מה ההבדל בין טיפול פסיכולוגי רגיל לאנליזה?

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

31/07/2002 | 18:07 | מאת: אני

31/07/2002 | 19:16 | מאת: פרויד

אנליזה - טיפול מעמיק יותר, ארוך יותר, לפחות 4 פעמים בשבוע, ומתבצע כשהחולה שוכב על הספה כדי לאפשר מקסימום של אסוציאציות חופשיות מבלי לצנזר בשל נוכחות המטפל. המטפל מגיב ומתערב פחות מטיפול רגיל, מייעץ פחות. בטיפול מגיעים באופן מעמיק לשורשי הבעיות (נוירוזות?) של המטופל. טיפול פסיכודינאמי רגיל (אנאליזה היא סוג של) - יכול להיות גם פעם עפמיים בשבוע, בישיבה על כורסא מול המטפל, כשרואים אותו, ועם יותר התערבות של המטפל ויותר יעוץ למטופל (תלוי ברמת המטופל, ככל שנמוכה יותר המטפל יותר ייעץ ופחות יעשו ניתוח שלו) ובאופן כללי יש יותר גמישות.

31/07/2002 | 23:57 | מאת: ד"ר אורן קפלן

אני ופרויד שלום ההסבר של פרויד נכון ברמה העקרונית. עם זאת לגבי רמת ההתערבות של המטפל בטיפול, יש כיום אנליטיקאים רבים שמתערבים הרבה, ולהפך, מטפלים בטיפול רגיל שנוקטים בגישה שתקנית יותר. ההבדל בין טיפול פסיכולוגי דינמי "רגיל" לטיפול פסיכואנליטי עשוי להיות לעיתים מטושטש למדי. מקובל בהחלט שבאנליזה יש מפגשים מרובים יותר וכמובן השכיבה על הספה. צריך להדגיש שהטיפול הפסיכודינמי ה"רגיל" מגיע מעקרונות הפסיכואנליזה. כמו כן שיש טיפולים פסיכולוגים רבים שאינם דינמיים או אינם דינמיים לחלוטין. לדוגמא, טיפול קוגניטיבי, התנהגותי, ועוד. פסיכואנליזה היא שיטת טיפול נדירה למדי בסך הכל. ההכשרה ארוכה והיא דורשת משאבי זמן וכסף ניכרים מהמטופל. אפשר בהחלט להנות ממנה ולהגיע לעומקים ותהליכים חשובים. אבל בגלל מאפיני השיטה מעטים מגיעים אליה. רוב המטופלים באנליזה הם אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש שמעוניינים להעמיק את היכרותם הפנימית עם עצמם, כמו גם לרכוש מיומנויות טיפול נוספות. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית