תלות מטפל במטופל

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

20/03/2001 | 14:20 | מאת: עירית

שלום, במסגרת עבודת סמינר עבור האוניבסיטה אני מעונינת לדעת האם אתם המטפלים מפתחים תלות במטופלים שלכם. האם אתם חשים תלות במטופל ספציפי אחד. אנא השיבו לי על השאלה במלוא הרצינות. כמו כן, האם ידוע לכם על ספרות שאוכל להשתמש בה לצורך עניין זה. בברכה, עירית

20/03/2001 | 15:00 | מאת: ד"ר דרור גרין

עירית יקרה, הספרות על התלות ההדדית של מטפלים ומטופלים נרחבת, ואני ממליץ שתקראי כל מה שאפשר על העברה והעברה-נגדית. רוב החומר כתוב באנגלית, התשובה לשאלתך היא, כמובן, חיובית. המטפל תלוי במטופל במספר מובנים. ראשית, המטפל מתפרנס מעבודתו, והוא זקוק למטופלים כפי שכל בעל מקצוע אחר תלוי במספקי העבודה שלו. שנית, המטפל רוצא להצליח בעבודתו, והצלחה זו מתבטאת בתגובותיו של המטופל. תלות נוספת ניתן למצוא בשיקוף ובהזדהות של המטפל עם תלותו של המטופל בו, ולכך יש חלק חשוב בתהליך הטיפולי. התלות שלנו במטופלים איננה שונה מן התלות של כל אדם בסובבים אותו. תלות זו עשויה להיות בעייתית, במקרים שהמטופל רוצה לסיים את הטיפול או כאשר אינו מרוצה מן הטיפול, אך כאשר אנחנו מודעים לתלות זו אנחנו יכולים להשתמש בה כמכשיר נוסף להצלחת הטיפול. השאלה בנוגע לתלות במטופל ספציפי תזכה לתשובות רבות, ואני משער שכל מטפל שתפגשי יוכל לספר לך סיפור אחר על התלות שלו במטופליו. אם אינך יכולה להעמיק בנושא זה, ולקרוא את עשרות הספרים והמאמרים שנכתבו עליו, אולי כדאי באמת שתיפגשי עם מטפלים ותראייני אותם בנוגע להיבט האישי של השאלה. בהצלחה, דרור גרין

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית