ביטויים גופניים של חרדה

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

21/12/2000 | 17:25 | מאת: אבי

לפני כחמש שנים סבלתי מהתקף חרדה חריף. טופלתי בהתערבות קצרת מועד ע"י פסיכיאטר, שהשיג תוצאות טובות מאוד. הגעתי להחלמה מלאה ומאז לא היתה השנות של החרדה. שאלתי היא האם החרדה יכולה להתבטא בצורות פיזיות טהורות ללא תחושה נפשית כלשהי, כגון חולשת שרירים, רעידות בגפיים ובפנים - תופעות מהן אני סובל לאחרונה. אציין כי לאחרונה גבר הלחץ בחיי מכל מיני תחומים, הן בעבודה והן בבית, מבלי להכנס לפרטים. האם זה יכול להיות תופעה של לחץ שקשורה לנטיה החרדתית? (הבדיקות הפיזיולוגיות שלי בסדר, כולל בדיקה אצל נוירולוג).

21/12/2000 | 17:55 | מאת: ד"ר אורן קפלן

אבי שלום חרדה הינה כינוי נרחב לתופעות רבות. בהחלט יתכן שתחוש חרדה דרך ביטוי גופני בלבד כאשר המשמעות הנפשית של הדבר לא תהיה מודעת. למעשה, בדיוק לשם כך מפעיל הגוף את מנגנון החרדה. החרדה, בניגוד לפחד, היא תחושה שעולה ממשהו שאינו מוגדר ומזוהה. במקום לחוש תחושות נפשיות מודעות שעלולות להיות בלתי נסבלות עבור הפרט במצבים מסויימים, האדם ממיר לעיתים תחושות אלו בחרדות שאינן מזוהות. זו לפחות השקפה אחת הרואה בחרדה ביטוי עקיף למצוקה שאינה יכולה לעלות בצורה ישירה. יש דרכים נוספות לבחון את הבעיה, אבל בשורה התחתונה מצבי לחץ בחיים יכולים להביא לתגובות חרדה, בעיקר אם נתקלת בעבר בדפוסי תגובה כאלה. הייתי ממליץ לך לפנות לייעוץ בנושא בצורה מקצועית. בברכה ד"ר אורן קפלן

22/12/2000 | 02:56 | מאת: שלום

אך אינני חושב שזה הכיוון אבקש להבהיר לך נקודה חשובה הבדיקות שעשית יצאו תקינות אבל האם עשית את הבדיקה הנכנה? אתה יכול לעשות אינסוף בדיקות אבל רק כאשר תעשה את הבדיקה הנכונה היא תראה על הבעיה ועדין לא כל דבר אנחנו יודעים לבדוק...

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית