כדי לעצור את התהליך. הבילירובין עלול לטפס גבוה אם יש סיבות שמחמירות את ההמוליזה (= תהליך הרס הכדוריות האדומות) כמו חסר של G6PD או המוליזה בגלל אי התאמה בקבוצות דם או מחלה זיהומית. הנה לינק לנושא (הכתבה מיועדת להורי היילודים) http://www.aap.org/family/jaundice.htm והנה לינק מעט יותר "מקצועי" שמכיל גם הסברים לגבי "החלפת הדם": http://www.guidelines.gov/VIEWS/summary.asp?guideline=000081&summary_type=brief_summary&view=brief_summary&sSearch_string=exchange+transfusion רפואה שלמה ומהירה

12/02/2001 | 02:44 | מאת: תשובת מנהל הפורום

here is the link again: http://www.guidelines.gov/VIEWS/summary.asp?guideline=000081&summary_type=brief_summary&view=brief_summary&sSearch_string=exchange+transfusion למה הילד הראשון לא והשני כן ? או שיש פער בבשלות הכבד, אחד נולד עם כבד בשל יותר והאחרת עם כבד פחות בשל, וזה "לגיטימי", או שיש סיבה אחרת שגורמת לתופעה, אבל בשלב זה אני חושב שכדאי להמתין ולראות את המהלך. בד"כ תוך מספר ימים התופעה חולפת או שהבילירובין מראה ירידה.

12/02/2001 | 22:20 | מאת: ספיידר

ד"ר צבי אני מודה לך מכל הלב על הזמן הסבלנות וההסבר המקצועי אך המובן. במשך כל היום בבית החולים (ולא אנקוט בשמו) לא קיבלתי כזו הסבר ברור ופשוט. המצב של התינוקת יציב. אני מודה לך שוב, ספיידר.

12/02/2001 | 08:37 | מאת: רוז

שלום ספיידר, יש לי ילדה שעל רקע אי התאמה, Rh עברה החלפת דם , בגלל צהבת גבוהה, למרות טיפול באור. הילדה תהיה בקרוב בת 12, והיא בריאה ב"ה . נכון שמאוד דאגתי כשהיה צורך בזה (איידס וכו' - אתה מבין) אבל הכל בסדר היום, אז אל תדאגו,

12/02/2001 | 16:42 | מאת: תשובת מנהל הפורום

חן חן רוז. את בהחלט צודקת בעידוד לספיידר. וספיידר, נא עדכן אותנו בהתפתחויות. תודה.

12/02/2001 | 22:22 | מאת: ספיידר

תודה לך רוז, נכון להיום אני באמת יותר רגוע. תודה שוב. ספיידר

מנהל פורום המטולוגיה