חוסר ביטחון במערכות יחסים

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

08/10/2002 | 18:11 | מאת: שרון

היי יש לי בעיה. בכל פעם שאני מתחילה קשר חדש עם בחור אני מאבדת את הביטחון מהר מאוד ובטוחה שבקרוב הוא לא יתעניין בי יותר ויזרוק אותי. בד"כ יש לי בטחון עצמי גבוה מאוד, (בעבודה, עם חברים) ובדרך כלל אני זו שמתחילה עם אותם בנים. אני נאה מאוד ואינטיליגנטית, והיו לי קשרים ארוכים מאוד (חמש שנים, שלוש) וכאלה שפחות (שנה וכו') אולם בכל אחד מהקשרים הללו (וגם זה הנוכחי שרק התחיל) היה לי את הפחד הזה... הפחד שאני לא שווה כלום ואותו אחד שאני יוצאת איתו לא יבין מה הוא עושה איתי ויזרוק אותי. יתרה מזאת, יש לי גם אפילו הרגשה שהפחד והחוסר ביטחון עצמי שלי הם גם הגורמים לסיום הקשר ברוב מערכות היחסים שהיו לי, כי אני פשוט לא מחכה שהם יזרקו אותי אלא זורקת אותם, ובד"כ מאוד מצטערת על כך כי הם מצאו חן בעיני (בד"כ הקשרים היותר קצרים). כרגע התחלתי מערכת יחסים חדשה עם מישהו שכ"כ מוצא חן בעיני שהחלטתי שהפעם אני לא אתן לו ללכת בגלל החוסר ביטחון שלי, אולם קשה לי ואני מרגישה שאני לא נהנית מהתחלת הקשר כמו כל אחד אחר, ואני ממש שרויה בדיכאון. אני בטוחה שהוא לא מעוניין לצאת איתי יותר וכל פעם שהוא מתקשר אני ממש המומה ובשוק שהוא התקשר, אני מפחדת להציע לו לצאת כי אני פוחדת שהוא יסרב ויוצא שהוא זה שצריך ליזום הכל אחרת אני לא אעשה כלום. הוא עדיין לא שם לב לכך (בכל אופן כך אני מאמינה) ואולי הוא חושב שאני אדם שצריך את המרחב שלו, כשלמעשה אני מאוד רוצה שמערכת היחסים הזאת תתפתח למשהו רציני יותר אבל אני לא נותנת מעצמי, כך שאני לא רואה מצב שהיא מתפתחת. אני מנסה לא לשדר לו את החוסר בטחון שלי, וכלפי חוץ אני נראית מלאת ביטחון ומשרה אוירה נוחה אבל בפנים אני מתפוצצת ובטוחה שהוא עוד רגע אומר לי את ה"ביי" שאני כנראה כ"כ מפחדת ממנו. אני לא יודעת למה החלטתי שהוא לא יתעניין בי (או כל אחד מאותם בנים שיצאתי איתם), ואם לשפוט אובייקטיבית, הוא מאוד מעוניין בי, אבל מגיע מצב שאני לוקחת ממנו מרחק ולא מתקשרת אליו רק כדי לבדוק אם הוא באמת רוצה אותי, ברמה של "אם הוא רוצה שיתאמץ" רק שלדעתי לא זו הדרך לבנות מערכת יחסים נכונה ותקינה, ובסופו של דבר אותו אדם יחשוב שאני לא מעוניינת בו, או פשוט מערכת היחסים לא תתקדם לשום מקום (כמו עכשיו) כי רק צד אחד עושה והצד השני (אני) יושבת וצופה... סליחה שהמכתב כ"כ ארוך, אולם זו בעיה כ"כ קשה וכ"כ הייתי רוצה לפתח את מערכת היחסים הזאת עם אותו בחור ואני מרגישה שאני ממש לא בדרך הנכונה, וההתנהגות שלי רק תבריח אותו במוקדם או מאוחר, או שפשוט אני לא אוכל לסבול את עצמי ואת ההתנהגות ואזרוק אותו (שזה טיפשי לא פחות) כדי לגמור עם זה ודי... מה לעשות? בינתיים אני מרגישה שאני שמתי את מערכת היחסים הזו על "המתן" כי אני לא יודעת להתמודד איתה. לא סיפרתי עליו אפילו לחברות שלי (לאף אחד) כי אני מפחדת שזה יגמר לפני שזה יתחיל.. עד כדי כך הבעיה שלי כ"כ קשה ופחד שלי כ"כ תהומי. אשמח אם תעזור לי בהקדם.. תודה רבה על תשומת הלב, מהמודאגת.

08/10/2002 | 23:39 | מאת: ד"ר אורן קפלן

שרון שלום אם הקשר יתייצב ותרגישי בטוח יותר סביר להניח שהבעיה תפחת מאליה. עם זאת, נשמע שיש חשש שהקשר יפגע בעקבות החרדה בה את נמצאת והאופן בו את מנהלת את מערכת היחסים. זאת בנוסף לתחושה כללית של רגישות או חוסר ביטחון עצמי. נשמע שיש כאן משהו ששווה בירור יותר מעמיק הן עבור הקשר הנוכחי, והן בשביל שיפור איכות חייך שנפגעים כנראה מאוד בעקבות החרדות הללו. זה סוג הדברים שניתן לברר ולטפל בהם במסגרת טיפול פסיכולוגי ואולי זה הזמן לפנות. בהצלחה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית