קוי דמיון בין סכיזופרניה ל-OCD

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

30/05/2002 | 22:41 | מאת: ניר

בפורום OCD בתפוז מצאתי הודעה מעניינת המדברת על קוי דמיון מפתיעים בין מצבי סכיזופרניה ובין מצבי OCD. אני מביא את התוכן הרלוונטי של ההודעה כלשונו ואשמח לתגובתו של איש מקצוע. ****************************************************************************************** שמתי לב שיש הרבה דברים דומים בין סוגים שונים של OCD לבין מצבים מסויימים של סכיזופרניה. בסכיזופרניה: יש מצבים פסיכוטיים בהם "שומעים" קולות, "רואים" מראות, מנהלים דו שיח עם קולות ששומעים, נדמה שיש מישהו מן החוץ שמשדר לך אל תוך הראש תשדורות, ועוד כהנה. ב-OCD, בסוגים מסויימים של OCD: אמנם לא רואים מראות, אבל לגבי קולות ישנו, אם כי ברמה נמוכה יותר מין "קולות" יותר חלשים, המתפרשים אצל חולי OCD כמחשבות החודרות אל תוך הראש מן החוץ ונותנות פקודות, מאיימות, וכו´ האם זה לא דומה לאותם קולות ששומעים חולי סכיזופרניה, רק אולי בעוצמה קצת יותר חלשה? רק שאולי גם אצל הסכיזופרניה הם קוראים לזה קולות, ואילו אצלנו הOCD אנו קוראים לזה מחשבות, אך בעיקרון זה נראה לי אותו דבר. ואז עולים בדעתי מס´ דברים המתבקשים מזה ומדברים אחרים: 1. יש הרבה סוגי OCD שכל כך שונים ורחוקים אחד מהשני עד שאפשר אפילו לראותם כמחלות שונות לגמרי. 2. יש סוגי OCD הדומים וקרובים למצבים מסויימים של סכיזופרניה. 3. אם כך, אז אפשר אולי, באותם מקרי OCD הדומים לסכיזופרניה, לטפל באמצעות תרופות הניתנות לחולי סכיזופרניה (רק אולי אפשר להסתפק במינונים יותר נמוכים) ואולי תרופות אלה יעזרו במקום שתרופות "ספיציפיות" המיועדות לOCD, לא עזרו. אלה רק מחשבות שאני משתף אתכם בהם. ורק תזכרו שכל החלוקה של מחלות/הפרעות הנפש, לשמות של מחלות, לסיווגים של מחלות, ולקבוצות של מחלות, זו חלוקה שנעשתה למטרות של נוחות של הרופאים והעוסקים בתחום זה, זו חלוקה מנקודת ראות רפואית בעיקר, ובסה"כ זו חלוקה שרירותית ולא בהכרח עניינית ויעילה. כך שבהחלט שייך להציע צורות ארגון וחלוקה אחרות ושהם יהיו לא פחות טובות ואולי אף יותר יעילות מצורת הארגון והחלוקה המקובלות היום.

30/05/2002 | 23:37 | מאת: ד"ר אורן קפלן

ניר שלום לא כל מחשבה מעידה על אובדן בוחן המציאות כפי שקורה לחולים סכיזופרניים בזמן התקף פסיכוטי. המחשבות הטורדניות מציקות ואינם מהנות את הסובל מהפרעה טורדנית כפייתית. לכן מדובר בתופעה שנמצאת במשפחת הפרעות החרדה ויש להבחין בינם לבין נטיות כפייתיות שאפשר למצוא לעיתים גם אצל חולים סכיזופרניים. אצל האחרונים הקולות הפוקדים נחווים כבאים מבחוץ, בעוד אצל הסובלים מהפרעת חרדה הקולות באים מבפנים כחלק מהמחשבות האישיות. ספר האבחנות הפסיכיאטרי קובע שסימפטומים טורדניים המופיעים בנוכחות סכיזופרניה ייחשבו לחלק מהמחלה ולא כאבחנה של הפרעה טורדנית כפייתית. בשורה התחתונה, מדובר בתופעות שונות לחלוטין במהותן. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית