מונחים מבלבלים

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

21/10/2002 | 22:11 | מאת: שאול

ד"ר קפלן שלום אני מבין שחרדה או הפרעות חרדה נקראות נוירוזה שהיא תגובה לתחושת איום. פסיכוזה מתבטאת גם בהזיות שמנתקות את הלוקה בפסיכוזה מהמציאות בה הוא חי. כאשר משתמשים במונח "הפרעת אישיות גבולית" מדברים על הגבול בין נוירוזה לפסיכוזה. אני יודע שקיים גבול בין מדינות ובין מהירות מותרת למהירות אסורה. יש גבול בין גרמניה לצרפת 100 קמ"ש הוא הגבול בין מהירות מותרת למהירות אסורה כאשר מדברים על גבול בין נוירוזה לפסיכוזה זה נראה לי כמו גבול בין נסיעה במהירות 100 קמ"ש לבין צרפת כמדינה. מונח נוסף שלא מובן הוא שבסכיזופרניה אומרים שהאישיות שבורה לחלקים כמו חפץ שבור לחלקים. אם אישיות מיוצגת על ידי צורת חשיבות,דפוסי התנהגות ומבט לעולם אני יודע שלמי שמציב דפוסי התנהגות אבנורמליים בצורה קיצונית יש הפרעה באישיות אני לא מבין מה משמעות המושג אישיות שבורה לחלקים תודה שאול

21/10/2002 | 23:03 | מאת: ד"ר אורן קפלן

שאול שלום תשובותי בגוף ההודעה שלך: > אני מבין שחרדה או הפרעות חרדה נקראות נוירוזה שהיא > תגובה לתחושת איום. נוירוזה היא מילה שמאפיינת בעיות והתמודדויות נפשיות רבות, וחרדה נכללת בתוכם. > פסיכוזה מתבטאת גם בהזיות שמנתקות את הלוקה בפסיכוזה > מהמציאות בה הוא חי. נכון, מתבטאת בעיקר בליקויים בבוחן ושיפוט המציאות. > כאשר משתמשים במונח "הפרעת אישיות גבולית" מדברים > על הגבול בין נוירוזה לפסיכוזה. לא מדוייק. מדובר על נטייה אישיותית המאופיינת בין היתר ברגישות לגלישות פסיכוטיות אך אלו לא חייבות לקרות. > כאשר מדברים על גבול בין נוירוזה לפסיכוזה זה נראה > לי כמו גבול בין נסיעה במהירות 100 קמ"ש לבין צרפת > כמדינה. אכן המונח הפרעת אישיות גבולית אינו בדיוק מדע מדוייק. הוא מאפיין מצב שאמור להתנדנד בין תפיסה נסבלת של המציאות, לא תמיד מדוייקת, אבל לא מעוותת לחלוטין, ועד למצבים של אובדן שיפוט מוחלט, עם חזרה בדרך כזו או אחרת תוך זמן כלשהו ל"רגליים על הרצפה". הייתי נזהר משימוש נרחב במונח הזה כיוון שהודבק להרבה מאוד אנשים כל כך שונים אלו מאלו עד שקשה לומר שבאמת יש משפט אחד שמאפיין אותם בצורה זהה. > > מונח נוסף שלא מובן הוא שבסכיזופרניה אומרים שהאישיות > שבורה לחלקים כמו חפץ שבור לחלקים. זהו כמובן דימוי, מה גם שהמונח אישיות הוא דימוי. בסכיזופרניה נוצר מצב בו הרגשות מבולבלים ואינם מתאימים למצב ולמציאות. זה יוצר תמונת חיים מבולבלת ואפשר לכנות אותה שבורה. אם אתה מתבונן במראה שבורה וסבור שזו המציאות האמיתית, החוויה הפנימית בהחלט מנופצת. > בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית