חרדה ודכאון משירות מילואים - שאלה לד"ר פלד

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

11/12/2000 | 10:43 | מאת: גיל

שלום רב, אני בן 37, נשוי ואב לילדים ,עובד כמהנדס בחברה גדולה,מתפקד היטב בחיי היום-יום ללא כל בעיות מיוחדות. בעייתי היא בנושא שירות מילואים - ברגע שאני מקבל צו מילואים לשירות ארוך בתפקידי אבטחה כאילו "מסך שחור" יורד על חיי. אני פשוט כמעט מפסיק לתפקד , נכנס לדיכאון, מאבד עינין, לא ישן טוב בלילה ואפילו לעיתים בוכה - כמובן שהדבר משליך על תפקודי בעבודה ובבית ,אין לי סבלנות לילדים ולאישתי וזה גורר מריבות ואי שקט בבית. אני כל הזמן חושב על המילואים ,איך אעמוד מזה ואיך אצליח להשתחרר מזה - ברגע שאני מצליח להשתחרר אני פשוט שוכח מהכל וחוזר לשגרה. יש לציין שאני בעל פרופיל 97 ,שירתתי שירות סדיר על כלי שייט ולמרות שלא היה לי קל - מדובר בתפקיד קשה מאד מבחינה נפשית עם יציאות לעיתים רחוקות הביתה - שרדתי את השירות. בשנים הראשונות היו לי מילואים יחסית "קלים" כך שלמרות שגם אז היה לי קשה הצלחתי להסתדר ואיכשהו לחיות עם זה. הבעיה החלה בשנים האחרונות כאשר הועברתי לתפקידי אבטחה - המחשבה שאני צריך להתנתק מהבית לתקופה ארוכה, לעמוד שעות לבד על מגדל עם נשק פשוט נראית לי בלתי אפשרית ,כל פעם שקיבלתי צו פשוט הפסקתי לתפקד וכל הזמן חשבתי על המילואים ואיך ומה וכיצד אצליח לצאת מהסיוט הזה, ואכן איכשהו הצלחתי להתחמק מהמילואים הללו בתירוצים שונים - לפני מספר חודשים שוב קיבלתי מילואים והפעם החלטתי לפנות עם בעייתי לקב"ן ,לאחר ששמע מה שאני עובר החליט לשחרר אותי ל-3 חודשים משירות אך אמר שלאחר תקופה זו הפתרון היחיד שהצבא יכול להציע לאנשים עם בעיה כמוני הוא שחרור על סעיף "אי התאמה" פרופיל 21. שאלותי: א. האם לדעתכם הבעיה הזו עשויה להעיד על בעיה נפשית שגם ללא קשר לצבא אני סובל ממנה ודורשת אבחון וטיפול? ב. שאלה לד"ר פלד שהבנתי שהוא גם איש בה"ן בצבא - האם הפתרון היחיד לאיש עם בעיה כמו שלי הוא להשתחרר מהצבא על פרופיל 21 עם הסטיגמה של "פסיכי" וכו' והבעיות שזה עלול ליצור בחיים האזרחיים כגון קבלת עבודה ,רשיון נהיגה... האם אין דרך להתחשב במקרים כמו שלי בעיקר לאדם שנמצא כמה שנים לפני סיום חובת המילואים - אני לא איזה ילד שהתשחרר בגיל 18 על סעיף נפשי - אני אדם שתרם שנים רבות לצבא עם כל הקושי שהיה לי בזה - אני בדילמה נוראית פשוט לא יודע מה לעשות עם זה אבל מצד שני נמאס לי לעבור את כל עינויי הנפש שכרוכים בקבלת צוי המילואים בברכה, גיל

11/12/2000 | 20:53 | מאת: הצעת תם לא בדיוק תמימה

אם קצין מוכשר וראוי החזיר הדרגות וצה"ל הודיע כי לא הוא [צהל] שיחרר אותו ממילואים כי אם הקצין עוא שהתפטר אזי אין שום סיבה שלא ינהג באותה הצורה כלפיך תשובות מקצועיות כמובן שמהצוות מענין תהיה התיחסות לתגובה זו

11/12/2000 | 21:47 | מאת: ד"ר אבי פלד

אתה מתאר בעיה שכיחה - אבל מורכבת כאשר באזרחות אין בעיות נפשיות והתפקוד תקין - אז יש בעיה עם העובדה שרק בצה"ל מתקשים - יש נטייה לראות זאת מנקודת מבת צבאית כהתחזות, כיבן שבד"כ בעיה נפשית לא מבחינה בין מילואים לאזרחות, ומי שלא עומד בלחץ לא יעמוד גם בלחצים שיש באזרחות. מצד שני נתקלים במקרים שנשמעים כנים (לא התחזות) כמו המקרה שלך - אז יש בעיה - אני אישית חושב שמדובר בהתניה מסוימת כמו בלמידה - מופיעים סימפטומים שהם התניה מתחושות לא נעימות מהעבר. עדיין יש בעייתיות גדולה - ישנם פסיכיאטרים שייקחו כסף לתת חוות דעת שתעזור לך להשתחרר - אני אישית מסרב לעשות זאת יש בזה בעיה אתית. לדעתי עליך לפעול בשני שלבים: 1 . פנה למפקד היחידה (זכותך לקבל ראיון מפקד בכתב מקצינת הכישור) תסביר לו בכנות את מה שכתבת פה - בקש ממנו שחרור דרך ועדת ביליתי-מתאימים. במקרה כזה אתה משתחרר ללא סעיף פסיכיאטרי וללא הדוח הנלווה למשרד הבריאות והתחבורה. 2 . במקרה והדרך הראשונה לא מצליחה - פנה לפסיכיאטר של קופ"ח ספר לו את הסיפור - בקש ממנו לפרט זאת בכתב ועם מכתב זה בקש הפניה לקב"ן - צפה שחרור עם פרופיל נפשי 21 וזימון נלווה למשרד התחבורה לשקול שלילית רשיון - עם כי לא שוללים על מיקרה כזה שאתה מתאר.

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית