נתונים לגבי השפעתו של ניתוח קוסמטי על דימוי הגוף,

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

10/10/2004 | 21:41 | מאת: מיכל כהן

אשמח אם תוכל להפנות אותי לחומר (גם אם יש מקצועי) הקשור בתיעוד הפסיכולוגי של השינוי החל באנשים שעברו ניתוחים פלסטיים (כמו שאיבות שומן) האם אנשים אלו אכן מרגישים בעלי בטחון עצמי גבוה יותר? האם הם מאושרים יותר? תודה

11/10/2004 | 20:40 | מאת: קראתי פעם ש

דווקא שמעתי שניתוח שאיבת שומן עשוי לגרום לדיכאון. ללא קשר לתוצאות, אלא פעולת הניתוח עצמה. לדעתי, עדיף תמיד לעשות סדר בראש מאשר להתנדב לניתוח. אגב, עוד שמעתי על הניתוח הזה שאחוזי ההצלחה בו אינם כה מופלאים. לעיתים מזומנות יש צורך לחזור על הניתוח. העובדה שצריך ללכת עם מכנסיים מיוחדים במשך חצי שנה מעיקה ביותר. הניתוח מבליט עוד יותר את הצלוליט (כי מוסרת שכבת השומן שכיסתה אותה). אצל נשים עם עור לא גמיש, או לא צעירות העור אינו נמתח כמו שצריך. בכלל לא ניתוח כזה מהולל. סיכויי התמותה בו והסיבוכים גבוהים יחסית. אישית, חשבתי על הדבר הזה בגלל בעיית דימוי גוף, ובאופן אישי הגעתי למסקנה חד משמעית שלי הוא אינו מתאים, ועדיף לי לנסות לפתור את בעיית דימוי הגוף המעוותת שלי בשיחות, אבל יש אנשים שעושים את זה בניתוח ומאד מרוצים. לדעתי, השינוי החיצוני שחל בהם אינו משמעותי עד כדי כך, אבל הם אולי מרגישים אחרת כי עשו פעולה ממשית (שגם עלתה להם הרבה כסף). המשמעות של עשיית הניתוח כנראה גדולה יותר מהתוצאות עצמן. הסטטיסטיקה ממש אינה חשובה כאן. מה שמשנה זה מה קורה לכל אחד באופן אינדיבידואלי. מה שקורה איתך זה ה - 100% שלך. בכל מקרה אם כן מחליטים לעשות ניתוח שכזה, לדעתי, יש צורך בליווי בשיחות עם איש מקצוע (פסיכולוג) כדי להגיע להחלטה ולהיות שלם איתה ולעבור ביחד את ה"אחרי".

11/10/2004 | 23:33 | מאת: ד"ר אורן קפלן

מיכל שלום תוכלי למצוא חומר רב הן באינטרנט והן במאמרים מקצועיים אליהם אפשר להגיע דרך מאגרי המידע בספריות האוניברסיטאיות. אין לי מאמר ספציפי אליו אוכל להפנות אותך. התשובה מורכבת בהרבה מחיובית או שלילית. התוצאה הנפשית תלויה בסוג הסיבה בגלל נעשה הניתוח, עוצמת הבעיה המקורית, רמת הציפיות, רמת התוצאות, אישיות, רקע חברתי ועוד. אישית הייתי ממליץ לפני כניסה לניתוחים פלסטיים משמעותיים לפנות לייעוץ פסיכולוגי. פעמים רבות השאיפות מנותקות מן המציאות החיצונית, וכגודל הפער בין המציאות לחוייה הפנימית כך גודל מפח הנפש מן התוצאות. אם אדם ניגש לניתוח שאינו קיצוני תוך הבנה מלאה של המציאות החיצונית והפנימית והתאמת ציפיות ריאלית, סביר להניח שהוא גם יוכל להנות מתוצאותיו. ולהיפך. לרוע המזל, כנראה שהמקרה השני נפוץ יותר ואנשים מתאכזבים מן התוצאות אליהם הגיע הניתוח. הסיבה העיקרית לכך היא שאנשים מחפשים בסופו של דבר אושר פנימי, ועושים את הניתח מתוך אמונה ששינוי חיצוני ייצור את האושר הזה. זו כמובן אמונה שפעמים רבות פשוט שגויה. בברכה ד"ר אורן קפלן בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית