שאלה....

דיון מתוך פורום  טראומה והלם-קרב

30/03/2009 | 21:31 | מאת: ניר שוורץ

שלום... נלחמתי במלחמת הלבנון השנייה ונפצעתי מכדור של צלף. אני בטיפול אצל פסיכולוג פרטי כבר מספר חודשים ולפי דעתו אני סובל מהלם קרב. התחלתי לחשוב על תביעה אל מול משרד הביטחוןורציתי לדעת מול איזו תחנת רוח אני הולך להילחם. אני יודע שמבחינתם אני סתם גנב שרוצה להוציא מהם אחוזים, אבל אם יש מישהו שעבר את זה ויוכל להסביר לי פחות או יותר מה אני הולך לעבור מולם אני אודה לו מאוד תודה...

30/03/2009 | 22:37 | מאת: צVק@

לניר שלום ראה תשובתי בהודעה הקודמת צביקה נ.ב לדעתי וכך פעלתי, אם אתה רוצה לנצח "אותם" אני מציע לא להלחם אלא להסביר וכך תצליח טוב יותר לשפר איכות חייך ולא לבזבז אותם במאבקים עקרים, בהצלחה בטיפול

שלום ניר, אתמול כתבתי כאן על התהליך הקשה שעובר מי שמגיש תביעה להכרה כנכה צה"ל. זהו תהליך ארוך ומייגע, לעתים מייאש ומשפיל, והוא יכול להיות טראומטי במיוחד למי שכבר נפגע בטראומה. הנה סעיפי התהליך הזה: 1. הגשת בקשה להכרה בנכות. לכל מי שפונה לאגף השיקום יש רק מספר טלפון אחד אליו ניתן להתקשר, ואין כל אפשרות להתקשר ישירות לפקיד המתאים, או לקבל תשובה לשאלה כלשהי. על הפונה להמתין שהאדם אליו פנה (כלומר השאיר לו הודעה במרכז הטלפוני) ישוב אליו. זה תהליך שמסרבל כל יכולת של קשר עם הפקידים המתאימים, ולעתים קרובות התשובה כלל אינה מגיעה, גם במקרים דחופים ביותר. לאחר מאמצים ניתן לקבל את הטפסים לבקשת הכרה בנכות, ולשלוח אותם בדואר. אגף השיקום אינו מאשר את קבלת התביעה (ולמעשה, הפקידים אינם נוהגים להשיב על מכתבים כפי שמחייב אותם החוק), והלום-הקרב נותר במצב המוכר לו של אי-ידיעה וחשש. 2. הכשלה. זה השלב בו פקידי אגף השיקום יעשו הכל כדי לסרב לבקשה. הם יבקשו מהלום-הקרב שיוכיח ששירת בצבא, ושהפגיעה שלו נובעת משירותו הצבאי, ויבקשו ממנו להציג את התיק הרפואי שלו מהרופא שטיפל בו בילדותו, ויטענו שעבר זמן רב מדי להגשת תביעה, ועוד ועוד טענות המיועדות להתיש את מגיש הבקשה. 3. אישורים רפואיים. בשלב זה, לאחר מספר חודשים יקבל הלום-הקרב הזמנה להיבדק על-ידי מומחים מטעם אגף השיקום. כעת עליו לשוב ולהציג את קשייו לארבעה אנשי מקצוע שיכתבו את חוות-דעתם. מי שרוצה להצליח בהגשת התביעה חייב לפנות גם לפסיכיאטר מומחה בתחום הטראומה, ולקבל ממנו, בתשלום גבוה, חוות דעת מקצועית. 4. ועדות רפואיות. מי שיצליח לעבור את כל המכשלות יוזמן לאחר עוד מספר חודשים לוועדה רפואית, בה יושבים בדרך-כלל רופא ושני פסיכיאטרים. אלו אינם אנשי מקצוע המומחים לפוסט-טראומה, וזו אינה בדיקה רפואית או נפשית. תפקידם של חברי הוועדה הרפואית לקרוא את המלצות המומחים ולהתרשם מהלום-הקרב בשיחה קצרה בת כעשר דקות. עצוב לגלות שחברי הוועדות הרפואיות, שהם בדרך-כלל פנסיונרים המקבלים תשלום מיוחד עבור עבודתם, אינם ממלאים את חובתם בהתאם לאתיקה המקצועית שלהם, ומשרתים את המערכת המעסיקה אותם תוך פגיעה קשה במי שעומד לפניהם. חברי הוועדות מתייחסים באופן גורף לכל מי שמופיע בפניהם כאל שקרנים ומתחזים, ללא האמפתיה והתמיכה לה זקוקים מי שנפגעו פגיעה כה קשה. המפגש עם הוועדה הוא אירוע טראומטי כשלעצמו, והוא מגביר את תחושתם של הלומי-הקרב ושל פדויי-השבי כאילו הופקרו על-ידי המערכת ששלחה אותם לקרב. חברי הוועדה אינם מאפשרים להלומי-הקרב להיכנס עם בת-זוגם או בן-משפחה או עורך-דין, כפי שמחייבת האתיקה הרפואית ורשימת זכויות החולה. 5. תוצאות הוועדה הרפואית. כעת צריך הלום-הקרב להמתין בין חודש לשלושה חודשים לקבלת תוצאות הוועדה. כמעט תמיד מתעלמות הוועדות הרפואיות מהמלצות המומחים (גם המומחים מטעם משרד-הביטחון), ובמקרה הטוב הן קובעות אחוז נכות נמוך מזה המגיע למגיש הבקשה. רק מי שמתעקש לערער לוועדת הערעור העליונה (הפועלת כמו שאר הוועדות, באטימות ובגסות), ופונה שוב ושוב לוועדות רפואיות או לבתי-המשפט, זוכה לקבל הכרה מאגף השיקום. כמעט תמיד אלו אחוזים הנמוכים מאלו שהומלצו על-ידי המומחים. תהליך זה נמשך בדרך-כלל שנים אחדות (בין שנתיים לשבע שנים). כל נכי צה"ל זכאים לקבל את דו"ח הוועדה הרפואית, מחוץ לנפגעי טראומה. למרות שהכנסת קבעה שנפגעי טראומה אינם חולי-נפש, ממשיכים הפסיכיאטרים מטעם אגף השיקום להתייחס אליהם ככאלה, ואינם מוכנים שיקראו את הדו"חות שלהם. כדי לקבל את הדו"ח יש לפנות לאגף השיקום באמצעות עורך-דין. 6. הטיפול של אגף השיקום. לאחר שזכה הלום-הקרב בהכרה המגיעה לו הוא יקבל מאגף השיקום זכות לטיפול (ניתן להתחיל בטיפול עם הגשת התביעה) וכן תגמול חודשי. מי שלא מיהר להגיש תביעה יקבל את הפיצוי רק מרגע הגשת התביעה, ולא מיום הפציעה או הנפילה בשבי. במחוזות השונים של אגף השיקום ימצא הלום-הקרב עובדי שיקום מסורים וטובים, שיעשו כמיטב יכולתם לסייע לו. אבל אם ינסה להתקשר אליהם באמצעות הטלפון, יהיה עליו להתקשר שוב למוקד של אגף השיקום, ולהשאיר שם הודעה. אם יזדקק לתרופות, יקבל אותן לביתו, אבל יגלה שתעודת המשלוח חושפת את כל פרטיו הרפואיים הסודיים, וכך ידעו הנהגים והשליחים ואף הטלפנית של אגף השיקום שהוא מטופל בתרופות פסיכיאטריות. זה אינו מועיל לתחושת הביטחון של הלום-הקרב. 7. המשך הטיפול. אגף השיקום אינו מעוניין בנכים עצמאיים המשקמים את חייהם. הוא רודף אותם ואף מפחית את זכויותיהם של נפגעי הטראומה כאשר הם מצליחים להשתקם במקצת. כדי לממש את הזכויות המגיעות להם עליהם להיות תלויים בפקידים ובשרירות לבם, וכל בקשה קטנה מלווה בטפסים, בחתימות של עורכי-דין ובתי-משפט, ובהמתנה ארוכה לתשובה. אני יודע שזה נשמע קשה, אבל מדבריך נראה שאתה מודע לכך. אין סיבה להיבהל או לוותר על התביעה, משום שככל שיעבור הזמן הפגיעה עלולה להחמיר, ולמענך ולמען משפחתך עליך להבטיח את קבלת הסיוע של אגף השיקום, למרות הקושי. אני מכיר את גישתו המיוחדת של צביקה, שהצליח לזכות בהכרה ללא סיוע של עורך-דין ותוך ויתור על הצהרת 'מלחמה' במערכת. אני עצמי קיבלתי את עצתו וניסיתי לנהוג כמוהו, אך נכשלתי כישלון חרוץ, ועד היום לא זכיתי באחוזי הנכות שהומלצו על-ידי מומחים ידועים בתחום הטראומה. כדי לחסוך חלק מן החוויה הקשה של ההתמודדות עם אגף השיקום אני ממליץ לך לפנות לעורך-דין בעל ניסיון בתחום זה. כדאי לך לבדוק מספר עורכי-דין, ולבחור בזה שייצור בך תחושה של אמון ושפה משותפת. העלות הכספית הכרוכה בכך תחסוך ממך חודשים ארוכים של ייסורים. אני התרשמתי לטובה מעו"ד סיגל יער, שסייעה ליהודה חברנו בפורום לזכות באחוזי הנכות המגיעים לו, ואשר סייעה גם לי בעצותיה מדי פעם. אתה יכול למצוא מידע רב באתר שלה: http://www.yaar-law.com בהצלחה, ד"ר דרור גרין

01/04/2009 | 20:56 | מאת: יהודה

שלום ניר האמת לא הצלחתי לקרוא מה כתב דרור הרבה בשבילי לקרוא אבל באמת איני יודע איך צביקה הוכר ללא מלחמה אבל בטח ראית את הכתבה בעודה עם אילנה דיין הם ואנחנו אוהבים כנראה מלחמה ואנו חיים את המלחמה יום יום אז לדעתי רק זו הדרך ואף אני ממליץ על סיגל

13/12/2009 | 00:50 | מאת: זאב

שים לב איך אתה מתאר חוסר הגינות של המערכת ובמקביל אתה כמי שמחוייב באתיקה מייעץ ללכת לעורך דין ועושה קידום לסיגל יער = אני מעיד על עצמי שאת כל השלב הראשון ביצעתי ללא עו"ד וחסכתי מעל 10,000 ש"ח בלי שהסתכנתי. את הערעורים עשיתי עם 2 עו"ד טובים ולא סיגל - אני מייעץ לכל מי שמופנה אלי בנושא ללא תמורה ונותן כמה שמות של עו"ד כאשר 3 מומלצים בחום כמקצוענים באזור ת"א והיתר בבחינת "רק אל תלך אליהם כי הם שרלטנים". אם התרשמתי שהמצב מצדיק עזרתי והסברים לקראת מה הולכים- אני יושב עם האיש כמה זמן שצריך, וספר לי בפירוט מה עברתי ומה הצפוי לו-ולמשפחתו ומודיע שאני לא יועץ של אף אחד. עזרתי לכמה נכים להבין טוב יותר מה צפוי ומה אפשר לעשות לבד. הגשת בקשת הכרה למי שנפגע באמת אינה כרוכה בתשלום ואינה מצריכה חוו"ד של מומחים. לקראת ועדות צריך חוו"ד ולא לפני כן

מנהל פורום טראומה והלם-קרב