שאלה

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

10/02/2002 | 13:55 | מאת: מטופלת

קראתי מאמר שאומר שאין שיטת טיפול אחת שיותר טובה מאחרות. איך זה יתכן? מה זה אומר על השיטות השונות? איך המטפלים בוחרים את שיטות הטיפול? האם עליהם להתמקד בדרך אחת או לשלב שיטות שונות?

10/02/2002 | 15:37 | מאת: ליאת (סטודנטית לפסיכולוגיה )

מטופלת יקרה, הגיוני מאד מה שקראת במאמר, מכוון שבאמת ישנם הרבה שיטות טיפול ואין טיפול יותר טוב או עוזר יותר זה מאד אישי ותלוי במטופל עצמו יכול להיות שטיפול X עוזר למטופל מסויים ולמטופל אחר לא. אני חושבת שמטפלים בוחרים את שיטת הטיפול שלהם בעיקר עפ"י נתונים אישיים של המטופל, הם כמובן יכולים לשלב בין כמה שיטות טיפול או אפילו רק אחת. תחשבי שברפואה הקונבנציונלית לדוגמה ישנם כמה סוגים של אנטיביוטיקה אך כל חולה יכול להגיב בצורה שונה לכדור. לכן כל העניין הטיפול איך, מה, כמה מאד קשור למטופל עצמו. מקווה שעזרתי שלך ליאת

10/02/2002 | 17:52 | מאת: ד"ר גידי רובינשטיין

שלום לך, השאלה שאת מעלה היוותה, ועדיין מהווה, נושא למחקרים רבים. אינני יודע באיזה מהם את נתקלת. כשמדובר בפסיכותרפיה (טיפול ע"י שיחות), אכן מספר מחקרים גילו בעקביות שאין הבדל בין השיטות, והגורם החשוב ביותר המשפיע על שיפור במצבו של המטופל הוא איכות הברית הטיפולית בין המטפל והמטופל. עוד כמה הערות חשובות לעניין זה: א. מן הראוי להבחין בין טיפול תרופתי ופסיכותרפיה - ברוב ההפרעות הנפשיות שילוב של שני סוגי הטיפול יעיל מכל אחד מהם בנפרד. ב. מטפלים אמורים להתאים את שיטת הטיפול לבעייתו של המטופל ולאישיותו. למשל, בהפרעות ממוקדות מאוד כמו פוביות שונות (פחדים מדברים ספציפיים), עיצוב התנהגות נחשב כיעיל יותר מגישה בעלת אוריינטאציה פסיכואנאליטית, שמערבת טיפול בכלל האישיות, ולאו דווקא בסימפטום ספציפי. ג. הגישות הטיפוליות השונות אינן מעמידות את יעילותן לבדיקה באותה מידה. למשל, הטיפול ההתנהגותי (שינוי התנהגות) - קוגניטיבי (שינוי מחשבות) מעמיד את עצמו הרבה יותר לבדיקות יעילות ע"ס האמונה שפסיכולוגיה בכלל וטיפול בפרט הם דברים מדעיים הניתנים למדידה. לעומת זאת, גישות פסיכואנאליטיות, למשל, המתייחסות לכלל דוגלות בטיפול באישיות בכללותה ורואת בהתנהגויות שונות סימפטומים שונים של אותה בעיה שאין טעם לטפל בהם בנפרד. ד. כשמדובר בפסיכותרפיה, מטפלים שונים מאמצים לעצמם גישות טיפוליות שונות בהתאם לאישיותם שלהם, ותחומי בעיות שונות. ובכל זאת, בידי המטופל הזכות לבחור את המטפל בעיקר לפי מידת ה"כימיה" שהוא מרגיש כלפיו, שכן כאמור הקשר מטפל-מטופל הוא אחד הגורמים המנבאים החזקים ביותר של הצלחה בטיפול ועולה בחשיבותו על השיטה הטיפולית. בהצלחה, ד"ר גידי רובינשטיין

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית