ירידה בשמיעה אצל ילדה בת 5

דיון מתוך פורום  אף אוזן גרון

05/06/2000 | 11:17 | מאת: יהודית שרון

שלום דוקטור, בתי היום בת 5 וחצי לפני כחצי שנה הרגשנו בירידה בשמיעתה לקחנו אותה לבדיקה אצל רופא א.א.ג .נמצא פקק באוזן אחת והוצא נשלחה למכון שמיעה. נמצאה ירידה בשמיעה( הגרף הראה בסביבות 20 דציבל)היה התחלת החורף ןביקשו שנחזור לבדיקה בעוד שלושה חודשים. בתקופה הזו חל שיפור קל בשמיעתה ,לפי התרשמותנו,אך שוב לקראת סוף שלושת החודשים חלה הרעה בשמיעה. הגענו לבדיקה החוזרת במאי האחרון אחרי 4 חדשים . הגרף מראה 10 דציבל בהעברת עצם כשאוזן ימין מוסוית. ובין 30 ל40 דציבל בשתי האוזניים בהעברת אויר.בבדיקת נוזלים נמצא סוג B . בבדיקת דיבור,אוזן ימין 35 ואוזן שמאל 30 .בבדיקה הומלץ לחזור בעוד חצי שנה על הבדיקה. ראשית,איני מבינה את תוצאות הגרפים,ככל שהערך גבוה יותר זה רע יותר או להפך? שנית,הרופא ,שראה את התוצאות ולא מצא דלקת או פקקים,נתן לי הפניה לv.t / טען שלא למהר עם זה ולראות איך שמיעתה מתקדמת.בינתיים התיעצנו עם חברה קלינאית תקשורת ותיקה ומקצועית (חברה של חמותי)והיא לא המליצה על כפתורים-(האם vt זה כפתורים לניקוז נוזלים?)מה עלי לעשות.מצד אחד,כואב לי שאינה שומעת היטב וילדים לפעמים צוחקים עליה ששמעה מלה אחרת במקום מה שנאמר.זה עלול לפגוע בבטחונה.מצד שני אם זה דבר שעשוי להיפתר מעצמו איני ששה לשום ניתוח או התערבות חיצונית.כמה זמן עוד אפשר לחכות?ואיך נגרם פתאום מצב כזה בגיל 5? היא לא סבלה מדלקות אוזניים באופן חריג אך היתה לה ברונכית ספסטית בינקותה וקיבלה אינהלציות ולפעמים גם עם סטרואידים.מאוחר יותר ועד היום בעיקר בחורף סובלת מנזלות. האם יש קשר בין הדברים האלה לבין ירידה בשמיעה ונוכחות נוזלים? מה לעשות?מחכה לתשובה בהקדם,בפורום או בדואר האלקטרוני.תודה,יהודית.

05/06/2000 | 22:35 | מאת: מאיה

אני קלינאית תקשורת- עוסקת בבדיקות שמיעה וטיפולי דיבור. ברצוני לעזור לך להבין את תוצאות בדיקת השמיעה האחרונה שעברה בתך.. כאשר יש ירידה בשמיעה בהולכת אוויר בלבד והולכת העצם היא תקינה, מדובר על ירידת שמיעה הולכתית (למשל במצב של נוזלים באוזניים) והמצב בדרך כלל ניתן לטיפול אא"ג . אצל בתך הסף בהולכת אוויר היה 30-40 דציבל: זה בהחלט מצביע על ירידת שמיעה, מפני שגבולות הנורמה של השמיעה הם 0-25 דציבל. וכל מה שמעבר לזה הוא ירידה (במקרה הזה- זוהי ירידת שמיעה קלה) הסף בהולכת עצם היה 10 דציבל-בתחום הנורמה. כלומר ירידת השמיעה היא הולכתית ולא עצבית. בנוגע לטיפול-אני משאירה לרופא אא"ג לענות לך. אשמח לענות על שאלות נוספות בתחום בפורום זה. שיהיה בהצלחה, מאיה.

08/06/2000 | 21:33 | מאת: ד"ר אליאב גוב ארי

שלום יהודית. ככל שערך עצמת הסף לשמיעה בדציבלים עולה משמע שהשמיעה פחות טובה, למשל, 35 דציבל שמיעת סף גרוע בהרבה מ10 דציבל שמיעת סף. במקרה המתואר על ידך מדובר בליקוי שמיעה הולכתי בחומרה בינונית שנגרם קרוב לודאי בשל נוכחות נוזלים באוזן התיכונה. אשר לטיפול. הגישה כאן מאד מורכבת, חשוב לדעת מה מצב עור התוף חשוב לדעת כיצד היתה השמיעה עד עתה, האם אוצר המילים של ביתך תקין, האם ההיגוי נכון בכל העיצורים, האם קיימת נטייה לאלרגיה או זיהומי אזניים חוזרים. אחרי שעונים על שאלות אלה וכמובן נבדקים ביסודיות צריך להחליט האם לנתח או לא. בעקרון, רמת שמיעה כזו לאורך זמן מחייבת בסופו של דבר ניתוח. ניתוח vt = ניתוח המכונה כפתורים. תפקיד הכפתורים איננו לנקז נוזלים מהאוזן אלא לאוורר אותה ולמנוע יצירה של נוזל,למנוע נזק לעור התוף, למנוע דלקות חוזרות, וכמובן לשפר את השמיעה ולהביאה לרמה תקינה. הנקודות שהעלית בדבר לעג של הסביבה וירידה בבטחון העצמי מאד חשובות בעקר לפני כניסה לכיתה א ומחייבות שיקול בכובד ראש. לסיכום : נכון לחכות ולעקוב עם נוזלים באוזן, אך עד גבול מסויים, בשלב מסוים בדרך כלל 3 חדשים ומעלה, כדאי לנתח ולהחדיר "כפתורים" ,כדאי מאד מעקב שמיעה צמוד. בהצלחה

09/06/2000 | 19:06 | מאת: עפר

ילדתי בת 5 וסובלת מירידה בשמיעה לפני שנתיים עברה ניתוח ריתת שקד שלישי וכן כפתורים לצערי הכפתורים יצאו אחרי שבוע ולא החזיקו מעמד ומאז ועד היום ניסינו כל מיני מייבשים למיניהם שבסוף הילדה ייבשה אותם ולא הם את האוזניים שלה שאלתי האם אתה מכיר טיפול חדשני כלשהו שיכול למנוע ניתוח וכן עם שמעת על נרות הופי של דק' טבעוני דבר שאומרים שיש לו הצלחה רבה אבקש לקבל את הטלפון שלך באי מייל שלי כדי שנוכל לשוחח על הבעיה של ביתי וכן לראות אולי תוכל לקבל ממני את כל החומר הרפואי שלה להיום ולייעץ לנו בקליניקה שלך ??? תודה עפר

10/06/2000 | 11:13 | מאת: ד"ר א.גוב-ארי

שלום עופר מאד חשוב לדעת מהו מצב השמיעה הנוכחי של בתך לפני שמחליטים על המשך הטיפול. במקרים רבים, קיים שיפור טבעי במצב האוזן התיכונה ככל שהילד מתבגר. במידה שהשמיעה איננה תקינה ויש נוזלים באזניים לתקופה ממושכת אין מנוס מניתוח חוזר. לצערי, העובדה שהצינוריות נפלטו לאחר שבוע מעידה קרוב לודאי על טכניקה ניתוחית לא מוצלחת. הצעתי לפנות למנתח אחר ,כמובן במקרה הצורך. אינני מכיר את נרות הופי, אני מוכרח לציין כי לא קראתי עליהם בספרות המקצועית ואין לי כל מושג מה השפעתם על נוזלים באוזן התיכונה. אשמח לחוות דעתי עליהם אם אקבל חמר רציני המסביר על מהותם ופעולתם. בהצלחה

מנהל פורום אף אוזן גרון