ד"ר אורן קפלן

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

29/12/2000 | 01:42 | מאת: יוני לביא

אורן שלום, מבחינת האבולוציה, איך מסבירים\מנסים להסביר כיצד נוצר ההיפנוזה אצל אנשים מסוימים? עוד דבר קטן שמטריד אותי, אנשים מדברים כל-כך הרבה על נפש, שבעיקרון אין דבר כזה, זו בסך הכל הגדרה של אותו מאפיין לאותו בן-אדם המתבסס על התורשה והסביבה, הלא כך...? אורן, לגבי השאלות שלי, הגעתי למצב שרוב ההתעניינות שלי כיום מתבססת על הפסיכולוגיה וכאן אני מוצא מה שאני לא אמצא בחיי היום-יום, תשובות... תודה רבה על הקדשת זמנך, יוני.

29/12/2000 | 12:16 | מאת: ד"ר אורן קפלן

יוני שלום אינני מכיר הסברים אבולוציוניים להיפנוזה. בעיקרון ל 60-80 אחוז מהאוכלוסיה יכולת היפנוטיזציה בינונית-טובה. השאר מתחלקים לכאלה שאינם מסוגלים להתהפנט וכאלה שיכולת ההיפנוטיזציה שלהם מצויינת ומהירה. ההבדל הוא כניראה בצורך בשליטה. אנשים בעלי צורך חזק במיוחד בשליטה יתקשו לעצום עיניים ולהיכנס לתהליך ההיפנוטי מחשש לאובדן שליטה. אדגיש ואומר שבתהליך ההיפונטי אין אובדן שליטה כמו שרבים חושבים. לדעתי הדבר הפוך, ניתן בעזרת תהליכים היפנוטיים דווקא להגביר שליטה עצמית. למעשה אין כזה דבר להפנט מישהו. אדם יכול להתהפנט, אם הוא רוצה, ובאותה מידה יוכל לצאת ממצב ההיפנוזה ברגע שירצה בכך. ולגבי הנפש, זו באמת שאלה פילוסופית, האם יש נפש או לא. מובן שאף אחד עוד לא הצביע על איבר מסויים בגוף והראה היכן הנפש נמצאת. אודה ואומר שהשאלה הזו לא כל כך מטרידה אותי. מבחינתי, אני מסתכל על החוויה האישית של כל אדם (ושלי) ומנסה להבין אותה ולראות מה הדרך הנכונה ביותר לחיות כך שחווית החיים תהיה חיובית ואיכותית. מבחינתי הנפש יכולה להיות כל דבר שהוא, פיסיולוגי או/ו רוחני. תורשה וסביבה משפיעים ללא ספק אבל ישנו גם טמפרמנט אישי שאיתו נולד האדם וכן אישיות ייחודית לכל אחד שמתפתחת. האינטראקציה הספציפית בין כל הגורמים הללו יוצרים מצב שכל אדם שונה מהאחר וזה מה שיפה בעיני בטבע האנושי. אני יכול להתעניין בהשפעות נפשיות שנובעות מהמוח ומהגוף, בהשפעות גופניות שנובעות מן הנפש והרגש, ובנפש עצמה כמשהו שמייצג את החוויה האישית של האדם באשר הוא. אז מהי בדיוק הנפש? אני מרגיש נוח למדי עם העמימות סביב המושג הזה וחושב שמתאים מאוד להשאיר את העמימות הזו כפי שהיא. פתרון החידה הינה אשליה בעיני ולכן אינני מנסה לפותרה. השאלות שאתה עוסק בהן מעניינות ומשמעותיות ואשמח לנסות ולענות עליהן במידה ואוכל. בברכה ד"ר אורן קפלן

29/12/2000 | 13:42 | מאת: יוני לביא

אורן שבת שלום. אני מודה לך מקרב לב על הקדשת זמנך בכתיבת תשובות לשאלותי. טוב לי לדעת שיש מי שיספק לי תשובה בשאלה הבאה שתצוץ במוחי. שבת שלום לכל הפורום! יוני

29/12/2000 | 18:26 | מאת: שמיל

מצחיק לא?! חולים בדבר שלא קיים כמובן שיש הן נפש והן רוח בדר"כ אלו המכונים חולי נפש או רוח [שני דברים שונים] אינם חולים בנפש או ברוח המחלה גורמת להתנהגות מוזרה אשר בעקבותיה מכנים אותם כך וכולאים אותם במוסד נפרד.... תסלחו לי שהנני מתפוצצ מצחוק : לא יודעים מה זה נפש , טוענים הכל פיזיולוגיה ולמרות הכל טוענים שיש חולי נפש ובכך מוציאים להם שם רע בחברה דבר אשר מקטין את אפשרות השתלבותם בחברה [אופס.. רצו לעזור ויצא ההפך....] אומרים הצחוק יפה לבריאות אז תסלחו לי כי צוחק הנני אך מאחורי כל צחוק מסתתרת בדל אמת כלשהיא נקודה למחשבה

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית