זקנה וחוסר ערך

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

02/07/2000 | 23:14 | מאת: הבת של....

לאמיר שלום אבי בן 79. הוא בריא גופנית ואף עובד במשרה מלאה (הוא עצמאי). מצב רוחו מדוכדך למדי והוא חוזר על כך שכבר אין לו ערך ואין טעם לחייו. הוא מוקף משפחה בנות ואשה. אציין כי מעולם לא היה אדם עליז במיוחד מה גם שהא חווה לא מעט טראומות בחייו ולא טפל בהן, בהינין פטירת אחד מילדיו, פטירת הורים בהיותו אדם צעיר ועוד. אני מנסה לעודדו אבל זה לא קל. היכן אוכל למצוא ספרים בנושא אשר יראו פן אחר של החיים בגיל זה. איך אפשר לכוון אותו ולעודדו ולעזור לו. עדיף ספרות באנגלית או צרפתית ולא בעברית.

02/07/2000 | 23:35 | מאת: אמיר זהר

שלום רב לצערי אינני יכול לעזור לך. אני לא מתמצא בגיל הזקנה ולא מכיר חומר בנושא. ראיתי כתבה על רופה גריאטרי בשם ד"ר מריאן (לא זוכר שם משפחה) שמאד הרשים אותי. תנסה אצל מומחים לפסיכוגריאטריה. בברכה, אמיר

03/07/2000 | 00:44 | מאת: טלי פרידמן-עובדת סוציאלית

שלום רב, זיקנה היא תהליך מורכב המתבטא אצל כל אדם בדרך אחרת. תהליך הזיקנה הוא תהליך של חשבון נפש ברמות מסוימות, מה עשיתי עד כה, מה השגתי בחיי, מה עברתי וכו'. לא פעם יש התעלמות מההוה ושקיעה בנוסטלגיה ובזכרונות העבר. לעומת זאת יש קשישים שמגיעים לכדי השלמה עם חייהם ומבקשים לחיות את שנותיהם האחרונות בהתמקדות בתחביבים, משפחה,חוגים שונים וכו'. בין שתי הקצוות הללו יש מגוון רחב של קשישים שנעים בין הקצוות. לפי מה שאת מתארת, אביך על אף גילו המבוגר ממשיך לעבוד ולהיות יעיל וחיוני. דבר זה עשוי לתרום לתחושתו הפנימית כבעל ערך. יחד עם זאת את מתארת מצב רוח מדוכדך. ייתכן ומדובר בדיכאון המאפיין את גיל הזיקנה, המופיע על רקע של חרדה מפני המוות והחידלון. דיכאון אצל קשישים הוא תופעה מוכרת. היום נהוג לתת טיפול תרופתי אנטי דיכאוני אצל קשישים שאובחן אצלם דיכאון. להערכתי, עליך לפנות לרופא גריאטר או לפסיכיאטר שעובד גם עם קשישים. הוא בודאי יבקש לשוחח עם אביך על מנת לאבחן מה הבעיה. אם ברצונך רק לקבל יעוץ מבלי לערב את אביך (אולי הוא ייפגע ממעורבותך בחייו), זו גם אפשרות. בכל אופן, אני מעריכה את דאגתך לאביך, ומקווה שתימצאי את הדרך לסייע לו. לגבי חומר קריאה על נושא הזיקנה, ובוודאי שמצוי שם גם נושא של דיכאון אצל קשישים) תוכלי למצוא בכתב העת "גרנטולוגיה". להערכתי הוא מצוי בספריות של האוניברסיטאות, אולי בספריות הרפואיות. בנוסף יש ספרים נוספים כגון: "איך אנחנו מזדקנים", "הגיל השלישי" ועוד. גם באינטרנט יש אתרים לא מעטים העוסקים בנושא. תשתמשי במנועי החיפוש דרך מילות מפתח של "זיקנה" ו"דיכאון". במידה ותזדקקי למידע יותר ספציפי, אשמח לעמוד לרשותך. בברכה, טלי פרידמן-עובדת סוציאלית

04/07/2000 | 20:03 | מאת: לאה שחם

שלום רב. אני ממליצה על סיפרו של פרופ. מריאן רבינוביץ, "גילו של אדם". יתכן ותורגם לשפות בנוסף על עיברית. פרופ. רבינוביץ מומחה בתחום הגריאטרי, באבחון כולל, וסיפורי חיים. בברכה, לאה

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית