פרוזק והנקה

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

21/12/2000 | 13:43 | מאת: נגה

שלום, אני מטופלת בפרוזק 20mg ביום, במשך 3 השנים האחרונות. אני רוצה להכנס להריון, ולפי בירורים בנושא הבנתי שאפשר להמשיך לקחת את התרופה בתקופת ההריון. שאלתי היא - האם אפשר להמשיך לקחת את התרופה בתקופת ההנקה?

21/12/2000 | 18:38 | מאת: ד"ר אורן קפלן

נגה שלום תחום ההתמחות שלי אינו בתרופות אבל נתקלתי לאחרונה במספר מקרים עם שאלה כמו שלך וקיבלתי די הרבה מידע בנושא מגורמים רפואיים שמתמחים בכך. אנסה לתאר בקצרה את הדברים שנמסרו לי והמחקרים שקראתי בנושא בעקבות זאת. בכל מקרה עליך להתייעץ בנושא עם רופאים, כולל הפסיכיאטר המטפל שלך. יש חומר רב באינטרנט בנושא ופה באתר תוכלי לקבל גם את חוות הדעת של ד"ר פלד. בעיקרון, הפרוזק אינה נחשבת לתרופה בסיכון גבוה, הן בהריון והן בהנקה. עם זאת, מובן שכל תרופה הינה דבר זר ותמיד עדיף לעבור הריון והנקה ללא תרופות. אבל... כאן נכנסת שאלה של מחיר ותועלת. את לוקחת בוודאי את הפרוזק מסיבה כלשהי והתרופה כנראה עוזרת לך בשמירה של איכות החיים. הפסקת התרופה, הן בזמן ההריון, והן בזמן ההנקה עלולה לפגוע בצורה כזו או אחרת במצבך הנפשי או הרגשי (הכל בהתאם לסיבות שבגללן את לוקחת את התרופה). לכן פעמים רבות מומלץ להמשיך את הטיפול התרופתי. צריך לזכור שתקופת ההריון ובעיקר הלידה הן תקופות רגישות מבחינת תנודתיות רגשית ולכן יש כאן תהליך קבלת החלטות שכלל אינו פשוט. יש שמציעים לא לקחת את הפרוזק בשליש השלישי של ההריון. המחקרים לגבי שני השלישים הראשונים מעידים שאין בעיה של ממש בלקיחת התרופה. לגבי השליש השלישי הדעות חלוקות. לגבי ההנקה הדעות אף יותר חלוקות. הפרוזק עובר בחלב אל התינוק ברמה מסויימת. יש מחקרים שלא מצאו כל השפעה על תינוקות, ויש מחקרים שמצאו השפעות, בעיקר של ישנוניות או להיפך חוסר שקט. בעיקרון אלו מחקרים בעייתיים כי קשה לבודד את השפעת התרופות ממרכיבים נוספים כמו הרוגע הנפשי של האם, ויתכן (בעיקר במקרי אי השקט) שהתינוק היה מגיב כך גם בלי קשר לתרופה. יש רופאים הממליצים להחליף את הפרוזק בזמן ההנקה בתכשירים דומים אשר עוברים פחות לחלב האם. גם לגבי החלפה זו יש ויכוח כי אם את לוקחת פרוזק במשך 3 שנים והכל תקין לא בטוח שכדאי לעשות שינויים דווקא בתקופה רגישה של ההריון או סוף ההריון. ניסיונות כאלה כדאי אולי לעשות עוד לפני הכניסה להריון. תוכלי לקבל מידע מרופאים שמתמחים בתחום בבתי החולים הדסה, אסף הרופא ושניידר בבלינסון דרך ייעוץ טלפוני בחינם. במידה ותהיי מעוניינת אנסה למצוא את הטלפונים עבורך, הם מצויים אצלי היכן שהוא. בברכה ד"ר אורן קפלן

22/12/2000 | 01:11 | מאת: נגה

תודה רבה על התשובה. האם תוכל להפנות אותי למידע שקיים בנושא באינטרנט?

10/01/2001 | 09:07 | מאת: תמי

שלום לך ד'ר קפלן! ראשית תודה לך על תגובתך המהירה והרצינית. אודה לך מאד באם תוכל לאמר לי כיצד אני יכולה להגיע למרפאות בבתי החולים שציינת לעיל על מנת להתייעץ, באם אין ברשותך את הטלפונים אשמח אם תיתן לי את סוג המרפאה (האם זו מרפאת נשים, פסיכיאטריה...) ואשיג את המספר בכוחות עצמי. תודה רבה

22/12/2000 | 18:40 | מאת: ד"ר אבי פלד

לא מומלץ לקחת טיפול ב 3 חודשי ההריון הראשונים וגם בהנקה - לא הייתי ממליץ בזמן הריון

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית