עזרה הלם קרב מזה שנים

דיון מתוך פורום  טראומה והלם-קרב

28/06/2017 | 11:11 | מאת: הדס

שלום, בפעם הראשונה החלטתי לפנות למישהו. באמת שלא יודעת מאיפה להתחיל ומה לכתוב. יש לי חבר אנחנו כבר 8 שנים ביחד. במהלך הקשר היו עליות ובעיקר מורדות. הוא שירת בצבא בתפקיד קרבי וחווה דברים קשים שם ושכל חברים קרובים. הקשר שלנו בעיקר סבל מירידות וקשיים בגלל המצב הנפשי והכלכלי שלו. לפעמים בלילות אני מתעוררת כששומעת אותו צועק. הוא אומר שהוא חולם על המתים ושנמאס לו כבר לחלום עליהם ובוכה כל פעם שזה קורה. בשנים הראשונות של הקשר היו מספר פעמים שהוא ניסה לשים קץ לחייו. הוא לא עובד וגם אני הפסקתי לעבוד בשנים האחרונות. מרגישה גם בדיכאון וחסרת מוטיבציה לעבוד ולהמשיך ככה בחיים. לא רואה איך להמשיך לחיות ככה. תמיד חלמתי להתחתן ולהקים משפחה אבל במצב שהוא נמצא אני לא רוצה להתחתן בכלל ובטח שלא להביא ילדים במצב כזה. רוב הזמן הוא מתנהג בסדר אבל ברגע שהוא מתעצבן הוא נהפך למישהו אחר , כאילו מישהו אחר מסתכל עליי עד שהוא נרגע וחוזר לעצמו. הוא אפילו לא יכול לפנות לעורך דין בשביל לקבל הכרה במשרד הבטחון כי צריך כסף בשביל זה ואין לנו. גם טיפולים הוא לא ממש לוקח. הרבה פעמים אני אומרת תלך לפסיכולוג דרך קופת החולים והוא אומר כן כן ולא עושה. עצוב לי שבנאדם עלה לישראל במיוחד בשביל לתת מעצמו למדינה הזאת ולשרת ביחידה קרבית ולהשאר פה ועכשיו אחרי מספר שנים הוא סובל ואיתו גם אני והמשפחה שלו אבל אף אחד לא עוזר. אין למי לפנות ואין עם מי לדבר כשאתה חסר יכולת כלכלית. לא יודעת מה זה יעזור שאני כותבת את זה אבל אולי יצא מזה משהו. כבר לא יודעת.

שלום הדס, מה שאת כותבת משותף להלומי-קרב רבים, ולבנות-זוגם. לא קשה לי להבין את הקושי שלך, ולצערי יש גם סיכויים רבים שהמצב יחמיר בעתיד, כפי שקורה לרבים. לא קל לחיות עם הלומי-קרב (גם אני הלום-קרב), וכדי לעשות זאת חשוב מאוד להתמודד עם הסימפטומים הפוסט-טראומטיים יחד, מתוך שיתוף פעולה כדי ליצור זוגיות טובה וחזקה. גם כשעושים זאת, הסימפטומים לא נעלמים לגמרי, וצריך ללמוד לחיות איתם ולהסתגל אליהם. אינך צריכה להצטער על כך שהוא אינו יכול לפנות לעורך-דין. עורכי-דין גובים כסף רב, אך אינם יכולים באמת לסייע בקבלת ההכרה של אגף-השיקום. הסיכוי להצליח בכך ללא עורך-דין אינו שונה. עם זאת, אני אינני ממליץ על קבלת ההכרה. זהו תהליך ארוך ומשפיל, שבדרך-כלל רק מחמיר את המצב. גם מי שזוכה בהכרה אינו זוכה ב'טיפול', משום שהלם-קרב אינו מחלה ואינו ניתן ל'טיפול'. אפשר להקל על הלומי-הקרב באמצעות תמיכה וסיוע, אבל את זה אגף השיקום אינו עושה. התגמול החודשי נמוך מאוד, למי שמסוגל לעבוד או להקים משפחה, והוא גבוה יותר רק למי שמוכן לקבל את ההשפלה, לוותר על האפשרות לעבוד ולהשתקם, ויש לו חמישים אחוזי נכות (רק מעטים ביותר זוכים בכך אחרי שנים של מאבקים משפטיים). אם הקשר ביניכם טוב ויציב וקרוב מאוד, האהבה שלך יכולה לעזור לו ושניכם יחד יכולים ליצור לעצמכם דרך חיים המתאימה לכם, שתאפשר לכם להתפרנס, לעבוד ולגדל ילדים. תמיכה זוגית יעילה יותר מכל 'טיפול נפשי'. אם אינך בטוחה בכך, או שאינך יכולה להתחייב לכך, כדאי לך להקשיב לתחושותיך ולעשות רק את מה שמתאים לך. בהצלחה, ד"ר דרור גרין

מנהל פורום טראומה והלם-קרב