עצה להתמודדות עם PTSD

דיון מתוך פורום  טראומה והלם-קרב

25/06/2007 | 19:32 | מאת: רונה

שלום! אני חברה של חייל שנפצע קשה במחלמת לבנון השניה.באירוע בו הוא נפצע חבר טוב שלו נהרג, מה שהקשה מאוד על ההתמודדות שלו עם הפציעה. מאז האירוע מלבד נזקים בריאותיים הוא סובל מפוסט טראומה, מטופל אצל פסיכולוג ע"י משה"ב. לאחרונה שמתי לב לדפוס התנהגות שלו שחוזר ונשנה (מאז הפציעה)- הבעת חוסר אכפתיות,חוסר מעורבות ואדישות למשברים או דברים שקשה לו להתמודד איתם שאינם קשורים לפציעה (משבר משפחתי, ניתוח קשה שעליו לעבור וכדומה). הוא שרוי במתח ועצבים רוב הזמן , ומתקשה להתמודד איתם, מרגיש שהם לא בשליטתו. (חשוב לי לציין בנוסף כי הוא מקיים קשרים חברתיים, וממשיך לפתח תחביבים שנהג לעסוק בהם לפני הפציעה) ברור לי שעדיין קשה לו להתמודד עם הטראומה שחווה ושהוא לא פנוי ריגשית למשברים נוספים. ולכן רציתי לשאול לעצתך. האם אפשר להקל עליו אך במקביל לעזור לו להמשיך בשגרת יום יום ובהתמודדות עם המשברים הנוספים? והאם ישנה תופעה מוכרת בקרב נפגעי הלם קרב של "התפרצות" חווית הטראומה לאחר תקופה ארוכה , ואיך אפשר למנוע זאת עד כמה שניתן...? תודה רבה,והמשך יום טוב לכולם!

26/06/2007 | 01:10 | מאת: מאיר

שלום לך יקירה. חברך עדיין בפצע טרי .וטרואמה קלה .הוא עכשיו מתמודד על חייו ועושה כל מה שאפשר למחוק מהראש שיהיה לו קל ולכן מתרחק מכולם. מאוחר יותר כל דבר קטן ישגע אותו כי זו הדרך היחידה להוריד עול מעצמו . התראומה תחריף אם השנים את חייבת לתמוך בו ולעזור כמה שאפשר .זה קל מאוד לעזור לו כי את הכי קרובה אליו . שלא תעזבי אותו ותלכי בכל הכח שיש לך איתו .לא עוזבים פצוע בשטח .אילו את היית חלילה ניפגעת הוא היה יושב לידך ולא זז ממך ונותן את כולו למענך . תני הרבה אהבה ותלכי איתו באש ובמים.ולאט לאט תלמדי ותדעי איך לעזור לו. ותראי שתוכלי לשנות אצלו דברים שיקלו עליו .בעזרתך הוא ילמד לחזור לעצמו וביחד תלמדו להוביל את עצמכם יחד ולהוליד ילדים שתהיו גאים . תמיכתך חשובה וכל הכבוד לך שאת דואגת. תמשיכי לכתוב נעזור לכם בהמשך.

26/06/2007 | 14:37 | מאת: רונה

מאיר, תודה רבה! אני פשוט מגלה עם הזמן שצריך להסתגל לפוסט טראומה כי היא לא הולכת כמו שהיא באה... אם יש לך/ לכם רעיונות צפציפים שיקלו להתמודד עם הפוסט טראומה כחלק רגיל מהשגרה אשמח לשמוע..(: יום טוב

שלום רונה, את שואלת אם חוויית הטראומה יכולה להתפרץ לאחר תקופה ארוכה, והתשובה היא כן. לעתים התופעות הפוסט-טראומטיות מופיעות אחרי חודשים או שנים רבות. אבל העובדה שחברך אובחן כהלום-קרב ומקבל טיפול סמוך לזמן הפגיעה תסייע לו להתמודד עם הקושי ולמנוע תופעות מאוחרות יותר. המאפיין העיקרי של הפגיעה הטראומטית הוא התחושה של איבוד הביטחון והשליטה בחיים, וגם האמון באחרים, ובעיקר במערכות שלפני כן נראו בטוחות, מתערער. הדרך היעילה ביותר להתמודד עם הטראומה היא לחזור לשגרת חיים מסודרת ובטוחה, והתמיכה שלך בכך חשובה ביותר. לעתים קשה למי שנפגע מטראומה לשוב ולדבר על האירוע, אבל האהבה שלך, והיכולת לקבל אותו במצבו החדש חיוניים ביותר ליכולת שלו לשוב ולחוש אמון. חשוב לא פחות שתבדקי איך את מתמודדת עם השינוי שחל בו, ועם הידיעה שאולי לא ישוב להיות מה שהיה לפני כן. האם את יכולה להתמודד עם המצב החדש, עם הרגישות שלו לקונפליקטים ולמצבים מאיימים, ועם הצורך לקבל אותו גם בתקופות קשות. בהצלחה, ד"ר דרור גרין

02/07/2007 | 16:24 | מאת: רונה

תודה דר גרין על תגובתך, המשך שבוע טוב שיהיה לך.

מנהל פורום טראומה והלם-קרב