מאניות? (חשוב ביותר)

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

19/05/2002 | 19:18 | מאת: מיקי

ד"ר קפלן שלום, אבקש שתשיב, אם תוכל, על שתיי שאלות שמטרידות אותי. 1). מהו ההבדל בין (בהפרעה דו-קוטבית שעד לפני כמה שנים וגם היום נוהגים לקרוא לה מאניה דפרסיה) מאניה מעורבת (Mixed Mania) שבה, לפי מיטב הבנתי, מופיעים סימפטומים של אופוריה ודיכאון בו ביחד, למאניה דיכאונית (Depressive Mania), וכיצד ניתן להבדיל בין השתיים? רופא מהפורום השני שלל לחלוטין את קיומן של השתיים, ואני יודעת שלפחות *אחת* קיימת שכן ערכתי מחקר אונליין, ובין השאר ביקרתי באתר של אוניברסיטת הרווארד שמאמת את קיומה של מאניה מעורבת. במקומות אחרים קראתי על קיומה של מאניה דכאונית בנוסף למאניה מעורבת. אשמח אם תוכל לספר לי מעט על שתייהן. 2). כיצד ניתן לדעת אם אני עוברת התקף חרדתי או מאני (או מאני מעורב)? אני שואלת זאת כי אני סבורה כי רבים הם הסימפטומים שמשותפים לשניים - האדרנלין שזורם במהירות עצומה, ההלך המחשבתי המהיר, ריצוד עיניים, תזוזתיות בלתי נפסקת, שטף דיבור מהיר ובלתי נפסק, נשימה ודופק מהירים, מחשבות שנקטעות ע"י מחשבות אחרות, וכדומה...אני תוהה אם זהו התקף מאני מעורב כי אובחנתי לא פעם עם מאניה דפרסיה, וההתקף ששאני עוברת כבר יותר משבוע מאובחן בסימפטומים אלו בתוספת דיכאון קשה. אשמח אם תוכל לשפוך מעט אור על הנושא/ים בשבילי. תודה רבה, מיקי

20/05/2002 | 01:09 | מאת: ד"ר אורן קפלן

מיקי שלום יתכן שיש הבדלים בין האבחנות שציינת, אני אינני מודע אליהם. בספרות מתייחסים פעמים רבות לדקויות, ולא תמיד לדבר משמעות רבה ברמה האישית ולא בטוח שסוג תת האבחנה המדוייק ממש משנה. השאלה מה קורה לך וכיצד ניתן לעזור. מבחינה תרופתית כדאי להתייעץ עם פסיכיאטר. מבחינת הטיפול בשיחות, אני לא חושב שלהבדלים בין האבחנות שציינת יש משמעות, אלא לחוויה האישית שלך. אם את רואה הבדל, נסי להגדיר לעצמך מהו, והשתמשי בהבנה זו בטיפול בו אני מקווה שאת נמצאת. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית