עזרה לצורכי תחקיר בנושא הערכות פסיכאטריות במלחמה

דיון מתוך פורום  טראומה והלם-קרב

19/07/2009 | 13:33 | מאת: דן

שלום, אני מחפש מידע בנושא טיפוליפ פסיכאטריים או הערכות פסיכאטריות שניתנו לחיילים בשדה הקרב במהלך מלחמת יום כיפור. האם היו קב"נים או עובדים סוציאלים שעסקו במתן חוות דעת כאלה והחליטו האם חייל רשאי לחזור לקרב או זקוק למנוחה של כמה ימים? אני מקווה שאני לא מפריע להתנהלות הפורום ואשמח לדעת אם יש מקורות מידע בנושא. תודה.

שלום דן, אכן, הפורום הזה מיודע לתמיכה בהלומי-הקרב, ולא למידע מקצועי. עם זאת, אני עצמי נפגעתי במלחמת יום-הכיפורים, ושאלתך מעלה בי חיוך (עצוב). בתקופת מלחמת יום-הכיפורים, וגם לאחריה, הלם-קרב עדיין לא נחשב כפגיעה מוכרת על-ידי אגף השיקום. בזמן המלחמה שירתתי בסוללה של קורס המפקדים הראשון של חיל התותחנים, והשמיעה של כולנו נפגעה. זה, כמובן, לא צריך להפתיע. אבל אולי תופתע לשמוע שבאותם ימים איש לא טרח לצייד אותנו באטמי אוזניים למניעת הפגיעה בשמיעה, ואפילו צמר גפן פשוט לא היה לנו. לכן אני מופתע מן השאלה על טיפולים פסיכיאטריים או תמיכה של קב"נים במהלך המלחמה. איש לא התעניין באותם ימים במצבנו הנפשי, והלם-קרב נחשב לחולשה או לסוג של השתמטות. גם לאחר המלחמה איש לא טרח לשוחח אתנו על החוויות הטראומטיות שעברנו (גם אלו שלא נפגעו בצורה קשה עברו חוויות טראומטיות), וגם לא על חברינו שנהרגו לידינו במלחמה. למעשה, לאחר המלחמה איש לא טרח לספר לנו על מצב הפצועים וההרוגים, לקשר אותנו לבני-משפחותיהם או להשתתף בהלוויות או באזכרות. עם זאת, לאחר המלחמה נעשה ניסוי אכזרי בהלומי-הקרב על-ידי קבוצה של פסיכיאטרים שהחליטו לנסות 'לטפל' בהלומי-הקרב באמצעות תרופה בשם 'פנטוטל', שגרמה לנפגעי הטראומה לשוב ולחוות את הטראומה באופן קשה ביותר. זו היתה תרופה בה השתמשו לאחר מלחמת-העולם וגם בצבא האמריקאי, תרופה בה השתמשו גם כ'סם אמת'. השפעת הפנטוטל היתה קשה ביותר, והיא גרמה להחרפת מצבם של הנפגעים, שחלקם אושפזו למשך שנים ארוכות. חשוב לזכור שה'טיפול' האכזרי לא נעשה בהסכמת הנפגעים. הפסיכיאטרים הצבאיים צדו בטרמפיאדות חיילים שנראו להם פגועים. גם חלק מן המטפלים סבלו מתופעות פוסט-טראומטיות בעקבות הטיפול. בברכה, ד"ר דרור גרין

21/07/2009 | 16:39 | מאת: יהודה

שלום דן אתה באמת מזכיר דברים שעליהם בכלל לא חשבנו בימים ההם אבל מי בכלל שמע על המושג קב"ן או פסיכולוג אצלנו ביחידה לא זוכר אפילו שהזכירו את המילה הזו ומי שהזכיר היה בטח בצחוק מבלי לדעת מה אומר המושג הזה קב"ן ובלל היתה בושה נוראית לחשוב על קב"ן אני יודע היום שלאחר פציעתי הפיזית אושפזתי בבית גולמינץ בנתניה מה עשו איתי שם לא זוכר לא יודע ואולי גם לא רוצה לדעת היום כבר איני חושב אפילו לסמוך על גוף שנקרא אגף שיקום ובראשם אלו שמתפארים בתואר לפני שמם ולסיכום משענת קנה רצוץ

22/07/2009 | 17:09 | מאת: דן

המידע עזר לי מאוד ואשר את מחשבותיי בנושא, אפשר לומר -לצערי. שוב תודה, דן

מנהל פורום טראומה והלם-קרב