האם פסיכולוג יכול להמליץ על ניתוק מהמשפחה?

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

19/03/2002 | 09:04 | מאת: שאלה לד"ר רובינשטיין

השאלה שלי אולי מעט שונה. רציתי לדעת האם ייתכן שמטפל ייעץ למטופל שלו כחלק מתהליך הריפוי לנתק כל קשר ממשפחתו. האם זו שיטת טיפול מקובלת במקרים של בעיות משפחתיות (לא אלימות ולא התעללות!), או שזה נחשב לא אתי והפסיכולוג עושה דבר שלא ייעשה?

19/03/2002 | 10:03 | מאת: ד"ר גידי רובינשטיין

שלום לך, התשובה לשאלה כללית ומשמעותית זו תלויה מאוד בהקשר. בהחלט קיימים מצבים בהם ניתוק הקשר ממשפחת המוצא מומלץ. פעמים רבות במקרים של חוסר יכולת לעזוב את הבית ולצאת לחיים עצמאיים, כשברקע משפחה שאינה מאפשרת עצמאות, ניתוק מהבית מהווה מטרה טיפולית חשובה. דוגמא אחרת היא במצבים פסיכוטיים: מחקרים מצביעים על כך שכאשר חולה מתאשפז וחוזר אל משפחת המוצא שלו סיכוייו לחזור ולהתאשפז תוך זמן קצר גדולים הרבה יותר מסיכויו של חולה שבעזרה מתאימה נמצא לו סידור מתאים בקהילה, אם בצורת מגורים לבד או בהוסטל. המשפחה כשלעצמה אינה ערך עליון בטיפול נפשי, אלא טובת הפרט הסובל. לא אחת קורה שיש קונפליקט בין ערכים אלה. לעיתים ניתן לגשר עליהם בעזרת טיפול משפחתי, אך ברוב המקרים אנו מדברים על החשיבות שיש להיפרדות הפסיכולוגית (שלעיתים קרובות כרוכה גם בניתוק פיזי) של אדם מהוריו או מתחליף-הורה בדמות בן או בת זוג שעימו יש לו קשר לא בריא. בברכה, ד"ר גידי רובינשטיין

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית