כאבים כרוניים- פסיכוגנים?

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

09/05/2002 | 10:21 | מאת: מיכאל

אני סובל במשך כ-16 שנה מכאבי גב, ירךצורבת וכאבים ושריפה בכפות הרגליים. בעמידה במיוחד, פחות בהליכה בגב והשריפה ברגליים לא מרפים. כל הזמן אני תשוש וחלש בגלל הכאבים. עברתי כל הבדיקות . אמנם יש ממצאים מסויימים בצילומי סי.טי ו-MRI אבל הרופאים לא מיחסים את הכאבים לממצאים אלו. אין בעיה ניאורולוגית,ראומוטולוגית, כלי דם וכל בעיה אחרת לבד מהממצאים הנ"ל. רופא פנימי מומחה לתשישות כרונית סבור שהבעיה נפשית. במשך השנים גם טופלתי הרבה בתרופות כמו טגרטול, אלטרול, פרוזק,גילקס, קלונקס ועוד ללא שום הטבה. התרופות רק הרדימו אותי ופגעו מאד בתפקוד המיני. אני מתעמל ושוחה בצורה מתונה מה שמשפר הרגשה אבל הכאבים לא מרפים. מה שאני מבקש להבין: הרי הכאבים מופיעים 16 שנה תמיד באותם מקומות ,בגב התחתון וצריבה מתחזקים מאד בעמידה, פחות בהליכה ומוקלים במנוחה. למרות שכאב עמום מופיע 24 שעות. האם זה מאפיין כאבים על רקע נפשי? אם כן, מדוע לא עוזרים כל התרופות . האם נגזר עלי לחיות כך כל חיי. בתודה

09/05/2002 | 19:06 | מאת: ד"ר אורן קפלן

מיכאל שלום הכאב הוא חוויה פסיכולוגית בהגדרתו, ולכן מרכיבים נפשיים משפיעים על כאב אצל כל אדם, גם כאשר מקור הכאב מאותר באופן מאוד ספציפי. קח לדוגמא ילד קטן שמקבל מכה ובוכה וההורה אומר לו "תסתכל לשם, תראה ציפור" והילד מסתכל ומפסיק לבכות. הרי המכה והפצע ברגל או ביד לא השתנו, אבל תשומת הלב של הילד הופנתה למקום אחר. אינני יודע מה מקור הכאב אצלך, ולא בהכרח שתדע. עם זאת תוכל ללמוד להתמודד אחרת עם הכאב בעזרת כלים פסיכולוגיים. אם המקור לכאב גם הוא פסיכולוגי, אולי הטיפול יוכל גם לבטל את הסמפטום, אבל זה כבר נושא אחר. תוכל לקרוא בתוך מאמר שכתבתי על היפנוזה תת פרק על נושא הטיפול בכאב בכתובת: http://www.psychologia.co.il/hypnosis1b.htm בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית