על דכאון לרופא בלבד

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

07/02/2002 | 14:21 | מאת: שושנה

1 האם דכאון נחשב למחלת נפש ? 2האם אור יעיל בטיפול בדכאון חורף ? 3 האם יש הבדל בין דכאון רגיל לדכאון חורף ? 4 לקיתי בדכאון בחורף 3 פעמים ,במרווח של שנתיים ,מה הסיכוי שזה יחזור ?אני בן 22. 5האם ניתן לאתר דכאון בתחילתו בעזרת בדיקת דם,על מנת לתת טיפול מונע ? 6 מה אחוז הלוקים בדכאון בארץ ובעולם ,האם יש עליה בשנים האחרונות ? 7 מה הם הגורמים לדכאון,וכיצד ניתן להמנע מהם? 8 האם יש סימנים התחלתים בעזרתם ניתן לזהות דכאון ? 9 האם דיקור או טיפול אלטרנטיבי אחר עוזרים לדכאון ? בברכה ובתוד על ההתיחסות.

07/02/2002 | 23:39 | מאת: ד"ר אורן קפלן

שושנה שלום > > 1 האם דכאון נחשב למחלת נפש ? דיכאון קליני הוא מחלה ויש לטפל בו בד"כ בשילוב את טיפול תרופתי ושיחות. עם זאת, ישנם מצבי ביניים רבים וחשוב לעשות אבחנה מקצועית כדי למצוא את הטיפול המתאים. > 2האם אור יעיל בטיפול בדכאון חורף ? > 3 האם יש הבדל בין דכאון רגיל לדכאון חורף ? בשאלות הללו חבויה הנחה שיש דיכאון חורף ודיכאון שאיננו חורפי. למעשה אין אבחנה פורמלית כזו. החורף עלול להשרות על אנשים מסויימים מצב רוח עגמומי (ועל אחרים לא). ידוע כמו כן שבארצות הצפון הקרות יש ריבוי של מקרי דיכאון ומשייכים זאת לחורף ולמיעוט שעות האור. יש בספרות נסיונות לטיפול בדיכאון באמצעות חשיפה לאור. בכל מקרה, זו לא השיטה המקובלת לטיפול בדיכאון. > 4 לקיתי בדכאון בחורף 3 פעמים ,במרווח של שנתיים ,מה הסיכוי שזה > יחזור ?אני בן 22. יתכן שכדאי שתהיה במעקב מקצועי. אחת הבעיות בסוג כזה של בעיה היא שנוצרת בעיה משנית של פחד מחזרת הסמפטום וירידה בבטחון ובדימוי העצמי בעקבות זאת. תופעה כזו דורשת לעיתים טיפול בפני עצמה. > 5האם ניתן לאתר דכאון בתחילתו בעזרת בדיקת דם,על מנת לתת טיפול > מונע ? אין בדיקת דם לאיתור דיכאון. לפחות עדיין לא. פורסם לא מזמן על ניסיון לפתח ערכה כזו. בכל מקרה, היא תהיה רלוונטית בוודאי לדיכאון קליני (מג'ורי) ולא למצבים רבים שנותרים בשטח האפור. > 6 מה אחוז הלוקים בדכאון בארץ ובעולם ,האם יש עליה בשנים האחרונות נפוץ למדי. כ 5% סובלים מדיכאון, אחוז ניכר מהאוכלוסיה חווה דיכאון ברמה כזו או אחרת פעם בחיים. יש יותר מודעות לדיכאון ולכן אולי יש יותר מקרים מטופלים. אני בספק אם בפועל יש יותר מקרי דיכאון באמת. עדין כנראה שאחוז גבוה יותר לא מטופל מאשר כן מטופל. > ? > 7 מה הם הגורמים לדכאון,וכיצד ניתן להמנע מהם? יכולים להיות גורמים רבים. לדיכאון קליני ישנם גורמים ביולוגיים כנראה. אין ספק שאיכות החיים משפיעה, אם כי אף אחד אינו חסין. יתכן שיש מרכיב גנטי במקרים מסויימים לפחות. > 8 האם יש סימנים התחלתים בעזרתם ניתן לזהות דכאון ? ירידה בחשק, באנרגיה, עצב, פאסיביות, הפרעות שינה, חוסר תיאבון וכו'. למעשה, סימפטומים של דיכאון מתחילים בד"כ בשלבים וצריך להיות מודעים אליהם, בעיקר לאור ניסיון קודם. יש לפנות לטיפול ללא דיחוי. > 9 האם דיקור או טיפול אלטרנטיבי אחר עוזרים לדכאון ? תלוי באמונה האישית. זה לא הטיפול המקובל לדיכאון, אבל אם הוא עוזר לך אישית, אינני רואה סיבה לא להיעזר. בכל מקרה, במקרים של דיכאון קליני זה אינו תחליף. > בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית