סכיזופרניה- בעית רדיפה

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

04/12/2000 | 19:20 | מאת: חיה.א.

אימי אושפזה בכפר שאול ירושלים. שהתה בבית אבות תקופה קצרה, כאשר אבי נמצא באותו מקום במחלקת תשושים.(בעיה של דימנציה). החלה להתלונן שעוקבים אחריה ובודקים כל דבר שעושה. ובכלל שמתנכלים לה בכל דבר. לאחר נסיון של מצוקה (נסיון חניקה בחגורה) ודיבורים כלליים בנושא המוות שיגאל אותה החלטנו לאשפזה. החלו בטיפול בתרופה- זיפרסקה. אשמח לקבל תשובה כדי להבין יותר בנושא הרדיפה ובכלל לגבי כל התופעה והאם באמת אפשר לחזור לחיים שיגרתיים עם טיפול תרופתי וכל דבר שיוכל בכלל לעזור לי כבת בנושא זה. בברכה חיה 4.12.00

06/12/2000 | 01:02 | מאת: ד"ר אורן קפלן

חיה שלום ראשית ארצה להתייחס אליך, למרות שלא שאלת על כך דבר. אני מתאר לעצמי שאת עוברת תקופה קשה. לטפל בשני הורים המאושפזים במצב כפי שתיארת זו התמודדות מאוד לא פשוטה. במצב הזה חשוב לקבל כמה שיותר מידע ותמיכה כדי שתוכלי לשמור גם על עצמך במצב הלחץ הזה. אל תישארי לבד עם ההתלבטויות, נסי להיעזר במקורות התמיכה שבסביבה, החל מחברים, משפחה, אנשי צוות מקצועיים וסיעודיים במוסד האישפוז, ואם יש צורך גם עם מטפל חיצוני. לא אוכל לספק לך מידע בנושא התרופות כיוון שזה לא תחום ההתמחות שלי. לגבי התופעות שאת מתארת הן נשמעות כמצב פסיכוטי, כלומר כמצב שבו אדם מאבד את בוחן ושיפוט המציאות ומפרש אותה בצורה ייחודית. במצבים אלו יש תופעה נפוצה של תחושת רדיפה. יתכן שזה קשור לכך שהאדם חש שמשהו מאוד לא בסדר איתו ומנסה למצוא לכך סיבה הגיונית. מאחר וההגיון עובד אחרת במצב הפסיכוטי ניתן לחשוד שגורמים בסביבה הם שגורמים לשינויים הפנימיים. כך קורה למשל שאנשים שומעים קולות מתוך נפשם וסבורים שיש מישהו חיצוני שמדבר אליהם. תרופות אנטי פסיכוטיות יכולות בהחלט להיות יעילות במצבים כאלה ויש מקרים רבים שאחרי תקופה של איזון חוזרים לחיים שגרתיים למדי. עם זאת, צריך לבחון כל מקרה לגופו כדי להבין אותו לעומק. אני ממליץ לך, כמו שאני ממליץ בד"כ לפונים ששואלים מה לעשות לגבי קרובי משפחה מאושפזים: יש הרבה מקורות ידע בתוך המוסד. פני למנהל המחלקה ובקשי הסברים על התופעות, או הפניה לאיש מקצוע אחר בתוך המוסד שיוכל להיות איתך בקשר קבוע ולהסביר את התופעות, הטיפול והתקדמות הטיפול. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית