יחסי מין בין פסיכולוג למטופלת בגירה - חובת דיווח?

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

23/10/2002 | 01:14 | מאת: יותם

האם פסיכולוג אשר נודע לו, במהלך קשר טיפולי עם מטופלת, על קיום יחסי מין בין המטופלת שלו לבין פסיכולוג קולגה שלו שטיפל בה בעבר, חייב לדווח על כך לועדת האתיקה, בהנחה שהמטופלת נתנה לכך הסכמתה? מדובר במטופלת בגירה. אם כן, מכוח מה, איזה חוק, תקנה, קוד אתי, כללים וכו' אודה על תשובתך

23/10/2002 | 23:14 | מאת: ד"ר אורן קפלן

יותם שלום קודם כל צר לי לשמוע שמקרים כאלה קורים בכלל. הקריטריון אינו חוק חיצוני אלא טובתה של המטופלת ורצונה. אין חובת דיווח, אלא להיפך, יש איסור מוחלט על דיווח של כל פרט מהטיפול ללא הסכמה וחתימת המטופלת על ויתור סודיות רפואית. זה לא מספיק שהמטופלת תתן את הסכמתה הפסיבית, אלא היא צריכה להביע את רצונה לתהליך הדיווח. מבחינתי זה כמו טיפול בכל מצב אחר של עבירה פלילית שמתגלה בטיפול. אונס, אלימות, עבירות אתיות, התעללות והתעמרות פיזית או מילולית של קרובים, מעסיקים, מטפלים ועוד, כל אלו הם נושאים שעולים בטיפול או מביאים אנשים לטיפול. הפסיכולוג צריך להתייחס לנושאים הללו בהקשר של הטיפול עצמו, ואם נדרש יש ללוות את המטופל/ת לדווח ולהתלונן כחלק מהתהליך או השיקום הנפשי. צריך לקחת בחשבון את המחירים שדיווח כזה גובה, בין אם זה במשטרה, בוועדות אתיקה וכד', והאם המטופל מעוניין להיכנס לתהליך הזה. חשוב שהפסיכולוג לא ידחוף את רצונות ועקרונותיו האישיים אלא יהיה קשוב למה הכי נכון לאדם שיושב מולו. כשהכל ברור ומוסכם אפשר גם לגשת לפעולה. אם מדובר במישהי שאתה מכיר כדאי לדבר איתה על האפשרויות השונות שעומדות בפניה כולל פניה בעצמה לוועדת האתיקה של מועצת הפסיכולוגים. לפרטים אפשר גם להתקשר לשם או לכתוב באופן ישיר. כדאי לעבד את הנושא לעומק בתהליך הטיפול הן על השלכותיו האישיות, והן על האפשרות לפנות בתלונה. בברכה ד"ר אורן קפלן בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית