הימוליזה

דיון מתוך פורום  המטולוגיה

08/10/2006 | 11:41 | מאת: טל

שלום ד"ר צבי! ברצוני לדעת מהי הימוליזה? כיצד ניתן לדעת אם יש למישהו הימוליזה? למה זה גורם? כיצד ניתן לרפא זאת?

08/10/2006 | 16:19 | מאת: תשובת מנהל הפורום

המוליזה היא הרס של כדוריות אדומות או קיצור חייהן של הכדוריות האדומות. יכולות להיות לכך סיבות רבות, למשל: פגם מולד במבנה של הכדוריות האדומות (ספרוציטוזיס, אליפטוציטוזיס) או פגם מולד באנזימים שבכדוריות האדומות (המוכר והשכיח הוא חוסר של G6PD) או עקב המוגלובין לא תקין בתוכן (כמו אנמיה חרמשית או תלסמיות שונות). המוליזה יכולה להיות עקב נוגדנים נגד מרכיב בדופן הכדוריות האדומות או בגלל חשיפה לחומרים כימיים מסויימים. יכולה להיות גם המוליזה מיכנית, למשל: עקב מסתם לב תותב. זה גורם לירידה של ההמוגלובין בדם = אנמיה. חומרת האנמיה תלויה בחומרת ההמוליזה וביכולת הגוף לפצות על כך בייצור מוגבר של כדוריות אדומות. מאבחנים המוליזה בעזרת בדיקות מעבדה שונות, ביניהן- הפטוגלובין, LDH, בילירובין, הסתכלותבמשטח דם, וכמובן איתור הסיבה הספציפית הגורמת להמוליזה. הטיפול נגזר מהסיבה ואין טיפול אחיד לכל המקרים. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000571.htm

מנהל פורום המטולוגיה